Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Driver1 » 2012 » Январь » 9
Driver1 Безпосередні небезпеки "законопроекту Табачника" для студентів-бюджетників

Driver1


Оценка: 2.7/5 Голосов: 7

Безпосередні небезпеки "законопроекту Табачника" для студентів-бюджетників

09.01.2012, 12:47:52 2991 2.7 15

Так, "законопроект Табачника" № 9655 дійсно пропонує узаконити підняття стипендій до рівня прожиткового мінімуму. І, звісно ж, ми не проти підняття стипендій. Більше того - подібну норму пропонували включити в Закон усі ті студентські та молодіжні організації, які зараз влаштовують протести проти "законопроекту Табачника". То чому ж студенти протестують?

А протестують, бо це передвиборчий подарунок! Який без гарантій розтане як сніговик навесні!

Сама по собі норма ст. 56 проекту була б благом, аби не... "стипендіальна реформа" Міністра Дмитра Табачника.

Проблема в тому, що ще до активної фази лобіювання "законопроекту Табачника" у ЗМІ та під час закритих нарад Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (http://podrobnosti.ua/society/2010/08/27/710907.htmlhttp://kommersant.ua/doc/1593090,http://news.tochka.net/ua/61467-tabachnik-podelit-studentov-na-bednykh-i-umnykh,http://osvita.ua/news/7115) були озвучені наміри Міністра загалом зменшити обсяг отримання майбутніх стипендій шляхом введення постановою Кабінету Міністрів додаткових критеріїв отримання стипендій. Бюджет-2012 вже сформований, і сформований без збільшення коштів стипендіального фонду у півтора рази. Гроші навряд чи з'являться і у 2013 році, коли, за прогнозами лобістів "законопроекту Табачника", документ має набрти чинності. Быльше того - у пояснювальній записці до "законопроекту Табачника" сказано, що "прийняття Закону України "Про вищу освіту (нова редакція)" не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету України"... Усе це свідчить про те, що цілком реальними є плани Міністра позбавити стипендій, зокрема, усіх студентів-"четвірошників", наприклад, вже після парламентських виборів...

Для того, щоб змітити "правила гри" на "ринку отримувачів стипендій" достатньо лише одного голосування міністрів 
Кабінету Міністрів, наприклад, одразу після виборів у парламент-2012. Більше того - вчинивши службовий злочин це може зробити Прем'єр-міністр одноособово. Бо, судячи з усього, саме порушивши Регламент Кабміну Прем'єр Микола Азаров направив"законопроект Табачника" у парламент...

Чи віримо ми у подарунки від влади, яка зараз постійно скорочує соціальні гарантії різним верствам населення?  Чи віримо ми в передвиборчі обіцянки політиків?

Ні. Нам потрібні гарантії.
 Причому - на рівні закону, а не підзаконного нормативно-правового акту.

Необхідно ввести існуючі принципи надання стипендій з чинної Постанови Кабінету Міністрів № 165 від 5 березня 2008 р. безпосередньо у новий Закон "Про вищу освіту" (бо закон набагато важче, ніж постанову Кабміну, змінити). Але якщо влада дійсно хоче з користю для студентів попіаритись перед виборами, то нехай просто й швидко підніме стипендії до рівня прожиткового мінімуму простою постановою Кабміну. Тільки не треба нас дурити!

Іншою небезпекою "законопроекту Табачника" є те, що ст. 42 проекту пропонує відраховувати з ВНЗ по невизначеній в законопроекті процедурі – за "академічний плагіат”. В проекті не прописано механізмів, згідно з якими має визначатися, чи є щось "академічним плагіатом”, чи ні. Таким чином на місцях цю норму можна використовувати і як репресивну по відношенню до непокірних студентів, і з метою отримання від студентів хабаря.

"Законопроект Табачника” № 9655 - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=42241

Розгорнутий аналіз законопроекту буде з дня на день.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 15
РАПТОР
1 Раптор (РАПТОР)   • 13:40:26, 09.01.2012 [Материал]

Студенти усіх навчальних закладів - єднайтеся, в цьому ваша сила!
Sams2
2 Александр (Sams2)   • 20:19:00, 09.01.2012 [Материал]

А в чем проблема - то?
РИП
3 Игорь (РИП)   • 22:19:37, 09.01.2012 [Материал]

Вагоны разгружать пробовали?
Дорогенька
4 Людмила Харчук (Дорогенька)   • 23:10:13, 09.01.2012 [Материал]

всі 6 курсів поки вчилась працювала. по моєму зараз більшість студентів працюють.
якісь питання?
sebast
5 sebast (sebast)   • 00:20:06, 10.01.2012 [Материал]

I have only 1 question: вагоны разгружать пробовали? :-)
Дорогенька
6 Людмила Харчук (Дорогенька)   • 00:45:22, 10.01.2012 [Материал]

вагони ні, а ось мішки із зерном тягала.
Half_baked
7 Half baked (Half_baked)   • 02:04:37, 10.01.2012 [Материал]

Хотите , что бы дети жили не лучше родителей?
sirena
8 Оксана (sirena)   • 11:06:35, 10.01.2012 [Материал]

"Нравится" мне позиция студентов-бюджетников. Учатся за счет государства, стипендии требуют достойные, а когда дело доходит до того, чтоб ехать работать туда, куда государство пошлет - сразу вой поднимают о своих нарушенных правах: и жилье им не предоставили, и зарплата маленькая, а взятку взять не с кого. И начинают искать способы, как бы отмазаться от обязательств. Общая тенденция среди нашей молодежи - им все должны, только они - никому и ничего.
Driver1
9 Kichkiruk Vitaliy (Driver1)   • 11:43:15, 10.01.2012 [Материал]

Оксана, в Конституції є ПРАВО на освіту, і жодного обов’язку пов’язаного із цим правом.
Держава сьогодні НЕ ПЛАТИТЬ ЗА студентів, вона утримує університети (платить зарплату ректору, професорам, доцентам, прибиральницям.)і каже їм, скількох студентів за це треба навчити.
Ви б краще розглядали стипендію, як таку-собі допомогу по безробіттю, адже для того, щоб студент опанував науку, спеціальність він має приділяти час тільки і виключно навчанню і практиці, а не "вагони розвантажувати".

З.І. "Нравится" мне позиция женщин: Учатся в школе за счет государства, рождаются в роддомах за счет государства, а когда дело доходит до того, как в армию пойти годик отслужить, так очередями становятся перед военкоматом... Правда абсурд?
sirena
10 Оксана (sirena)   • 13:24:21, 10.01.2012 [Материал]

В Конституции есть право на образование, но там не оговорено право на бесплатное образование. Каждый студент, поступающий учиться на бюджет подписывает соответствующий договор, в котором прописана его обязанность проработать после учебы там, "куда пошлют" определенное количество лет (буду честной, такая обязанность есть не во всех договорах). А куда в ВУЗе идут эти деньги, на содержание персонала или на стипендию, - спрашивайте у ректора.
И не надо утрировать по поводу женщин. Закон о воинской обязанности нас не обязывает в армии служить.
Driver1
11 Kichkiruk Vitaliy (Driver1)   • 13:48:18, 10.01.2012 [Материал]

Витяги із Конституції України:

Стаття 53.

Кожен має право на освіту.

Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічно ї, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; НАДАННЯ ДЕРЖАВНИХ СТИПЕНДІЙ ТА ПІЛЬГ учням і студентам.

Громадяни мають право БЕЗОПЛАТНО здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

Це було раз, а далі два:

Стаття 17.

Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою ВСЬОГО Українського народу.

Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України.

Забезпечення державної безпеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом.

Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення конституційного ладу, усунення органів влади чи перешкоджання їх діяльності.

Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.
На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом.

На території України не допускається розташування іноземних військових баз.
______
класична фраза про "учите матчасть".
Зі студентом-бюджетником ЖОДНИХ УГОД НЕ ЗАКЛЮЧАЮТЬ ;) будь-які "відпрацювання" порушують Конституцію:

Стаття 43.

Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

ВИКОРИСТАННЯ ПРИМУСОВОЇ ПРАЦІ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і п ро надзвичайний стан. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
____________
це з контрактниками - то так, з ними укладають договір на надання освітніх послуг, вони платять і гроші ці йдуть у спецфонд ВУЗів, яким, як ви й сказали розпоряджається ректор.
sirena
12 Оксана (sirena)   • 13:57:55, 10.01.2012 [Материал]

Виталий, все, что Вы процитировали из Конституции регулируется Законами Украины. Это сделано как раз для того, чтобы не было разночтений текста Конституции.
А то по-Вашему получается, что если человек, согласно ст. 43 "Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується", вдруг решит, что он врач - он сможет работать врачом. А если ему не разрешат, значит нарушили его конституционные права.
Ну вот добавлю:
Ст. 53. Громадяни мають право БЕЗОПЛАТНО здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.
Вы забыли выделить слова НА КОНКУРСНІЙ ОСНОВІ.
Driver1
13 Kichkiruk Vitaliy (Driver1)   • 14:11:04, 10.01.2012 [Материал]

ну так не питання! всі ми здавали вступні іспити, хто молодший, ті ЗНО і на конкурсній основі здобули/здобуваємо вищу освіту.

Щодо лікаря, то будь-ласка здобудь освіту, кваліфікацію і лікуй людей. Ви ж не забороните мені створювати сайти, і цим самим заробляти собі на життя ;)
Але ніхто не примусить мене працювати в забійному цеху м’ясокомбінату бо я того не хочу.
sirena
14 Оксана (sirena)   • 14:28:29, 10.01.2012 [Материал]

Ну вот Вы сами и ответили на все Ваши вопросы.
Классическая фраза "Учите матчасть" для Вас будет звучать "Изучайте Законы Украины, а не только Конституцию".
Sams2
15 Александр (Sams2)   • 21:39:17, 11.01.2012 [Материал]

Юноша, запомните на всю жизнь: Ваши права начинаются там, где кончаются обязанности.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо