Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2012 » Июнь » 3
Юрко Інформаційний лист

Юрко


Оценка: 2.8/5 Голосов: 28

Інформаційний лист

03.06.2012, 13:53:27 4567 2.8 42

Інформаційний лист секретаря Любарського райпарткому Вінницькому обкому
КП(б)У про настрій населення в районі

 20 травня 1932 р., смт Любар
Ц[ілком] таємно
ІНФОРМПОЛІТЛИСТ ЛЮБАРСЬКОГО РПК

     В зв’язку з проведенням весняної посівкампанії та тяжким станом тяглової сили в районі, за браком хліба в цілій низці господарств колгоспників і бідняків-одноосібників політнастрій в районі – членів профспілок, колгоспників, бідняків і середняків – одноосібників та інтелігенції такий:
     c. Провалівка. Село&колгосп, хліба в багатьох колгоспників немає, завдяки розгубленості сільських організацій, колгоспники розібрали насінньову картоплю.
     При виїзді секретаря РПК та голови РВК з’ясувалось, що населення надто погано настроєно.
Колгоспники заявили про те, що «ми голодуємо, нам все одно помирати, розберемо картоплю, трошки поживемо». Нам довелось побувати в деяких хатах колгоспників, де дійсно виявили надто жахливий стан – їсти нема чого, зрідка достають картоплю і цим живуть. В зв’язку з цим глитайня активізувалась, ведуть агітацію про те, що скоро буде війна, колгоспи ліквідують, внаслідок чого по колгоспу кволий вихід на роботу.
     с. Малий Браталів. Майже 300 колгоспників вимагають роздати картоплю.
     с. Горопаї. Село-колгосп, в зв’язку з відсутністю хліба на громадське харчування є випадки, що колгоспники голодують. Глитайня активізувалась. В ніч з 11 на 12 травня 1932 р. глитайня вбила секретаря осередку ЛКСМУ, коли той вийшов із сільбуду після проведення зборів. Участилися крадіжки корів, свиней, курей, [та] з льохів. Злочинців по теракту затримано: син глитая та син жандарма, загрожують вбивством голові колгоспу – члену партії.
     В селах Вигнанка, Мотовилівка, Цимбалівка, Старий Любар, Северин[івка], Демківці, Великий Браталів, Авратин, Кириївка, Вищикуси справа забезпечення хлібом колгоспників і одноосібників погана. Опухлі люди з голоду крадуть коні, лошата та ріжуть для їжи. В селах Великий Браталів, Вищикуси великий відсоток дітей покинули школу та пішли жебракувати.
     с. Стрижавка. Після посадки моркви-висадки на насіння населення вночі вибирає [їх] із землі для їжі, вибирають із землі посаджену картоплю, розвинута крадіжка – викрадають корів, дрібну худобу, птахів та з льохів.
     с. Великий Браталів. Посилають дітей до радгоспу набирати висадки цукрового буряка. Настрій поганий, загрожують сільським керівникам, підкидають листівки.
     Є випадок, коли в с. В[еликі] Деревичі декілька чоловік пішли в банду. З цілої низки сіл надходять чутки про те, що глитайня нагло готується до терактів, посиленно ведеться агітація про війну, в населення надто нервовий настрій.
     Настрій інтелігенції району: на травень наряд на хліб не одержано. Хліба вчителям, лікарям не видається, та ще й відсутні кошти в райвиконкомі – за два місяці не виплачено платні. Визначену дотацію не видають, а навпаки, без дозволу РВК облфінвідділ забрав гроші. Настрій інтелігенції надто поганий. Багато з них збирається тікати з району, співчуваючи відноситься до селянства. Лікарі поширили приватну практику і не за гроші, а за продукти харчування.
     Весь антирадянський елемент ожив, веде себе визиваючи. По даним ДПК велика тяга до всяких антирадянських угруповань.
     Зараз проходить проробка постанов ЦК ВКП(б) і РНК в справі хлібозаготівель, м’ясозаготівель та с[іль]г[осп]податку на 1932 рік з колгоспниками, одноосібниками-середняками та бідняками. Навколо цих постанов точаться такі балачки і виявляються настрої, що «ці постанови цілком життьові, принесуть краще майбутнє для селянства, зокрема, колгоспників, коли це дійсно буде здійснено, бо може бути [й] так, що тоді, коли треба це робити, то буде інакше рішення і зроблять так, що ми, колгоспники, будемо без хліба».
     Багато є балачок, що «Центральна влада гарно робить, але місцеві організації можуть перекрутити і зробити так, що залишать нас голодними». Глитайня веде агітацію такого змісту: «постанови ЦК і Раднаркому винесено для того, щоб ви, колгоспники та одноосібники, не волинили, бо вони бояться, щоб не повстали, знають, що вам погано живеться, але коли прийде час хлібозаготівель, то комуністи заберуть хліб, а вас залишать без хліба і скажуть, що це зробили на місцях перекручування».
     Взагалі зараз активно точиться обміркування постанов. Більша частина колгоспників та одноосібників впевнена в тім, що ці постанови повністю будуть здійсненні і буде значне поліпшення матеріального стану колгоспників і одноосібників-бідняків та середняків.
     В с. Демківці після проробки постанов глитайня вивісила листівку, в якій написано «не вірте комуністам, вони брешуть».
     Зараз підходить час обробки технічних культур, яких в районі мається до 10 тисяч га, зокрема, цукрового буряка – 5,5 га і обробка цих культур буде залежати від громадського харчування в колгоспах і харчування в одноосібних господарствах, але зараз у більшості колгоспів харчування припиняється через те, що нема хліба. Тому зараз потрібно, щоб обком дав відповідним організаціям вказівки, щоб нашому району було відпущено хоча б кукурудзи для громадського харчування. Все те, що можливо вишукати, в районі робимо (обмолот соломи, згонин, перечистка полови), але це використано для посівкампанії.
     На час обробки технічних культур треба організувати дитяслі, для чого теж треба хліба.
Чомусь робиться так, що Чуднівський район міг одержати 20 тисяч пуд. кукурудзи, а Любарському району – ні одного центнера. Чуднів одержав насіння для одноосібників, а Любарський район – нічого.
     Прохаю допомогти Любарському району.
     с. Нова Чортория. Село-колгосп, працює гарно. Організувалася група під виглядом «драмгуртка» (в цьому гуртку є колгоспники під керівництвом приїжджого якогось старого артиста) [і] поставила своїм завданням вести роботу, щоб повалити радянський лад, по їх заявах, «партія обанкротилась і всі обіцянки, що вона дає постановами, виконати перед селянством не може, бо темпи, що взяті партією в справі індустріалізації такі, що вони склали кризу в продукції споживання в країні, тому той стан, що зараз є, тобто селянство пропадає з голоду, поліпшено бути не може, а коли так, значить є всі умови до поглиблення цієї кризи і злиднів.Тому незадоволення мас треба використати на організацію боротьби проти Радвлади». ДПУ веде розробку.

Секретар райпарткому   Довжиків

ДАЖО. – Ф. П-127, оп. 1, спр. 118. – Арк. 40-41.Машинопис. Завірена копія.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 42
Aziat
1 Темуджин (Aziat)   • 14:16:37, 03.06.2012 [Материал]

>> с. Нова Чортория. Село-колгосп, працює гарно.

Видимо потому и не голодали, в отличии от других сёл и колхозов.
Hoakina
2 Марина (Hoakina)   • 14:37:22, 03.06.2012 [Материал]

Ах ты Боже мой! Какие люди! Что ж Вы, Азиатушка, паству-то настолько оставляли?
Aziat
3 Темуджин (Aziat)   • 14:39:54, 03.06.2012 [Материал]

За время моего отсутствия были эксцессы?
Hoakina
4 Марина (Hoakina)   • 15:17:02, 03.06.2012 [Материал]

Лишь бы с присутсвием не было ))) Просто соскучилась!
Aziat
5 Темуджин (Aziat)   • 15:27:21, 03.06.2012 [Материал]

Неужели скучно среди единомышленников? Хотя конечно, ведь они же дураки.
Hoakina
7 Марина (Hoakina)   • 16:07:45, 03.06.2012 [Материал]

Вы вот умный вроде, а иронию не поняли )))
Кот
6 Которович (Кот)   • 15:58:39, 03.06.2012 [Материал]

Воздух чище был
Riddler
8 Riddler (Riddler)   • 16:38:53, 03.06.2012 [Материал]

Какой воздух после котов я промолчу...
Кот
11 Которович (Кот)   • 17:01:44, 03.06.2012 [Материал]

Ты так утверждаешь, как-будто только сейчас и отнюхал (после кота)-:)
Riddler
12 Riddler (Riddler)   • 17:06:42, 03.06.2012 [Материал]

Да они, коты, смердят и сейчас и потом и всегда смердели не зависимо от меня.
Кот
13 Которович (Кот)   • 17:12:46, 03.06.2012 [Материал]

" и сейчас и потом и всегда"

Это у тебя дома наверное смердючие коты, чаще мой их и сам незабывай и будет всё Ок
Riddler
14 Riddler (Riddler)   • 17:16:25, 03.06.2012 [Материал]

Котов не "перевариваю" и поэтому дома не держу и не держал. Это они с ЖЖ так смердят, скоты обоссаные. Наверное не моются... Тебе виднее...
Кот
15 Которович (Кот)   • 17:30:10, 03.06.2012 [Материал]

http://glavnoe.ua/UserFiles/Image/005(2).jpg
Riddler
16 Riddler (Riddler)   • 17:32:21, 03.06.2012 [Материал]

Твой кошачий размер?
SteamRoller
42 Михаил (SteamRoller)   • 22:29:08, 05.06.2012 [Материал]

>>Какой воздух после котов я промолчу...

Вот уж точно, привёз недавно песка в песочницу во дворе, так эти паскуды за два дня всё загадили.
А я ещё на собак обижался))
Юрко
17 Юрій Градовський (Юрко)   • 19:53:35, 03.06.2012 [Материал]

"...Люди почали вимирати літом 1933 року. Врожай 1932 року був гарний і в колгоспі, і в людей. У нас була копа жита необмолочена. Кузьма Левків, Ткачов Матвій прийшли і забрали все. Забирали їжу,одежу, корови, коні. В першу чергу забирали в тих, хто не хотів йти в колгосп. Ходили по хатах Ткачов Матвій, Карніза, Левків синок, Огійчук Панас із зброєю. Карніза вбив Івана і Василя Аврамовичів. Василь був церковним старостою. Їх не було за що вбивати. Люди не оборонялися і не дуже ховали продукти, бо їх находили і забирали. В сиріт Насті Пункової і ще двох дівчат забрали все, що можна було їсти, і хотіли забрати зерно, мак, просо, квасолю.Так Настя все це висипала на долівку в одну кучу, то вони цього не взяли."
Цицюра Степа Данилівна
1915 р. н., жителька с. Стара Чортория Любарського району Житомирської області
Riddler
19 Riddler (Riddler)   • 20:11:26, 03.06.2012 [Материал]

Очередное из "бабушкиных воспоминаний"?
Aziat
21 Темуджин (Aziat)   • 20:55:47, 03.06.2012 [Материал]

У одной бабашки одни воспоминания, у другой - другие. По воспоминаниям местных жителей в Чортории голодомора небыло, что подтверждается и приведенным здесь документом.
Юрко
22 Юрій Градовський (Юрко)   • 21:38:03, 03.06.2012 [Материал]

Це ж яким документом?
Aziat
23 Темуджин (Aziat)   • 21:39:30, 03.06.2012 [Материал]

Інформаційний лист секретаря Любарського райпарткому Вінницькому обкому
КП(б)У про настрій населення в районі
Юрко
25 Юрій Градовський (Юрко)   • 21:47:07, 03.06.2012 [Материал]

Дату документа дивились?
Aziat
26 Темуджин (Aziat)   • 21:51:41, 03.06.2012 [Материал]

И что? Разница в положении Чортории и других сел видна уже на 32 год.
Но не это главный аргумент. Главный аргумент - демографическая динамика. Население сел сохранилось, оно не завозное, оно местное. Я понимаю, что если бы не голодомiр, то украинцев было бы уже 1,5 миллиарда, но это уже другая история.
Юрко
27 Юрій Градовський (Юрко)   • 21:55:55, 03.06.2012 [Материал]

Яка видна різниця в положеніі Чорториї та инших сіл? Урожай був у 1932-му чи ні?
Aziat
29 Темуджин (Aziat)   • 22:03:53, 03.06.2012 [Материал]

"Працюе гарно". Про голод, в отличии от других сел речи не идет.
Юрко
30 Юрій Градовський (Юрко)   • 22:34:27, 03.06.2012 [Материал]

"Про Голодомор 1932–1933 років пам’ятаю. Вивозив мертвих – Михаська, батька Марини Рибак. Він скрізь збирав мертвих людей на підводу і вивозив у яму на цвинтарі. Одна жінка лежала ще жива, а він хотів її забрати, то вона як заматюкає до нього. Михасько її залишив, але пізніше вона таки померла. Люди почали вимирати літом 1933 року. Врожай 1932 року був гарний і в колгоспі, і в людей...
Сусідка Жук Ярина їла траву, спориш і вижила. Мати з буряків і бур’яну пекла млинці, і ми, діти, їх їли. В місто ми не їздили. Вимирали сім’ї.
В селі говорили, що Мотря та Явдоха Зорчишина з’їли дітей. В Цицюри Андрія, батька Мишка, була гарна, крита залізом хата. Не знаю, за що його вислали, а в хаті зробили сільську раду. З колгоспного поля не можна було нічого брати, бо були об’їждчики і за це карали."
Цицюра Степа Данилівна
1915 р. н., жителька с. Стара Чортория Любарського району Житомирської області
Aziat
31 Темуджин (Aziat)   • 22:41:29, 03.06.2012 [Материал]

Вряд ли мы тут разберемся. ВО первых, твои источники сомнительны. Все что сделано при президенте Ющенко приводить в серьезном разговоре неприлично. Во вторых, у меня есть другие данные именно по этому селу. Отсутствие голода в нем объясняли мудрым местным руководством. Что и подтверждается ТВОИМ документом.
Sams2
37 Александр (Sams2)   • 15:50:53, 04.06.2012 [Материал]

"Ходили по хатах Ткачов Матвій, Карніза, Левків синок, Огійчук Панас із зброєю."

Все, как один - кляті москалі!
Юрко
24 Юрій Градовський (Юрко)   • 21:45:03, 03.06.2012 [Материал]

"Влада забирала урожай у людей. Ті, що ходили по хатах, мали зброю. Нічого не можна було заховати від них. В хату приходило 5-6 чоловік. Тим, хто працював у колгоспі, давали їжу. В нас забрали їжу, а більше не було що брати. Колгоспні поля охороняли об’їждчики. Деякі люди ішли добровільно в колгосп, а більшість примушували. Люди почали пухнути і вмирати. Дітей-сиріт забирали в патронат. Люди, щоб не вмерти з голоду, їли лободу, кропиву, коріння татарського зілля. Померлих ховали на сільському кладовищі."
Савчук Ганна Никонівна
1915 р. н., жителька с. Борушківці Любарського району Житомирської області
Sams2
38 Александр (Sams2)   • 15:58:43, 04.06.2012 [Материал]

Юрко, ссылку дай на этот "Докумант". Может, ты сам сидишь и сочиняешь.

Но все же - много раз задавал вопрос, и ни разу не получил ответа. Повторюсь: Чем люди весной 33-го засеяли поля и засадили огороды, если у людей все начисто вывезли? Ведь осенью собрали хороший урожай, и голод прекратился, а собрать урожай, не посадив и не посеяв - невозможно, это даже ты способен понять!
Aziat
39 Темуджин (Aziat)   • 16:02:43, 04.06.2012 [Материал]

Эвропейська спiльнота допомогла
Юрко
40 Юрій Градовський (Юрко)   • 17:01:43, 04.06.2012 [Материал]

В кінці є реквізити. Адреса: Охрімова Гора, 2/20, м. Житомир.
Riddler
9 Riddler (Riddler)   • 16:40:35, 03.06.2012 [Материал]

Какую информацию сейчас несет этот "Інформаційний лист" 80 летней давности не понятно
Aziat
10 Темуджин (Aziat)   • 16:53:49, 03.06.2012 [Материал]

Ну как же? Оказывается голодомiр обошел тех, кто хорошо работал. А хто насиневу картоплю и моркву крав, той и подох, по очевидным причинам. Да и других сгубил.
Кроме того, как оказалось, было кого и за что расстреливать и сажать.
Юрко
18 Юрій Градовський (Юрко)   • 20:10:05, 03.06.2012 [Материал]

Пам'ятаєте таке: "Вспомним всех поименно, горем вспомним своим...
Это нужно — не мертвым! Это надо — живым!"
Riddler
20 Riddler (Riddler)   • 20:16:22, 03.06.2012 [Материал]

С какой целью, вы, коммунисты, сейчас вспомнили про события 80 летней давности?
snova
28 oleg (snova)   • 22:02:08, 03.06.2012 [Материал]

Азиат не кощунствуй. Отойди от методички. Не уподабливайся дураковатой посудомойке Калгарину.
starbox
32 Calgarian (starbox)   • 04:35:45, 04.06.2012 [Материал]

За сказанное ответишь ФАКТАМИ, пиздун?
Можешь Блонд с Хоакиной поключить в помощь.
Давай, жду, прямо сюда пиши!
snova
33 oleg (snova)   • 05:56:40, 04.06.2012 [Материал]

Calgarian starbox

Повторяю для тебя посудомойка - заткнись.
starbox
34 Calgarian (starbox)   • 06:22:16, 04.06.2012 [Материал]

ГДЕ ФАКТЫ, пиздун?
Нескучный
35 Игорь (Нескучный)   • 08:51:00, 04.06.2012 [Материал]

калгарин ГДЕ ФАКТЫ что ты коп? Их нет и быть не может. То что ты посудомойка в клубе пип-типа мы знаем от твоей мамы.
Cobalt
36 Cobalt (Cobalt)   • 14:45:00, 04.06.2012 [Материал]

Вот интересно, дойдёт ли подобный информационный лист до нащих потомков о сегодняшнем положении дел?...
SteamRoller
41 Михаил (SteamRoller)   • 22:27:34, 05.06.2012 [Материал]

Странно: колхоз сажает морковку, буряки.
А свидомые утверждают, что нарочно голодом морили.
Где логика?
зачем сажать, если решили заморить?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо