Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Дорогенька » 2012 » Октябрь » 19
Дорогенька Українське духовенство купається в розкоші і просить не заздрити

Дорогенька


Оценка: 3.8/5 Голосов: 10

Українське духовенство купається в розкоші і просить не заздрити

19.10.2012, 16:39:40 4030 3.8 7

Сучасні православні ієрархи більше схожі на успішних підприємців, ніж на ченців: замість келій у них - дорога нерухомість за містом, замість піших прогулянок - поїздки на елітних іномарках, замість скромних трапез - шикарні банкети. Священики активно користуються дорогими телефонами і пересуваються на люксових седанах, пише "Кореспондент".


"Те, що ми часто спостерігаємо елементи розкішного життя ієрархів МП, свідчить не про святість представників інших традицій, а про небувалий розгул церковного матеріалізму, втрату відчуття міри, реальності і безкарності духовенства", - вважає релігієзнавець, ректор Донецького Християнського інституту Михайло Черенков.

Рівень життя вищого духовенства відповідає рівню топ-менеджерів успішних корпорацій, і це не випадково, зазначає видання. "Церква, якщо говорити мовою сучасного світу, займається підприємницькою діяльністю", - заявив "Кореспондентові" адвокат Ярослав Бабич.

Одне з місць, де концентрація дорогих автомобілів зашкалює - це задній двір Трапезної церкви в Києво-Печерській лаврі, в'їзд куди дозволено лише духовенству. Журналісти побачили там масивний позашляховик Honda Pilot (від 45 тис. дол. з урахуванням знижок), поряд з яким були BMW X5 (від 100 тис. дол.) і Mercedes-Benz S500 (від 150 тис. дол.).

Церковному світу в цілому не чужі земні слабкості. Так, владика Житомирський і Новоград-Волинський Никодим (УПЦ МП) їздить на Lexus SL (від 120 тис. дол.), його керівник, митрополит УПЦ МП, так само як і його давній суперник, патріарх УПЦ КП Філарет, пересувається на люксовому Mercedes-Benz S600 Long (від 200 тис. дол.).

Машина рівнем трохи нижче в мерседесовській табелі про ранги - Mercedes-Benz S500 Long, вартістю від 100 тис. дол., обслуговує владику Павла. А настоятель Десятинної церкви архімандрит Гедеон приїжджає на службу на Range Rover Vogue. Ціна британського позашляховика стартує від 79 тис. дол.

Коли видання поцікавилося, на комо записано автомобілі вищого духовенства, прес–секретар УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко відповів так: головне, що гараж духовенства купується не за рахунок церковного бюджету.

"Хтось може принести курку чи яйце, хтось купить свічку, а хтось може подарувати машину або годинник", - сказав Коваленко. Сам він їздить на подарованому Ford Galaxy ціною від 40 тис. дол.

У МП, виправдовуючи мерседеси церкви, йдуть далі, пише видання. "Беручи і користуючись дорогими подарунками, потрібно дивитися, як це виглядає. Але ті, хто цікавиться (майновими справами церков - ред.), зазвичай забувають про десяту заповідь - не заздри", - заявив Коваленко.

Рухоме майно меркне перед заміськими резиденціями деяких священнослужителів. Так, за інформацією джерел "Кореспондента", будинок протоієрея Косовського знаходиться в 2 км від Києва в селі Чайки. Це люксовий триповерховий особняк площею 300 кв. м з банним комплексом і басейном. За оцінками експертів, будівництво такого будинку коштує щонайменше 800 тис. дол. Сам Косовський відмовився від коментарів виданню.

Не відстає від колеги і митрополит Павло. У 30 км від Києва розташований його маєток - двоповерхова резиденція, вартість будівництва якої експерти оцінили в 1,5 млн. дол.

На тлі помістя Павла заміське майно патріарха УПЦ КП виглядає на порядок скромніше, пише видання. За його інформацією, Філарет ще в 1968 році купив у селі Новосілки Києво-Святошинського району будинок і ділянку на 6 соток. Двоповерховий особняк площею 200 кв. м. і ділянка при ньому оформлені на Філарета, але сам він не живе тут ще з 2000-х років - зробивши ремонт, глава церкви поселив у будинку родичів. Сьогодні там живуть відразу 3 сім'ї. За оцінкою фахівців, такий особняк зараз коштує близько 100 тис. дол.

Експерти впевнені, що віп-майно церковних ієрархів не зашкодить іміджу церкви. Вона, як і раніше, залишається інститутом, якому українці довіряють найбільше: за даними найактуальнішого на сьогоднішній день дослідження TNS Україна, рівень довіри українців до церкви становить 86%.

Однак настільки високим показником церкви зобов'язані не своїм високопоставленим діячам, а рядовим священикам, що служать у невеликих містечках і селах.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 7
polesich
1 Владимир (polesich)   • 18:49:22, 19.10.2012 [Материал]

Так это вся верхушка что рпц, что упц
Hoakina
2 Марина (Hoakina)   • 20:39:53, 19.10.2012 [Материал]

Ага, их демоны искушают... Спасибо за материал
qikread
3 Елена (qikread)   • 21:23:26, 19.10.2012 [Материал]

я не заздрю, я зневажаю
KAPJICOH
4 Andrey (KAPJICOH)   • 21:28:27, 19.10.2012 [Материал]

+100500
passenger
5 Полное имя (passenger)   • 22:03:03, 19.10.2012 [Материал]

Обсуждая патентную войну Самсунга и Эппла - не забывайте, что Самсунг занимается производством не только бытовой электроники.
Например, он делает минометы. Это может стать определяющим фактором в судебных спорах.(с)народ
telefon
6 джавахарлал нюру (telefon)   • 14:14:06, 20.10.2012 [Материал]

У них и носов не видно - промеж пухленьких щёчек теряются. Во, морды наели.
Большинство.
passenger
7 Полное имя (passenger)   • 01:27:28, 22.10.2012 [Материал]

вы голодаете? дать денег?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо