Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2011 » Декабрь » 25
Юрко Сьогодні найдовша ніч і початок святкування Різдвяних свят

Юрко


Оценка: 3.3/5 Голосов: 14

Сьогодні найдовша ніч і початок святкування Різдвяних свят

25.12.2011, 14:37:45 2455 3.3 0

Тривалість світлового дня - 8 годин. Це - зимове сонцестояння, яке почалося сьогодні, 22 грудня, о 7:30 за Київським часом. Зимове сонцестояння вважається початком астрономічної зими.


Разом із житнім снопом, Дідухом, входять до нашої оселі Духи нашого Роду

Разом із житнім снопом, Дідухом, входять до нашої оселі Духи нашого Роду

Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватору (проекції земного екватору на небесну сферу) і досягає найбільшого південного схилення - займає найнижче положення відносно видимого горизонту, розповідає національний портал Аратта

У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить власне назва "сонцестояння”) - і починаючи з неділі почне поступово підніматися над горизонтом, - його "небесний шлях” збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати. 

Здавна саме це триденне "завмирання” Сонця і наступне його "народження” святкувалося як Свято народження Сонця - або Різдво. Наші пращури святкували Різдво Божича Коляди (звідки і походить назва традиційних святкувань - колядок). 

«Радуйся, ой радуйся, земле, Ясен Світ народився». Пам’ятаєте? – Це до сих пір одна з найпопулярніших колядок в Україні. Народжується Молоде Сонце, коли закінчується зимове сонцестояння і день починає приростати. Це Коляда. Час співати колядки – величальні пісні українських хліборобів, пов’язані з давнім арійським культом Сонця. Предки українців відзначали три фази Сонця - весняне рівнодення, літнє і зимове сонцестояння. 

В давніх арійських текстах Рігведи описано, що Бог Індра в цей день покотив колесо Сур’ї, а наші давні Пращури – арійські племена, що залишилися на рідній землі – вважали, що це Сварог запалив і пустив у хід Сонячне колесо. Це народився Божич — Син Бога Неба – новий круг Сварога-Зодіака. 

Сонячне колесо, символ зимового сонцевороту, до сих пір присутній на різдвяних святах у Карпатах: колесо вкривають горючим матеріалом, підпалюють і пускають з гори. 

Календарно-обрядові звичаї в давні часи строго узгоджувалися з астрономічним станом Космосу, завдяки чому в праукраїнців виробились космогонічні міфи про Сотворення світу, великодні, купальські, обжинкові релігійні тексти, що дійшли до нас у фольклорних записах. 

Різдво Божича-Коляди – це народження молодого Сонця, яке щодня поборює темряву своїми ніжними промінчиками, що навесні оживляють Землю і всю природу. Закінчується Корочун - найтемніша частина року. Разом із житнім снопом, Дідухом, входять до нашої оселі Духи нашого Роду. На столі дванадцять страв – за числом місяців року. Першу ложку куті старійшина Роду підкидає до стелі і промовляє: "Дідів кутею пом’яніте і чаркою не обминіте". 

Це свято виникло ще у трипільців - в V тис. до н.д. - в часи існування Сонцеподібної Аратти. Наші пращури готували Святвечір - кутю (пшеницю з маком) та 12 страв. У цю святу ніч душі предків, вселені в дідухові, злітаються до своїх родів. 

Пізніше всі слов’яни, на які поширився світогляд і звичаї наших давніх предків, розуміли Коляду як втілення природного циклу, що повторюється з року в рік. Коляду зображали у вигляді снопа (подібно до нашого Дідуха) або солом’яної ляльки, що приносили в цей день до хати. Молоді люди перевдягались і ходили по дворах співати колядки, бажаючи добробуту господарям. Іноді отримані від господарей подарунки – печиво, коровай тощо – називалися Колядой. 

Початок Різдва за Григоріанським календарем співпадає з астрономічним явищем - збільшенням світлового дня після зимового сонцестояння, яке і відбувається в ніч з 24 на 25 грудня. 

http://sd.org.ua/news.php?id=20586

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо