Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Нескучный » 2012 » Февраль » 24
Нескучный Два роки з Януковичем – де обіцяне?

Нескучный


Оценка: 2.2/5 Голосов: 10

Два роки з Януковичем – де обіцяне?

24.02.2012, 11:52:44 1809 2.2 4

Проміжні підсумки діяльності Віктора Януковича як президента України засвідчили: не легка це справа – виконувати виборчі обіцянки.

Два роки тому, 25 лютого 2010-го, Віктор Янукович присягнув на вірність українському народові та запевнив, що виконає свої обіцянки, які пролунали під час виборчої кампанії. Однак низка пунктів його політичної програми досі залишаються лише на папері. "Багато обіцянок є декларативними по суті або навіть популістськими",- сказав у розмові з Deutsche Welle аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

нвестиційний клімат не поліпшився

Найбільше уваги, за словами експерта, Янукович намагається приділяти виконанню економічного блоку своєї передвиборчої програми. "Він надавав багато соціальних обіцянок. А для їх реалізації потрібні гроші, взяти які можна тільки якщо економіка працює", - впевнений Жолудь. Однак, констатує він, інвестиційна привабливість України не змінилася. За даними Світового банку, Україна посідає лише 152 місце зі 182 країн планети у "рейтингу ділового клімату". Серед причин такого невтішного розвитку експерти називають брак законодавчих змін, які б справді сприяли покращенню ділового клімату.

Водночас, продовжив експерт, в Україні таки ухвалили новий податковий кодекс і знизили податок на прибуток. Щоправда в строках все зсунулося на пізніше. "Податок на прибуток мали знизити ще торік. Але знизили лише на початку 2012-го - і то з умовою: якщо в бюджеті не вистачатиме грошей, то зниження скасують",- нагадує Жолудь.

Із соціальними темами не склалося

З виконанням соціальних обіцянок у президента взагалі не склалося, наголошують експерти. З понад 25 пунктів за два роки Януковичу вдалося реалізувати лише кілька. У повному обсязі виконано хіба що пункт про збільшення доплати при народженні дитини. Ще кілька обіцянок - на кшталт запровадження інституту сімейного лікаря, проведення пенсійної реформи - лише почали втілюватися в життя. Все інше перебуває під великим питанням, наголошує керівник аналітичного департаменту "Реформаторського клубу" Ігор Лавриненко.

"Більшість пунктів Янукович зобов’язався виконати за десять років, мабуть з прицілом на два строки. Це для того, аби по факту стікання першого строку його повноважень не було претензій", - зауважив Лавриненко в розмові з Deutsche Welle. Експерти упевнені, що президенту нині не до соціальних проблем, хоча свою виборчу програму він свого часу назвав "Від соціальної незахищеності – до державних гарантій!".

"За два роки президентства Януковича Україна так і не стала гарантом гідного рівня життя своїх громадян. Рівень бідності високий. Кожен четвертий українець не має роботи. Кожна друга сім`я з трьома й більше дітьми живе за межею бідності",- зауважує голова організації "Жіночий консорціум України" Марія Алєксєєнко. Вона наголошує, що досі обіцянка Януковича про гарантоване кожній дитині місце у дитячому садочку залишається "виборчою риторикою".

Провальний зовнішньополітичний курс

У зовнішній політиці Янукович пообіцяв відновити дружні та взаємовигідні відносини з Росією, країнами СНД, забезпечити стратегічне партнерство із США, ЄС та країнами "великої двадцятки". Аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач наголошує, що президент зі своєї програми сумлінно виконав один пункт – зберіг позаблоковість України. Втім, вважає експерт, тепер сам від цього й має проблеми. "Гра у псевдонейтралітет шкодить країні. Якщо ти ні з ким не дружиш, то потрібно більше видатків на армію, озброєння, а грошей немає звідки брати",- зауважив Горбач.

Нинішній український президент, продовжив експерт, так і не зумів налагодити дружні відносини з Росією. Про це свідчать перманентні "газові" та "сирні війни", які Києву оголошує Москва. На переконання Горбача, примарною залишається "перемога на напрямку СНД". "Зона вільної торгівлі з країнами Співдружності не принесе нічого, оскільки там більше виключень, аніж вигоди для України",- каже представник Інституту євроатлантичного співробітництва. Експерт впевнений, що угоду про асоціацію Європейський Союз не підпише з Україною за каденції Віктора Януковича. З огляду на таку ситуацію зовнішньо-політичний вектор нинішнього президента Горбач вважає провальним.

Сідай – тобі одиниця

Водночас аналітики наголошують, що після двох років перебування при владі можна підбивати лише проміжні підсумки діяльності президента. Однак на цьому етапі Янукович розчарував, і йому треба серйозно напружитись, аби виправити помилки, вважають експерти. На прохання Deutsche Welle оцінити дворічну діяльність Януковича всі опитані експерти виставили українському президентові "одиницю" за п’ятибальною системою. Аналітики впевнені, що свою передвиборну програму президент не поспішає втілювати в життя, оскільки українські виборці не контролюють обрану ними владу й не домагаються виконання обіцянок, які щоразу щедро роздають політики.

Прикреплённые изображения:
Нескучный Два роки з Януковичем – де обіцяне? Нескучный Два роки з Януковичем – де обіцяне?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 3
Aziat
1 Темуджин (Aziat)   • 12:06:59, 24.02.2012 [Материал]

Обицяного 3 года ждут.
Cobalt
2 Cobalt (Cobalt)   • 13:27:50, 24.02.2012 [Материал]

Было бы хорошо, если бы за не исполнение, хотя-бы на столько сажали!
Progressor88
3 Прогрессор (Progressor88)   • 20:10:08, 24.02.2012 [Материал]

А что кто-то ждал, что обіцяне збудеться?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо