Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Август » 1
Іскандер Темник "темнить"? Частина 2

Іскандер


Оценка: 4.1/5 Голосов: 9

Темник "темнить"? Частина 2

01.08.2013, 17:32:24 1633 4.1 3

16 травня цього року, Житомирським виконкомом було затверджено нові тарифи для всіх ЖЕКів Житомира. В результаті тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій збільшено у 2 етапи: з 01.06.13 – на 20-25% та з 01.12.13 – на 5-10%. Відмічу, що представники від опозиційних сил В.Француз («Батьківщина»), С.Сухомлін («Фронт Змін») та В.Ткачук («Громадянська позиція») таке рішення колег по виконкому не підтримали.

 Варто зазначити, що вказані рішення були прийняті з порушенням Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін тарифів, зміна тарифів з обгрунтуванням його необхідності і про облік відповідної позиції територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги »та Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.11 №869, про що я інформував житомирян ще на початку березня, як раз після оприлюднення проектів рішень по зміні тарифів на сайті міської ради.

Тут варто підкреслити, що саме за 3 дні до проведення засідання виконкому та фактичного затвердження нових тарифів, відчуваючи безкарність, владою було внесено зміни до згаданих проектів рішень (беремо для прикладу ЖЕК №16), відповідно до яких тарифи планувалось підняти не лише з 01.06.13, але ще й додатково з 01.12.13!

Вийшла парадоксальна ситуація, коли громадян – споживачів послуг ЖЕКів, всупереч законодавчо встановленому порядку, було повідомлено про намір та причини зміни тарифів не ДО, а вже ПІСЛЯ (також ілюструємо ситуацію на прикладі ЖЕКу №16) затвердження нових тарифів!!!

Тобто житомирянифактично були позбавлені прав, наданих їм чинним законодавством щодо зміни тарифів та необгрунтовано повинні будуть оплачувати комунальні послуги за збільшеними тарифами.

 Аналогічну думку має і депутат обласної ради Дмитро Крапачов, який вже звернувся із відповідним позовом до адміністративного суду, розгляд якого призначено на 27 серпня цього року.

Дуже цікавою є думка суду стосовно правомірності процедури зміни тарифів на послуги ЖЕКів. Але ще більш цікавою є думка міністра Міністерства регіонального будівництва Геннадія Темника, який заявив, що ніяких підстав для підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги немає.

Нагадаю, що на початку липня Мінрегіон звернувся до облдержадміністрацій з вимогою забезпечити перевірку економічної обґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги місцевими органами самоврядування в 2013 році. Темник також доручив адміністраціям проаналізувати рішення органів місцевого самоврядування про підвищення тарифів і вжити відповідно до закону заходів для скасування таких рішень.

 

Ймовірно, на виконання цього доручення, профільним департаментом Житомирської ОДА на чолі з Геннадієм Забродським було проведено засідання робочої групи з питань перевірки економічного обґрунтування тарифів, на якій заслухали керівників комунальних підприємств, розмір тарифів за послуги яких було підвищено.

Так, зокрема, на ній було озвучено, що тариф на послуги, які надають ЖЕКи м. Житомирі є фактично найвищим у області, а саме 2,90 грн. за 1 кв.м.




"Застаріле обладнання на окремих підприємствах, невчасна плата за житлово-комунальні послуги та інші причини не можуть бути підставою для різкого підвищення тарифів", - до такого висновку дійшли учасники засідання обласної робочої групи. Проте будь-яких реальних пропозицій щодо перегляду або скасування нині діючих та нещодавно встановлених органами місцевого самоврядування нових тарифів на послуги, зокрема ЖЕКів м. Житомира, згадана робоча група не надала. Очевидно, на думку робочої групи, збільшення тарифів на послуги житомирських ЖЕКів у більш ніж 25% та ще й за порушеною процедурою є економічно огрунтованим…


Виникають питання: з якою метою була проведена дана нарада - формально виконати доручення  Г.Темника? Чи можливо Темник знову «темнить» і його доручення є таким же формальним, як і проведена «робота» Забродським?? Тоді висновки невтішні.

 

P.S. І зовсім невтішними є висновки з огляду на те, що житомирянам абсолютно байдуже: зросли тарифи на послуги (які дуже часто або надаються не повній мірі, або взагалі не надаються!) ЖЕКів чи ні…
Ви запитаєте: що ж робити? Не претендую на істину в останній інстанції або на звання «мойсея» (у нас вже один «мойсей» є), але вважаю, що мовчати і платити більше за те, що й так не надається в повному обсязі, навіть не просто тупо, але й шкідливо. Чим більше населення виявлятиме пасивність, тим більше влада будь-якого рівня нахабнітиме. І тоді вже тарифи збільшуватимуть не лише на 25%, а у 2 рази, як це зробили у «кузніце кадров», де все є, виявляється, не зовсім «Данбасс!»…

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 3
ВиК
1 Viktor (ВиК)   • 18:54:42, 01.08.2013 [Материал]

Темник на днях выдал очередное громкое заявление, которое звучит примерно так:

...Пока я министр - никаких повышений тарифов не будет!

Может быть ему уже действительно пора того, ну, в смысле уходить...

Хотя уход Темника на работу Забродского не повлияет.
коррупционер
2 владимир (коррупционер)   • 20:10:41, 01.08.2013 [Материал]

на 1.
а министр сознательно снял с себя ответственность...переложив ее на местное самоуправление....игра не тонкая но эффективная...министр весь в белом...
telefon
3 джавахарлал нюру (telefon)   • 20:49:46, 01.08.2013 [Материал]

ВиК, вот ссылка на выступление Темника:
http://www.unian.net/news/587131-temnik-poka-ya-ministr-tarifyi-na-kommunalnyie-uslugi-povyishatsya-ne-budu t.html

""Глава Минрегиона Геннадий Темник поручил местным администрациям проанализировать решения органов местного самоуправления о повышении тарифов и принять в соответствии с законом меры для отмены таких решений.""


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо