Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » qikread » 2011 » Декабрь » 5
qikread Чи ситі дітки в дитсадку?

qikread


Оценка: 3.0/5 Голосов: 6

Чи ситі дітки в дитсадку?

05.12.2011, 18:16:53 1719 3.0 0

Дану статтю ще у пятницю 3,12,2011 пробувала додати  в розділ новини, однак, напевно не пройшла модерацію. Стаття була опублікована за сприяння Дорогенької http://zhitomir-online.com, за що я їй щиро вдячна.
На даному ресурсі цю інформацію додам хоч у блог :


Всім відомо, що здорове харчування дитини – запорука міцного здоров’я. Недостатня кількість поживних речовин і мікроелементів приводить до ослаблення імунітету, погіршення інтелектуальних здібностей, прямо впливають на виникнення серцево –судинних та інших хвороб у дорослому віці.
Напевне, люди, які складають місцевий кошторис, повинні розуміти, що діти – це майбутнє нації, найдорожче, що є у людини, і харчування дітей у дошкільних закладах, де діти знаходяться з 8.00 ранку та часто до 18.00 - повинно бути принаймні достатнім.
Зрозуміло, що вдома,  увечері, дитину ще потрібно годувати – коли підвечірок о 16.00, то останній прийом їжі повинен бути ще і вдома, але чи можна нагодувати дитину у садку на 9 грн на день?
Встановлення фінансових норм на харчування дітей у дошкільних закладах знаходиться у віданні місцевої влади, але здається, що місцеві законотворці забули про те, що найменшим житомирянам також потрібно їсти.
Отож скільки ж коштів витрачається на харчування однієї дитини на один день у дитсадку? 7 грн на день – на дитину у ясельній групі, і 9 грн. – на дитину у решті груп.
50% оплачує місцевий бюджет, 50% - батьки.
Фінансові норми на харчування встановлювалися на початку 2008 р, хоча на сайті Житомирської міської ради я знайшла лише рішення «Про збільшення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах,центрах розвитку дитини, навчально-виховних комплексах у літній оздоровчий період» http://zt-rada.gov.ua/data/laws/2008-05-29_382.zip , а ось про встановлення самої фінансової норми - документ скачується, однак не містить інформації. http://zt-rada.gov.ua/data/laws/2008-06-26_457.zip
Якщо подивитися тверезо, на початку 2008 р. курс долара становив 4,5 грн, відповідно норма харчування 9 грн - це 2 долара і досить непоганий набір продуктів, на теперішній час це 1,12 долара. Якщо не прив’язуватися до валюти США, то офіційна інфляція в загальному з 2008 по 2011 зросла на 48,5%, а по групі продукти харчування інфляція склала близько 62%. Тобто, за ті ж самі 9 грн у 2011 році ми можемо купити на 62% продуктів менше, ніж у 2008 році. ( За даними http://index.minfin.com.ua/index/infl/ )
На жаль, фінансування дитячого харчування лишилося незмінне, і не включає інфляційну поправку.
Чи не пора депутатам міської ради підвищити норму фінансування дитсадкам?
Принаймні з врахуванням інфляції? Адже, як звітує шановний мер м. Житомир, міський бюджет перевиконано? То чи не час нагодувати діток?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо