Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Август » 23
Іскандер Оголошення: продаються ЖЕКи. Гуртом. Незадорого. Частина 2

Іскандер


Оценка: 4.2/5 Голосов: 5

Оголошення: продаються ЖЕКи. Гуртом. Незадорого. Частина 2

23.08.2013, 13:32:44 2197 4.2 0



Нагадую, сьогодні
23.08.13 о 16.00 в приміщенні Житомирської міської ради в каб. 382 управління житлового господарства Житомирської міської ради, яке очолює сумнозвісна Світлана Півоварова, на конкурсних засадах визначить, хто буде надавати мешканцям житлових будинків - споживачам ЖКП - співвласникам багатоквартирних будинків послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках комунальної власності м. Житомира.

Про саму ідею та правове підгрунтя оголошення та проведення згаданого конкурсу я детально висловив у своєму блозі Оголошення: продаються ЖЕКи. Гуртом. Незадорого.

Напередодні, пані Світлана розповіла про конкурс, відповідно до якого будуть визначені підприємства, що надаватимуть житлово-комунальні послуги (ЖКП) на території міста Житомира. За її словами, заявки можна було подати у місячний термін. Крім комунальних підприємств, подали заявки і ПРИВАТНІ ОРГАНІЗАЦІЇ, серед яких навіть одна КИЇВСЬКА фірма. Загалом заявки на участь у конкурсі зареєструвало 26 підприємств.

За умови, якщо конкурс виграє приватна організація, яка не має належної команди фахівців, вона, за згодою людей, зможе прийняти на роботу працівників комунальних підприємств, які мають досвід роботи у сфері житлово-комунального господарства.

Вам це нічого не нагадує?

А мені нагадує. Рік тому міська влада і споживачі послуг ВЖРЕПу №8 мали досвід «співпраці» із приватною організацією, яка надає ЖКП, а саме прибирання сходинкових кліток. Мова йде про «коростеньского гастролера», у якої, до слова, також не було «належної команди фахівців». Нагадаю, тоді, за словами працівників згаданого ВЖРЕПу, які надавали послуги з прибирання сходинкових кліток, сумнівними засобами їх спонукали переходити на роботу у згадану коростенську фірму. Проте, ані обіцяного сучасного інвентарю, миючих засобів та спецодягу, ані забезпечення соціальними гарантіями і зарплат прибиральники не дочекались. Очевидно, всі ці проблеми не могли не відбитися і на якості послуг з прибирання, що надаються «коростенцями». Зрештою, під час засідання виконавчого комітету 16 травня цього року, мер Житомира Володимир Дебой заявив, що «приватна фірма "Чистота плюс" незадовільно виконує свої зобов'язання з прибирання сходових клітин житомирських будинків, тому договір, укладений між фірмою і ЖЕКом № 8, не повинен продовжуватися».

Разом з тим, варто зазначити, що на ринку ЖКП міста активно працюють і інші «приватні ЖЕКи», такі як: управляюча компанія «КомЕнерго-Житомир» та «ВЖРЕП №4» (очолює депутат міськради Тичина). Про рівень цих послуг можуть сказати самі споживачі їх послуг. Хто бажає з ним ознайомитись, як кажуть, «гуль вам в допомогу».

Враховуючи інформацію, про яку натякнула пані Півоварова, на які нововведення слід очікувати? На мою думку, їх варто поділити на 2 групи: негативні і позитивні.

Серед негативних:

-         споживачам ЖКП, мешканцям будинків, яких було, на мою думку, незаконно усунуто від конкурсного відбору надавачів цих послуг, «встановлять» сумнівних виконавців (надавачів) послуг з обслуовування та прибирання їх будинків та прибудинкової території, тим самим позбавлено права вибору надавачів послуг, які могли б запропонувати найліпші умови та зобов’язання щодо надання своїх послуг безпосередньо споживачам;

-   споживачів ЖКП не позбавлять від опіки т.з. «самозванців-балансоутримувачів», адже скоріш за все договори на ЖКП будуть як і раніше укладатись між балансоутримувачами та надавачами послуг (прибирання сходинкових кліток та прибудинкової території, обслуговування ліфтів, вивіз сміття тощо), і лише після цього балансоутримувачем із власниками квартир у будинку;

-         прибиральників, які на даний час працюють у комунальних ЖЕКах (ВЖРЕПах) будуть «батогом і малоймовірним пряником» заганяти у «приватні ЖЕКи» (хто не вірить, може поспілкуватись із бувшими працівникам ВЖРЕПа №8, які «добровільно» перейшли на роботу до «коростенської фірми»);

-         сумнівне зростання рівня та якості ЖКП, оскільки фактично нічого не зміниться, окрім власників новоявлених «приватних ЖЕКів».

Серед позитивних:

-         ймовірно, як і в наведеному «коростеньскому» прикладі, надання послуг «приватними ЖЕКами» «підсолодять» незначним зниженням тарифу на їх послуги (по аналогії із тарифами ВЖРЕПа «№8, які знизили на рівні 3 коп. за кв.м площі).

Тут, для розуміння повноти картини, вважаю за необхідне навести також і коментар директора згаданого «КомЕнерго-Житомир», який він надав для одного із місцевих інформресурсів. Далі цитую:

«Начальник «КомЕнерго-Житомир» зазначає, що в прийнятому міськвиконкомом рішенні відсутні такі вимоги до учасників, які є в постанові Кабміну № 631, як «фінансова спроможність», «строки надання послуг», «наявність позитивного досвіду роботи»: "Тобто, це означає, що прийдуть фірми типу «Рога і Копита», які не мають позитивного досвіду і конкурсна комісія віддасть на їх поталу житловий фонд Житомира. Тим більше, що у комісії – «свої» люди, - пояснює цілі проведення цього конкурсу директор компанії, яка надає житлові послуги жителям Польової. Юрій Антіпов каже, що якщо й потрібно згідно законодавства провести конкурс, то робити це треба прозоро – визначити найбільш проблемні ЖЕКи й виставити їх на конкурс, а не виставляти напередодні опалювального сезону всі ЖЕКи, включно з приватним «ЖЕКом Тичини» (лот №3), контракт з яким діє до жовтня 2014-го року. Такі ж питання виникають у Антіпова й по ЖЕКам, житловий фонд яких обслуговує «КомЕнерго-Житомир». Каже, виставляють на конкурс одним «гамузом» 16-й ЖЕК, хоча одну частину житлового фонду тут обслуговує сам ЖЕК, а іншу - «КомЕнерго-Житомир».

Так це буде чи не так, покаже час. Спочатку після 16.00 цього дня і, можливо після одного з засідань міськвиконкому, на якому, ймовірно, затвердять де-що «покращені» тарифи на ЖКП послуги з утримування будинків та прибудинкової території житлового фонду міста.

Однак, хотів би додати, що ще одним позитивним моментом могло б бути закріплення на договірних засадах, враховуючи вимоги
ст.19 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», чітких зобов’язань та відповідальності за їх невиконання між мешканцями–співвласниками житлових будинків та балансоутримувачем. Відповідно, до ст.29 згаданого Закону, договір на ЖКП у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. При чому, процедура погодження умов такого договору відбувається протягом 1 (одного) місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін. Зараз же більшість житомирян нехтує однією з обов'язковим умов надання і отримання ЖКП - наявність відповідним чином укланеного договору, що в результаті позбавляє їх можливості належним чином захищати свої права, наприклад, при ненадані або наданні в неповному обсягу тієї чи іншої послуги. Кому є вигідною відсутність таких договорів, сподіваюсь, пояснювати не потрібно? Як відомо, у мутній воді дуже легко щось приховати...

Після ухвалення «конкурсною комісією ім. Півоварової» рішення про відбір надавачів послуг з утримання будинків і прибудинкової території, міська влада, згідно з вимогами
Порядку проведення конкурсу з надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Житомирі, затвердженого рішенням міськвиконкому від 09.10.08 №709 (зі змінами), на протязі 5 (п’яти) днів має укласти з ними відповідні договори. Це треба врахувати і перехопити ініціативу: створити в кожному будинку ініціативні групи (в тих будинках, де створені ОСББ, такими дрібницями не переймаються, житомиряни там про все заздалегідь подбали об’єднавшись у ОСББ) та направити листи із пропозицією укласти договори на утримання будинків та прибудинкової території САМЕ НА УМОВАХ РЕАЛЬНИХ ВЛАСНИКІВ (співвласників) житлових будинків. Детальніше з цим механізмом можна ознайомитись тут.

Скористаємось ми цими нормами законодавства? Головною мірою це залежить саме від нашої громадянської позиції та самоповаги. Сподіваюсь, вона ще залишилась.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо