Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2012 » Июль » 6
Іскандер А Bи потребуєте управителя вашим спільним майном?

Іскандер


Оценка: 3.6/5 Голосов: 9

А Bи потребуєте управителя вашим спільним майном?

06.07.2012, 10:47:01 2101 3.6 11

Дякуючи шановному пану либерти, відкрив для себе чергову законодавчу новелу - законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та вирішення окремих питань у сфері надання послуг) (реєстр. №8391), який 21.06.12 прийнятий у другому читанні та 03.07.12 направлений на підпис Президенту України.

На жаль, мої прогнози частково справдились. Змінами, які планується внести даним законопроектом, детально виписана процедура по обов'язковому визначенню "управителя" для всіх багатоквартирних будинків, незалежно створено у них ОСББ чи ЖБК, або не створено.

Дозволі собі проінформувати читачів про деталі згаданого проекту Закону.

Органи місцевого самоврядування протягом 6 місяців після прийняття законопроект №8391 повинні будуть визначити "управителів” для тих багатоквартирних будинків, де буде "відсутнє прийняте рішення про визначення способу управління” (п. 4 Прикінцевих положень). Це стосується всіх багатоквартирних будинків в Україні. Також передбачається норма про те, що органи місцевого самоврядування зможуть визначати управителів без проведення конкурсу. Зміни до ст.24 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги” передбачають, що "проведення конкурсу не є обов’язковим при визначенні органами місцевого самоврядування в якості управителя особи, власником якої є відповідна територіальна громада”.
Тобто кого органи місцевого самоврядування "насадять" васалом, той і буде "управляти" процесом((

Далі. Плата за "послугу з управління” стягуватиметься додатково до плати за інші житлово-комунальні послуги, а тариф на "послугу з управління” не регулюватиметься. На сьогодні (згідно законодавства), враховуючи, що за послугу з управління платити треба додатково, її попросту ніхто не замовляє — споживачі зазвичай не наймають собі "управителів”. Але ж тепер "послуга з управління” стане обов'язковою, тож і додаткову плату за "управління” теж доведеться вносити обов'язково. При цьому (як і дотепер) пільги і субсидії на таку плату не поширюються.

На мою думку, законопроект 8391 повісить на шию усім мешканцям багатоквартирних будинків "управителів”, яким треба буде платити невідомо за що і ще невідомо скільки. Крім того, мешканці, які організовані, мають змогу ефективніше вести відносини з "управителями", визначаючи собі їх НА КОНКУРСНИХ ЗАСАДАХ.

А тепер УВАГА! питання: скільки у м. Житомирі на даний час створено ОСББ і ЖБК? Як гадаєте, хто і як у Житомирі буде лобіювати "управителів" для багатоквартирних будинків, де згаданих юридичних осіб не створено, а такі уповноважені представники, як старші по будинкам, не те, що не обрані або не володіють/оперують своїми правами, але й відповідних посвідчень для здійснення своїх функцій не мають??


При створенні Блогу використано матеріал сайту ПроОСББ.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 11
telefon
1 джавахарлал нюру (telefon)   • 12:45:03, 06.07.2012 [Материал]

Есть и ещё один подводный камень: нынешнее состояние домов и коммуникаций в домах. Никак не пойму, кто же вообще согласится принимать в обслуживание гниль и труху? Даже без конкурса?
Ведь жильцы не лопухи - суды будут завалены исками к таким компаниям!
Что по этому поводу говорит Маркс? ;-)
Іскандер
2 Іскандер (Іскандер)   • 13:27:58, 06.07.2012 [Материал]

ЖЕК же без рішень мешканців обслуговує, чи не так?

Вирішу(є)вати питання капремонту не "управляюча" компанія буде, а самі мешканці. І провидиться він буде, очевидно, за рахунок власних коштів мешканців.
telefon
3 джавахарлал нюру (telefon)   • 17:03:39, 06.07.2012 [Материал]

Я не о том:
Сейчас в структуре платы за комуналку входит оплата капремонта (что ещё может подразумеваться под обслуживанием конструкций здания?). За время введения дома (напр., нашего) прошли десятки лет. Деньги плочены, услуги не получены. Значит, гос-во должно передать эти деньги частнику вместе с домом (именно на эту тему не так давно в прессе шла дискуссия). То же и с внутренними коммуникациями. То же с состоянием подвала.
Деньги мы платили, а теперь - Х. моржовый, да ещё - насильно?!
Если языковый, чисто теоретический вопрос вызвал такой кипиш, то что будет, когда гражданам больно ударят по карманам?
И другое - "ЖЭКа обухом не перешибёшь"
А вот частную управляющую компанию за каждую проблему буду по судам таскать. В конце концов они сами прибегут и деньги возвратят!
Іскандер
5 Іскандер (Іскандер)   • 20:53:35, 06.07.2012 [Материал]

Вражає Ваш отпимізм з приводу судового процесу)))

Саме так. Нам подарують наші будинки разом з їх хронічними хворобами. Уважно читайте договір на надання послуг по утриманню будинків і прибудинкової території. Структура комунальних тарифів мала б у собі включати акумулювання коштів на проведнення капремонту. АЛЕ! ЖЕК його проводити не зобов'язаний, так само, як і будь-хто, крім СПІВВЛАСНИКІВ будинку - нас з Вами. Тому зазвичай зазначене акумулювання не відбувається, що відображено і у квитанціях, і у договорах.
либерти
7 либерти (либерти)   • 21:59:17, 11.07.2012 [Материал]

В структуре платы за коммуналку нет отчислений на капремонт. И 20 лет уже нет. Отмечу плюсиком очень грамотный ответ Искандера.
либерти
6 либерти (либерти)   • 21:49:08, 11.07.2012 [Материал]

Одразу зауважу, що не є прихильником цього з\п, але мушу поправити,що вирішувати питання саме з капремонту буде управитель(упр.компанія)по нормативним документам,тобто не мешканці.Але Ви праві: власники квартир повинні! будуть своєчасно здавати на це кошти.
Іскандер
8 Іскандер (Іскандер)   • 22:11:27, 11.07.2012 [Материал]

Уточню: вирішувати питання чи приймати рішення щодо проведення капремонту будинку/окремих конструктивних елементів?

Звертаю Вашу увагу на п.13 ч.2, яким пропонується доповнити ст.25 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", згідно з якою Управитель зобов'язаний відповідно до умов договору з власником/співвласниками ЗАБЕЗПЕЧИТИ НАКОПИЧЕННЯ ЇХНІХ КОШТІВ для здійснення витрат з проведення КАПІТАЛЬНИХ та аварійних ремонтів ВІДПОВІДНО ДО РІШЕНЬ ВЛАСНИКІВ, з урахуванням вимог законодавства".

Разом з тим, згідно з пропонованою редакцією ст.23 згаданого Закону, п.4 ч.1 якою передбачається, що "власник/співвласники багатоквартирного будинку МАЄ (мають) ПРАВО з урахуванням вимог законодавства визначати порядок та умови залучення, накопичення та використання коштів на проведення капітальних ремонтів()"

Більш того, пропонується викласти у новій редакції ст.23 згаданого Закону, в якому зокрема п.1 ч.4 встановити, що "власник/співвласники багатоквартирного будинку ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ (зобов’язані) ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ () здійснення поточного та капітального ремонтів багатоквартирного будинку()"
либерти
9 либерти (либерти)   • 14:26:21, 12.07.2012 [Материал]

Ви безумовно праві з точки зору юридичних трактувань.Але Ви прекрасно розумієте, що капітальний ремонт будинку або його конструктивних частин не вирішується сьогодні-на-завтра...Нормальний управитель, всі ці рішення власників, включаючи терміново-аварійні обовязково передбачить на першій стадії господарюючих відносин з власниками. Як через елемент затвердження довгострокового плану та черговості капремонтів, так і погодження самостійних дій та розміру сум з аварійного фонду у разі форс-мажору.Те,що власники мають право, це добре, але найголовніше те, що вони "зобовязані забезпечити здійснення...". Ви це дуже чітко відмітили! Головний вектор-месседж = власність зобов"язує! І тому саме біля цього і будуть нарізатися круги...
Іскандер
10 Іскандер (Іскандер)   • 14:33:52, 12.07.2012 [Материал]

Я це прекрасно розумію. Головне, щоб це зрозуміли СПІВВЛАСНИКИ багатоквартирних будинків, котрим, можливо, найближчим часом доведеться або самоорганізовуватись з метою визначення "управителя", або покірно чекати кого їм "насадять" у якості "управителя"...
либерти
11 либерти (либерти)   • 14:40:15, 12.07.2012 [Материал]

Плюсую!
коррупционер
4 владимир (коррупционер)   • 20:08:54, 06.07.2012 [Материал]

мобильная связь тоже со скрипом отвоевывала абонентов у укртелекома....
в итоге и укртелеком продали.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо