Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Kvan » 2012 » Октябрь » 31
Kvan Сила слова

Kvan


Оценка: 4.3/5 Голосов: 6

Сила слова

31.10.2012, 09:21:54 1729 4.3 0

Кожен народ прагне говорити мовою, яку він створив. Або, як кажуть у народі, яку йому призначив Бог. Наша рідна українська мова - одна з наймилозвучніших. На Всесвітньому конкурсі краси мов, що відбувся у Парижі 1934 року, українська мова посіла третє місце (перше - французька, друге - перська).
      У книжці "Антисуржик" (За заг. ред. О. Сербенської.- Л.: Світ, 1994.- 149 с.) вміщено запис зі щоденника голландського мандрівника У. Вердума, який він зробив, подорожуючи Україною у 1670-1672 рр. "Найбільше ласкавості в словах і жестах знайдеш на Русі (так звалася тоді Україна), спеціально у жінок, до чого спричиняється також русинська мова...". Це видання знайомить із загальними правилами поведінки у товаристві, але основну увагу звернуто на мовленнєвий етикет українців, який покликаний продемонструвати, насамперед, ввічливість співбесідників. Первісне значення слова "співбесідник" - "той, хто дивиться у вічі". Хоча згодом воно набуло ширшого значення: "той, який дотримується правил пристойності". На сторінках цієї книжки висвітлюється самобутня система мовленнєвого етикету українців, відтворено мовленнєві ситуації, в яких можливі помилки, широко представлено побутову лексику, яка вживається у різних місцях: у помешканні, на вулиці, у транспорті, на ринку, в установі, на виробництві, в лікувальних закладах, в армії, у спорті.
      На закінчення цієї бесіди хочемо тобі порадити: більше читай, бо кожна прочитана тобою книжка - неповторний урок мови.
      Ось кілька правил, які допоможуть тобі стати приємним співрозмовником:
умій гарно слухати, не перебивай співрозмовника, виявляй до нього інтерес;
посміхайся, кажи добрі слова;
звертайся до людини по імені;
не вживай слів, значення яких тобі невідоме, а також лайки;
веди розмову доброзичливим тоном;
не вживай суржикових слів (слів-"перевертнів"), а також слів-"бур'янів", таких як: "типу", "розумієш", "ну" і таке інше.
http://www.chl.kiev.ua/bibliograf/grech/05.htm

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо