Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » KARSTEN » 2013 » Апрель » 20
KARSTEN Живопліт vs Профнастіл

KARSTEN


Оценка: 4.3/5 Голосов: 12

Живопліт vs Профнастіл

20.04.2013, 01:36:41 6795 4.3 14

Не дивлячись на прогнози та висновки скептиків будівництво в Україні хоч і зменшило темпи та все ж таки розвивається, люди потрохи будуються. Звичайно, за слов'нською традицією в першу чергу варто збудувати паркан, і лише потім приступати до зведення будівлі. На такий нелогічний підхід є свої виправдовування, що грунтуються з життєвого досвіду кожного жителя. Авжеж, паркан має бути без жодної щілини, даби жодне око завидюще не побачило, а ручки загрибущі не приватизували без докорів совісти чужі будматеріали. Особливо це стосується приватних садиб, що не охороняються. А тому паркан будують грунтовно з бетонуванням стовпів, або ж на цокольній основі. І всю цю возню прикрашають профнастилом.

Профнастил, що заполонив весь пострадянський простір, є тут ознакою забезпеченості. Навіть у В.Ф. Януковича задній двір огорожений чотирьохметровим зеленим парканом з профнастилу. Модний парєнь на селі. Один сусід зробив зеленого кольору, другий не відстає — на 10 см вище та яскраво червоного. Скромніші сусіди обрали синій колір, еліта ставить з темнокоричневого. Йдеш по вулиці, як в'язень, лише небо, як шматок свободи, над головою. Жодна собака чи кішка, куди там курам, ніхто не заскоче. Пам'ятаю в дитинстві цю вулицю в білому штахетніку чи з сіткою рабіцою, через який видно й садок і будинок і подвір'я.

Звичайно трапляються індивіди з "єврозаборами”, та про тих варто окремі блоги писати.

Але то такє...


Живучі в Данії, помітив, що люди також ховаються один від одного за високими парканами. І паркани або дерев'яні або з чітко підстриженого живоплоту. Сурові скандинави. Без парканів живуть лише в Нідерландах. Там ментально люди не цюраються любої справи, за яку візьмуться. Тому там навіть на вікнах немає тюлі чи штор. А ось сусідні бельгійці та німці вразливі, ховаються в основному за живоплотами. Французи ж подібні до росіян — за кам'яними стінами (певно постійні війни з Англією дали про себе взнаки).

Хочу зупинитись на живоплоті.

Живопліт — це гарно, це стильно, це комфортно, це зручно.

Живоплітживий паркан — різновид паркану, щільна вузька смуга кущів або дерев, яку вирощують із метою відгородити чи обгородити що-небудь. (Вікіпедія)

А те що-небудь є не лише оточуючий світ, а і в середині. Тобто кожна ділянка поділяється на зони (дитячий майданчик, тераса, "курілка”, зона для бані, город, газон тощо), що відмежовуються живим парканом.

Однак тут не вийде так, що посадив і він сам росте. За живоплотом потрібно слідкувати (полив, подкормка, стрижка, прополка), тобто завжди бути уважним до рослин, як до якогось скарбу. Якщо ж ви не такі, то огороджуйтесь профнастилом — поставив і забув.

Роль живоплотів:

  • Декорування маєтку та захист від сторонніх очей;

  • Функціональне зонування території (про що писалось вище)

  • Покращення мікроклімату: в суху спеку стримує вологу в кроні та в землі, навідміну від кам'яного, бетонного паркану чи з профнастилу, що нагрівається і перетворює подвір'я на мікрохвильову піч, а взимку морозильну камеру.

  • Захист від шуму та пилу (ну це зрозуміло і школярику)

  • Захист від вітру: тобто живопліт поглинає та значно зменшує силу вітру. Навідміну від суцільної огорожі з будь-якого матеріалу, що не зупиняє енергію вітру, а перетворює її у вихрові потоки, що переходять над стіною та всередині ділянки піднімають пилюку, вдповідно пошкоджують рослини, що там проростають.


У себе на дачі (4 сотки) старий паркан з рабіци не знімав, а обсадив кожну з сторін різними деревами: фасад з бука, по флангам — з туї Брабант та модрини європейської, з тилу — спірея. Сітку не знімав з приводу своїх чад - шукай потім тих курдупликів по сусіднім дворам. Підростуть, приберу.

Мої живоплоти хоч і густі, та ще маленькі — до1,5м. І цікава річ: всі сусіди та прохожі бачать, що в садку та на подвір'ї висаджено, та ще за 3 роки жодного криворукого злодія там не було. Певно, коли ти відкритий, то зло минає. А чим більше ховаєшся за високими мурами, то й маєш проблем на своє подвір'я. ИМХО


Далі про живоплоти.

Для формової огорожї від зовнішнього світу рекомендую такі дерева: граб, бірючина (вовча ягода!), бук, глід (боярышник), клен польовий, ліквідамбар смолоносний, з хвойних — туї смарагд, туї Брабант, ялина звичайна, модрина європейська, -. Причому два перших найліпше підходять для умов з високою загазованістю.

Для неформової огорож найліпше підходять кущі, а саме бузок, ліщина, жасмін, Спіреї, кольквіція, форзиція.

Ширина для живоплотів в середньому має бути 0,6-0,8м

Для живих огорож вибирайте рослини з гілкуванням по всьому стовбуру від коріння й до верхівки. Від перших стрижок формують живопліт пірамідально, тобто нижнім гілкам дають розростися, а верхні підстригають. Це робиться, для того щоб нижні листочки також отримували вдосталь сонця. Стрижку проводять навесні (от як зараз) так і в липні — в період вегетативного спокою. В Європі роблять ще й осінню. Та в нас не той клімат, сурові зими можуть пошкодити багато нових зрізів, що навесні виглядатиме пєчально.

Також не варто зосереджуватись на одних вічнозелених живоплотах. Бо весь рік одна й та сама зелень напрягає, садок стає нудним. А от коли з листяних порід - то весною ваші живоплоти салатові, влітку - зелені, восени - жовті чи червоні, а взимку коричневі. Тобто кожній порі по свому кольору - так і сад стає цікавішим.


Далі слідує відео як в Голландії вирощують і продають вже готові живоплоти секціями. В нас таких технологій немає, адже нема потреби. В нас є ПРОФНАСТИЛ ! ))))




Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 14
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 05:45:35, 20.04.2013 [Материал]

Мені подобається живопліт однозначно. Але на вирощування треба час. І деревця коштують немало, коли великий периметр, то навіть з профнастилу коштує огорожа менше. Теж плануємо сітку поставити, а там як Бог дасть. Може по трошки і висадимо.
KARSTEN
2 Karsten (KARSTEN)   • 07:22:51, 20.04.2013 [Материал]

Іноді спрацьовує варінт: накопати в лісі. Для скверу ЖЖ так і зробили. І коштувало це з бензіном та коробкою цукерок для лісника - 100грн.
Якщо ж ви біля лісу живете, то взагалі безкоштовно. Знаю одну людину, що так собі накапав двуметрових саджанців грабу і закрив ним свій "єврозабор". Дешево і комфортно.
Hoakina
3 Марина (Hoakina)   • 07:37:31, 20.04.2013 [Материал]

Згодна. Думаю, що так і зробимо. А зараз треба спочатку огородити хоч сіткою. Мені ще подобається (тому й зробили так) невисокий ріденький а-ля палісадний заборчик зі штахетин. Нагадує ті часи, коли і в нас люди нічого не приховували, в нас в селі такий був. А кому треба, того і 2-метровий не стримає.
Ivan_Magregor
4 Ivan (Ivan_Magregor)   • 07:40:08, 20.04.2013 [Материал]

Интересно +
Мариан
5 Мариан Романишин (Мариан)   • 09:02:25, 20.04.2013 [Материал]

Лично мне нравится каменная изгородь (желательно из известняка - юг Винницкой, Хмельницкой области) по периметру и открытый кованный фасад.
Hoakina
6 Марина (Hoakina)   • 09:46:06, 20.04.2013 [Материал]

Олигарх? )))))
KARSTEN
12 Karsten (KARSTEN)   • 23:16:53, 20.04.2013 [Материал]

камінь і глина (цегла) то є природнє. Однак все має бути вміру: будинок, тротуар та паркан з каменю, а зелені мало - це занадто. Для гармонії з природою камінь ніколи не повинен переважаати над рослинністю. А метал взагалі має бути "приниженним". Однак це стосується малих жділянок. Коли ж ділянка понад 20соток, паркан на вулиці прилягає до газону, а не до тротуару, то неважливо з якого матеріалу. Варто дотримуватись принципу 2/3 рослинності до 1/3 каменю + трохи металу, для підкреслення урбанічності. Тоді можна досягнути гармонії.
Сашко
7 Alex (Сашко)   • 13:23:34, 20.04.2013 [Материал]

О, я давно в інтернеті роздивляюся, що більше для живоплоту підоходить, і на власні очі також, як і що в англії вирощують. Але я хочу, щоб крім краси і зелені, все в живоплоті було...їстивне;) . Тож зупинився (і посадив) по одній стороні малину (три різних сорта, всі швидкоростучі), по іншій- різні сорти смородини. Ще залишилося немало місця, то все мізкую, чим його засадити. Варіанти: обліпихою, шипшиною, глідом- там де вікна сусідів, бо він до 5 метрів виростає.
Hoakina
8 Марина (Hoakina)   • 15:21:52, 20.04.2013 [Материал]

Облепиха однозначно. Очень полезно и деревце оригинальное. А шиповник он ложится, ИМХО из него изгородь не выйдет.
Waliko
13 Waliko (Waliko)   • 00:08:03, 21.04.2013 [Материал]

в Германии видел подобные заборы из ежевики... мало того что съедобное, так еще настолько колючее, что ни у кого даже мысли не появится лезть через такой забор...
lakmus
9 Олег (lakmus)   • 17:48:45, 20.04.2013 [Материал]

,,Сурові скандинави. Без парканів живуть лише в Нідерландах.,,

Должен заметить схожесть и в Финляндии. Есть, возможно, региональные отличия, но в основном, где бывал - удивительно открытые дворы. Нечасто - незначительные растительные ограды (не по всему периметру), еще реже низкие декоративные заборчики, встречался иногда почти классический штахетник. Но все это - как исключение. По моим наблюдениям.
Еще местами "оградами" служит лес: строятся немного вглубь леса, сильно не расчищая вокруг дома площадку - "интегрируются" прямо в природу.
О шторах тоже отмечено наблюдение. Периодически неловкое чувство ловлю при вечерних пробежках в темную пору по частным кварталам - вся жизнь в чужих домах, как в телевизоре.
В Этонии отметил для себя характерную любовь жителей к оградам из ели. Иногда вдоль поля в несколько сот метров идут ограды. Еще встречались вокруг домов живые изгороди из ели такой высоты, что только верх крыши виден. Мрачновато показалось.
lakmus
10 Олег (lakmus)   • 18:01:08, 20.04.2013 [Материал]

Цікаво, яка ціна в Европі такого живоплоту, як на відео?
KARSTEN
11 Karsten (KARSTEN)   • 23:01:30, 20.04.2013 [Материал]

В залежності від сорту середня ціна 200Є/м(включно з послугою посадки) Дорого, але то є для клієнтів, що бажають все й одразу. А таких немало.
garold
14 Кonstantin (garold)   • 20:15:11, 21.04.2013 [Материал]

Андрей очень познавательно,моя мечта сделать такой живоплот вдоль своего участка,вот про что нужно писать блоги!!!


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо