Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Город » Admin » 2009 » Июль » 16
Admin Турчиновка. Особняк меценатов Терещенко. ФОТО

Admin


Оценка: 5/5 Голосов: 1

Турчиновка. Особняк меценатов Терещенко. ФОТО

16.07.2009, 17:22:56 6912 0.0 0

Ні, невеличке село на Житомирщині не є батьківщиною видатного “батьківщинівця” Олександра Турчинова. Тут зберігся маєток, який пов’язаний з родиною видатних українських олігархів і меценатів Терещенків.

Турчинівка, палац Уварових

Ренесансно-модерновий цегляний палац був приданим доньки Федора Терещенка. Його донька, про яку я вже писав в історії селища Ворзель, Наталія Терещенко, вийшла заміж за Сергія Уварова. Його давній рід очевидно не міг похвастатись особливими статками, та в цьому і не було потреби – Терещенки платили за все.

Турчинівка, палац Уванових

Турчинівка, палац Уванових

Відома історія сватання двоюрідного брата (якщо я не помиляюся в родинних стосунках) Наталії Федорівни Івана Терещенка.

Генерал, батько його коханої заявив потенційному зятю так: “Якщо ваше прізвище Терещенко, то це ще не означає, що ви можете робити будь-що. Мого благословення до часу, поки земля не побіліє від снігу, не буде”. Вже наступного ранку все навколо було засипано цукром, і молодий нахаба, долаючи цукрові кучугури на санях, в’їхав на генеральське подвір’я за нареченою.

Турчинівка, палац Уванових

Турчинівка, палац Уванових

Будову маєтку у Турчинівці ніби розпочав сам Федір Артемович у 1889-му році (деякі джерела пишуть, що це був 99-й, але на той час батько Наталії вже спочивав у могилі). Завершила ж будівництво сама Наталія Уварова.

Судячи з усього дама вона була ділова, активно займалася не лише господарством, але й благочинністю. Навіть власноруч приймала пологи, зокрема і у збудованій нею ж київській лікарні на Богомольця.

Турчинівка, палац Уванових

Турчинівка, палац Уванових

Проектанти двоповерховий ошатний палац намагалися максимально продемонструвати декоративні якості червоної цегли.

Турчинівка, палац Уванових

Прямокутний еркер з одного боку і ніби як асиметрична кутова вежа з іншого, крита немов риб’ячою лускою додають шарму і якоїсь жіночості палацу Уварових.

Турчинівка, палац Уванових

Турчинівка, палац Уванових

Місцеві жителі полюбляють переповідати історію втечі графині Уварової. Розлучена з чоловіком революційними катаклізмами, Наталія Федорівна мешкала в Турчинівці. Тихо, без прислуги. Але діяльна й розумна жінка знала, що з дня на день нова влада може нагадатися про її існування, тож була на сторожі.

Коли арештантській команді відкрила двері жінка у простому вбранні, ті вирішили, що то горнична. Жінка удала, немов пішла кликати свою господиню, а сама через чорний хід вийшла з дому, сіла на коня й втекла!

Турчинівка, палац Уванових

Нічого цього не зав нащадок Терещенків, з яким кілька років тому тут носилися немов з писаною торбою. Зате Мішель Терещенко розповів мешканцям Турчинівки про подальшу долю графині. Виявляється, вона не лише успішно врятувалася, але й зустріла свого чоловіка, Сергія. Разом вони емігрували до Франції, де вона після смерті Уварова вийшла заміж удруге, за французького льотчика й дожила до 1987-го року!

Турчинівка, палац Уванових

Мішель Тещенеко кілька останніх років (не знаю чи й досі) мешкав в Україні, десь на Глухівщині бізнесував. А у свій Житомирський вояж терещенківськими маєтками вирушив більше з культорологічною метою. Натомість місцеві жителі й влада мала певні сподівання на інвестиційні можливості досі заможної родини. Поки – марні.

Турчинівка, палац Уванових

А вони ой як потрібні дивом вцілілому палацу. В наші дні тут розташоване ПТУ №30. Готують трактористів, слюсарів, зварювальників. Жінки-викладачки охоче розповідають про минуле, маючи все ж надії і на майбутнє.

Турчинівка, палац Уванових, ПТУ

Турчинівка, палац Уванових, ПТУ

Турчинівка, палац Уванових, ПТУ

Частково збереглися інтер’єри, ліпнина. Ясне діло, що ПТУ – не музей, та все ж саме завдяки його існуванню маєток зберіг свою загальну естетику.

Турчинівка, палац Уванових

Турчинівка, палац Уванових, ПТУ

Свою тетю Наталью я помню уже очень старой женщиной, – розповідав про графиню у свій візит Мішель Терещенко. – Она была молчалива, о себе рассказывала крайне мало. Жила в Париже в каморке на мансарде и писала иконы. В детстве я виделся с ней по два-три раза в год. Ее внук, Жак Уваров, встречался с бабушкой чаще и, наверное, больше знает о ее судьбе. Да... этот дом хранит много воспоминаний. Я благодарен за то, что его сумели сохранить, и немедленно сообщу об этом Жаку – думаю, он скоро тоже наведается сюда.

Турчинівка, палац Уванових

Це Мішель, до речі, зауважив, що герб, який прикрашає зворотній фасад будинку не Терещенків, а Уварових: вензель з літери “У”. Цифри з одного боку – 1900, з іншого – 1899. Напевне, це стосується лише будівлі, бо інакше виходить, що Федір Терещенко взагалі не міг тут нічого закладати за своє життя.

Турчинівка, палац Уванових

Господарська будівля, яку на деяких фото називають також садибою, перебуває у значно гіршому стані.

Турчинівка, палац Уванових, господарська будівля 

В парку навколо садиби збереглися дерева, посаджені ще Наталією Федорівною. Жити Уварови планували тут переважно навесні та влітку. Тож окрім парку облаштували ще й чималий став. Причому його дно встелювали дубовими дошками!

Турчинівка, став

Можливо, колись наші нащадки подорожуватимуть Україною, маєтками Ахметова, Коломойського чи Порошенка. Де будуть квартирувати не колгоспні управи й ПТУ, а принаймні щедро профінансовані нащадками нинішніх багатіїв музеї.

Турчинівка, ворота палацу

Турчинівка на МЕТА-картах. Проїзд залізницею до ст. Чуднів-Волинський. Проїзд на автомобілі від Києва – 202 км (біля 2,5 годин дороги), від Хмельницького – 143 км, Житомира – 65 км. Неподалік варто подивитись на палац і млин у Новій Чорторії, Чуднів, Житомир, палац Терещенків в Денишах і Тригірський монастир.

автор и фото: м-р Брут

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо