Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » chuzhezemka » 2013 » Январь » 13
chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті"

chuzhezemka


Оценка: 5.0/5 Голосов: 1

Свято Василя у "Поліській хаті"

13.01.2013, 20:35:03 4360 5.0 0

Найважливішими моментами святкування нового року, більше знаного у народі як Свято Маланки та Василя, були традиційні ворожіння, багатий стіл, елементи господарської магії, щедрування, посівання та рядження.
Особливу увагу у передноворічний вечір українці приділяли прибиранню печі. Кожна родина намагалася вичистити і прибрати піч краще за сусідів. Таким чином у дім зазивали вдачу та достаток. А от право внести до хати дрова для розтоплення печі діставалося найстаршій доньці. Від того чи парну кількість їх, чи ні вона приносила і гадали - чи бути їй цього року в парі.

Взагалі незаміжні дівчата з нетерпінням чекали новорічний вечір аби поворожити на майбутнього нареченого. Зазвичай ворожили на зерні (наприклад,кожна брала горнятко зерна з миски і рахувала:як парна кількість зернин - то до весілля, а як ні - то ще рік дівуватиме) та на чобітках (по-черзі переставляли чобітки від краю хати до дверей - чий останній у дверях буде, до тої першої й свати прийдуть).
Вечір напередодні нового року за старим стилем в народі називався щедрим, що пов’язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл. Вважалося, що чим більше буде страв на столі, тим багатшим буде для господарів наступний рік. Але за такий стіл, на відміну від Різдва, не кликали усіх родичів та кумів. За щедрим столом збиралася лише родина. Вечеряти не сідали доти, доки батько не прочитає молитву.
Традиційною стравою новорічного столу була звичайно кутя. Саме з неї починалося застілля. Першим спробувати кутю повинен був господар дому, потім - господиня, і лише тоді всі діти разом занурювали ложки у кутю.

Щедрування — давній звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників (переважно хлопці) піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку, за що отримували винагороду. Щедрування супроводжувалось міні виставами, музикою, танцями та іграми. Щедрувальників виглядали ще вдосвіта, бо коли вони минали якийсь дім, то було поганою прикметою для господарів.

[b]Чимало і інших різноманітних вірувань та традицій пов'язано у нашого народу зі Святом Василя. На превеликий жаль, переважна більшість їх забута і відійшла у минуле. Але якщо вам дійсно цікаво відчути атмосферу справжнього українського свята і дізнатися більше про традиції і історію свого народу, завітайте на майбутні свята у культурно-мистецький центр «Поліська хата». Адже постановкою Свята Василя колектив центру лише розпочав свою роботу цього року.

Прикреплённые изображения:
chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті" chuzhezemka Свято Василя у "Поліській хаті"
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо