Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Driver1 » 2010 » Октябрь » 11
Driver1 Житомирські студенти протестуватимуть проти постанови Кабміну №796 "Про затвердження переліку платних послуг"

Driver1


Оценка: 2.6/5 Голосов: 5

Житомирські студенти протестуватимуть проти постанови Кабміну №796 "Про затвердження переліку платних послуг"

11.10.2010, 11:20:33 3091 2.6 2

Житомирські студенти протестуватимуть проти постанови Кабміну №796 «Про затвердження переліку платних послуг, що можуть подаватися державними та комунальними навчальними закладами» в рамках всеукраїнської протестної кампанії.

12 жовтня 2010 року о 12.00 на майдані Корольова відбудеться мітинг за відміну Президентом України даної постанови. Такі мітинги відбудуться в більшості міст країни де є вищі навчальні заклади. Організатором протестної кампанії в Україні є ВМГО “Фундація регіональних ініціатив”.

27 серпня під час свого розширеного засідання Уряд прийняв постанову № 796 “Про затвердження переліку платних послуг, що можуть надаватися державними та комунальними навчальними закладами”, розроблену Міністерством освіти і науки та Міністерством економіки. "Це сприятиме залученню додаткових коштів і збільшенню дохідної частини бюджетів навчальних закладів," - стверджують у Департаменті інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів. Проте даний документ суперечить як чинному законодавству, так і загрожує впровадженням численних незаконних грошових стягнень зі студентів. Що ж чекає нас в новому навчальному році?
"Дана постанова вводить додаткові платні послуги, які відтепер будуть надаватися в державних та комунальних навчальних закладах. При чому можливість надання навчальними закладами більшості з нововведених платних послуг, які безпосередньо пов'язані з організацією навчально-виховного виховного процесу та передбачені навчальними планами, не відповідає вимогам статті 53 Конституції, яка гарантує право кожного на освіту, покладаючи на державу обов'язок забезпечити доступність професійно-технічної, вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах. Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 4 березня 2004 року №5-рп/2004 (справа про доступність і безоплатність освіти) визначив, що безоплатність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає можливість здобуття освіти в державних і комунальних навчальних закладах без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги визначених законодавством рівня, змісту, обсягу і в межах тих видів освіти, безоплатність яких передбачена частиною третьою статті 53 Конституції України ("громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі"). Безоплатність та доступність здобуття громадянами освіти в державних в державних навчальних закладах забезпечується, зокрема, фінансуванням цих закладів за рахунок державних бюджетних асигнувань згідно з нормативами фінансового та матеріально-технічного забезпечення, та наданням права особам, які здобувають освіту у таких закладах, користуватися навчальною, науковою, виробничою, культурною, побутовою базою цих закладів (статті 51, 63 Закону України "Про освіту"). Тому прийнявши рішення, що суперечить статті 53 Конституції України, Кабінет Міністрів порушив як норми частини другої статті 6, так і частини другої статті 19, так і частини третьої статті 113 та частини першої статті 117 Основного Закону держави, які зобов'язують Уряд України керуватися у своїй діяльності Конституцією, а також діяти на підставі та у спосіб, що нею передбачені.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 2
woland
1 Влад (woland)   • 14:20:40, 11.10.2010 [Материал]

Сславная будет охота :-)
Korvin
2 Корвін (Korvin)   • 16:44:50, 11.10.2010 [Материал]

Все правильно делаете. И зазывающее видео - это хорошо, но я еще бы давал правильные линки для ознакомления (в рекомендательном порядке), чтобы у студентов не было извращенного понимания проблемы.

Матчасть: http://vpu9.kr.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=270:-270810-796-&catid=40:finance&Itemid=74

Аналитика: http://lebed-michael.livejournal.com/38745.html

А то многие думаю,т что нужно будет платить за обработку лекционных занятий и семинаров, что в корне не верно.



Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо