Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » MOKRIZZONNI » 2011 » Декабрь » 27
MOKRIZZONNI Гіркі краплі "СОКу натурального"

MOKRIZZONNI


Оценка: 2.0/5 Голосов: 3

Гіркі краплі "СОКу натурального"

26.12.2011, 23:33:16 4066 2.0 0


"СОК натуральний" означає те що написано - Натурні замальовки Словечано-Овруцького Кряжу, тобто  Кряж в "натурі"

Коротенька передмова про значущість і феншуйність Кряжу

Розпочато цю ідею блукання ярами-балками-лісами ще в 2008р., але не закінчено й по-сьогодні..і не хочеться закінчувати...оскільки це не просто ями в землі! А це....слухайте О/о

Кряж- це унікальний острів за визначенням геологів, ботаніків, лінгвістів та істориків!

Тезами:Геологічно -це рідкісний свідок тих прачасів, коли територія України була затоплена теплими морями із тропічним кліматом і суходолом  були лише найвищі поодинокі гори як островки сучасної України.Серед них і наш кряж тоді висотою понад 3 кілометри-тоді він був окраїною Кавказької гірської системи, тут й по-сьогодні знаходиться острівний ареал рослин третинної пори.

Ботанічно -унікальне скупчення свідків вищеописаних часів -плющ вічнозелений, береза темнокора(чорна), дуб скельний та особливо потужні популяції Азалії Понтійської що обирає для себе лише гірські краєвиди:))

Історично - це білий острів в офіційній історії, місце якого в формуванні Київської Русі  не хочуть досліджувати та інтерпрентувати заново, щодо офіційного "по замовчуванню" місця Київського князівства в тому процесі становлення державності.Водночас його значущість визнавали ще Російські царі та цариці, які частенько їздили в Древлянське Полісся -вимолювати прощення та в кризовы для держави часи.А Радянська влада  навіть не робила спроб фальсифікувати факт археологічного,антропологічного та лінгвістичного походження праслов`янського етносу з Північного Полісся.Хоча параллельно поширювали й інші теорії ( Дунайські...).

Лінгво-Етно-  завдячуючи природнім географічним умовам -важкодоступність та глухість боліт-лісів та окраїнність в подальшому від торгівельних шляхів та подібне, в народній архітектурі, традиціях, фольклорі та діалектах зберіглися реліктові риси з прадавніх часів що підтверджується багатьма науковими дослідженнями та експедиціями.Тільки тут й по-сьогодні поширені дохристиянські обряди а в діалекті поліщуків звучать архаїчні дифтонги!Саме тут найбільша концентрація ісконних прадавніх слов`янських гідронімів -що є самою стійкою лінгв. ознакою.

(Все це виключно компіляція та виписки з офф.наукових джерел-статтей та книг)

________________________

                                   Історико-екологічні замальовки, ніби

 Коли після жахливого зимового походу хребтом Боржава (Карпати, початок грудня) в мене вселився злий дух -Хворь Болотиста Поліська що ходив за мною по п`ятам, я одразу вирішив відправитись у вигнання, в цілющі яри-балки Словечано-Овруцького Кряжу, де проводячи час із сріблястими цілющими потічками та червоними буковими експресіями тая Хворь обов`язково мала згинути! Такий метод лікування -виморожування я практикую вже давненько! smile На Кряжі було холодно та дощило.Саме те, що треба!:)   

На цей острів я прибув в форматі пішого походу вже ввечері та підійшовши старою бруківкою до с.Городець  став на ночівлю в глухій нетоптаній балці з неймовірно прозорим струмочком на дні волохатих уступів... Однією з унікальних особливостей грунту кряжу що й по сьогодні нерозгадана вченими загадка,є присутність тут товстого прошарку лесу (лёсс-рус.), що вкриває стародавні прославлені червоні Овруцькі кварцити та піщаники.Тому скель та баранячих лобів в південній частині ярів та балок кряжу ви майже не зустрінете.Зато вода легендарна -сюди під Словечно приїжджали Російські царі та цариці лікувати очі, і навіть сама княгиня Ольга тут бувала.По них ще й досі залишились колодязі -"Ольжин" і т.д.Відповідно я очікував цілющої красоти від тих утворень Природи.Натомість лише вранці зрозумів що утворення Природи вже спотворені Людиною, і прямо над тим місцем, де я в темряві набирав воду на вечерю та чай !Жахливий смітник в глухомані  в цілому кілометрі від села! ЩО ж то малось бути далі?Аналіз (брр...жах!) смітника показав, що то є локальні смітники від відпочиваючих на цих вічних острівних останцях: консерви, пляшки та фантіки на всій довжині балок вздовж яких спостерігались хоч якісь під`їзди для авто.   (смітник на фото над наметом)                          

 

 http://i.piccy.info/i7/0d2430df4b4a88ca2f46bfe6a0389b3b/1-5-3135/51143904/1_SOK_Natural_nyi__osin_.jpg_____________________

Безумовно свого часу Радянська влада доклала чимало зусиль, аби озеленити яри та балки Кряжу, та провести ряд технічних заходів аби зупинити їх поширення.Ще на старих картах південні яри-балки голі-голісінькі і на то були причини.Та серед всього, в цих селах Кряжу іздрєвлє займались гончарством, а це ремесло потребує чимало деревини для печей, якої й без того на Кряжі не вистачало.Старожили в Велідниках-Сорокапні розказують як при зачатках Радянщини вони  розсаджували ліс на цих голяках, бурили колодязі в зачатках балок, аби уникнути їх подальшої ерозії -поширення.Водночас проходячи тії щупальця один за одним я з жахом спостерігаю, як деякі язики балок тільки-но народившись вже захаращені сміттям в тій чи іншій мірі - бо просто понад дорогою і то є дуже зручно-кинути в яму асоціюється з правильно утилізованим сміттям.Також тут всюди поширені копанки чи поруч балок чи всередині-звідти місцеві ісконно чи й не дуже (( беруть глину різних сортів, для господарських потреб.А колись гончарні майстри вередували -і розробляли багато ям одночасно, ось що пишуть старі джерела:

Колодяжний початок балки


http://i.piccy.info/i7/877fbded601c87e30e481958e3bb66f0/1-5-3135/42619174/6_SOK_Natural_nyi__osin_.jpg

В тих численних отворах заковані таємниці Кряжу -ну а в них спочивають відкриття ...

«Тутай був город, то муж Юлги сховавса у тум городе, то вона сем лет його шукала, а вуон поробив печори из Городца аж до Юева, тай вона його тутай знайшла и все розорала».

Про печери Кряжу якось окремо,а про особливості Поліської топоніміки щодо отих возвеличених "гор" в повному звіті з походів "СОК натуральний" на ресурсі клубу , оскільки тут лише екозамальовки.

______________________________

Йдемо далі...Наступна екобіда -випалена балка.Щоправда частина дерев встояла, але пошкодження покрову схилів балки прискорить її руйнування.На початку балки -в самому зміїному зародишеву під покровом гілчастих буків місцевий ганделик -навіс,лавка із зрізаного стовбура та столик. Тут же й сліди пияцтва -це була між іншим єдина спалена балка на моїй пам`яті на Кряжі,тому вірогідно що саме відпочіваючі залишили по собі вогняну проказу.На панорамі лише фрагментик біди-було ж випалено весь звивистий рукав балки!


http://i.piccy.info/i7/eb11ee94e6888694baede0b366f1a3b0/1-5-3135/36196446/10_SOK_Natural_nyi__osin_.jpg

Вцілілі свідки - від болю однаково покрутило і старих й малих жителів балок


http://i.piccy.info/i7/ea38023dd1f0a585f230af328746b54b/1-5-3135/32186392/11_SOK_Natural_nyi__osin_.jpg

Окрім всього до того там вирувало й пташине життя! В балках вражає велика кількість гнізд, їх незамаскованість та легкодоступність з висоти людини.


http://i.piccy.info/i7/be371b4f80a5a04ceb68a26f172f50bd/1-5-3135/27613535/16_SOK_Natural_nyi__osin_.jpg

______________________________________

Частина друга - "СОК вирує..в завірюсі"  ))

 Вдруге я вирушив на Кряж через тиждень та цього разу на 5 днів а не ПВД. Вирувала справжня зима.Але й під снігом не сховаєш гірких образів навали людини на Природу!

Химерний витвір жадібного лісоруба вкупі із снігом -тільки так і проявляється як потужний образ .Весь цинізм цього явища - дерево не викорчовували ібо недосуг,невигідно. Взяли саме потрібне.Тепер воно дооовго загниватиме не даючи можливість іншим браттям по лісу вирости на цьому місці і сіючи хвороби.

"Груповий меморіал страченому дереву"

http://i.piccy.info/i7/317b15659260dce962bdc65a25f12608/1-5-3135/22410297/3_SOK_Natural_nyi__zyma_.jpg

В той же час поруч на причудливих останцях Кряжу дерева в тісняві борються навіть за найменший клаптик балки поруч із дзвінкими потічками, чого немає на відкритих вигонах Кряжу віддаль балок.

http://i.piccy.info/i7/68f0d1fa3e6a35d0220dca62d2b2b60c/1-5-3135/18279590/4_SOK_Natural_nyi__zyma_.jpg

Да, та я ж поруч ночував ще й дві ночі -оскільки один день йшов такий снігопад що я просто залип в наметі , який періодично бомбили кавалки снігу з лап дерев наді мною.І два дні трактори та повозки ввечері гуркотіли вивозячи в приватному порядку зелені прикраси балок. Да, це  людська потреба!Але ж чому так ніщивно та безгосподарські???                Ліс тут, наче оберіг балок, подовжує життя та й дає право на життя іншому царству -царству звірей, які ці дві ночі судячи по слідам вивчали мою нову пірамідку серед звичних пірамідок цієї балки близ старої бруківки із Словечно в колись паньскі Антоновичі :))

Й мою пірамідку ліс казково  та "обережисто"обгорнув в ті холодні вітристі зимові ночі 

http://i.piccy.info/i7/a3511a8d0961f3e807fc63ae5fd2f4d8/1-5-3133/26003363/2_SOK_Natural_nyi__zyma_.jpg

_______________________

Екологічна аномалія? Подібне мені демонстрували на прикладі дерев на екостежці що проклали учні Озерненської гімназії -там подібні віхті росли прямо з стовбурів на деревах, де колись було сховище хімічних відходів. Тут ще й стрімко закрутилось обрамлення сюжету (віхтів) у вигляді гілок-стовбурів, додаючи фантасмагорійності цьому явищу.  

          Piccy.info - Free Image Hosting       

http://i.piccy.info/i7/39e432a893fe4f24abba2318fdfb3bd9/1-5-3133/50807896/1_SOK_Natural_nyi__zyma_.jpg

___________________

Від побачених красот та зимової свіжості швидко п`янієш.Проте не менш швидко повертаєшся до цинічної реальності через описані тут злочини чи просто проступки людини проти Природи.А значить -проти самої себе! На щастя (на жаль?) мені довелось повертатися дяки тому, що в цей похід убло забуте найголовніше -КАРЄМАТ! Три дні я виживав на снігу не без допомоги легкоходного формату походу(тобто одягу зайвого не було),згадуючи всі-превсі фільми Беар Гріллса -бо ж повертатися дууже не хотілося.Але четвертий день вдарили морози за -8гр., вночі...і я нєхотя виповзав на світло...в царство темряви...      

         Невеличкий фрагментик світла з великої панорами.


http://i.piccy.info/i7/ee978554d7d2a756f9fb59c17fa955ab/1-5-3133/62186660/5_SOK_Natural_nyi__zyma_.jpg                                                   

Післямова: Все тоє є грусна правда, точніше невеличкий клаптик її, і не може не справити ефекту з потрібними вектором впливу на свідомість людини! Якщо вона...

 Вимушене "подовження" походу в Коростені- окремим цільонаправленим дописом в блозі невдовзі...

Перед коментуванням -ознайомтесь з правилами  
цього блогу )

http://zhzh.info/blog/2011-12-26-3483 


















Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо