Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » GRANIT86 » 2013 » Сентябрь » 17
GRANIT86 Виступ В.П. Самойленка у ВР щодо зняття третьої Чорнобильської зони

GRANIT86


Оценка: 3.0/5 Голосов: 6

Виступ В.П. Самойленка у ВР щодо зняття третьої Чорнобильської зони

17.09.2013, 12:19:20 2374 3.0 0

Сьогодні серед  жителів Житомирщини неспокій.  Щодень, то нові сюрпризи підкидає влада. Одним з них є зазіхання держави на зняття третьої Чорнобильської зони  з постраждалих районів.

Ви знаєте, нещодавно в стінах Верховної Ради з питань Чорнобильської катастрофи проведено парламентські слухання, прийнято відповідні заходи, спрямовані на захист постраждалих людей. І замість того, щоб виконувати їх, експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення  України, яка фінансується з державного бюджету, на виконання рішення Указу Президента України «Про заходи, пов’язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», надіслала радам експертний висновок, яким рекомендовано змінити статус населених пунктів Житомирської області, віднесених до зон радіоактивного забруднення, мовляв рівень  дозового навантаження населення  у післяаварійний період щороку  зменшується.

http://www.zht.cominformua.com/index.php/razdeli/kommunisti-v-sovetah/item/479-znuschannya-nad-postrazhdalimi

Проте жителі знають іншу інформацію і цифри, і відчувають на собі там, де вони живуть,  а не на вул. Бастіонній, де зареєстрована не шанована людьми  ця Національна комісія України.

Щороку значно погіршується здоров’я людей, особливо дітей.

У десятки разів зросла кількість патологій  в порівнянні  з доаварійним періодом. З неймовірною швидкістю зростає кількість  смертей від онкозахворювань, пухлин, від хвороб серцево-судинної системи.

Ось вона, реальність.

Чиновники пояснюють свої «добрі»  наміри тим, що зняття зони допоможе залучити інвесторів та сприятиме розвитку інфраструктури .

Така позиція влади людей і мене дивує. Чому все це робиться таємно, без  обговорення, ради з населенням? В рекомендаціях  зазначається, що радіація розсіялася природним  способом, спираються  на рішення експертної комісії. Якої комісії, де і коли вона працювала?  Про це не знають  ні в сільських, ні в районних радах. Що  це за секрет?  Зараз депутати всіх  рівнів  проводять  свої сесії, на яких приймаються  рішення про припинення цього безглуздя.

Це ж абсурд, що малі села  залишаються в третій зоні, а великі переводяться в четверту.

Не може бути  і так , що висновки наших експертів, різняться  з висновками  експертів  зі світовим ім’ям.  Американські   вчені  стверджують, що екологічний період розпаду цезію 137 у природньому  середовищі становить  від 180-320 років,  а не 30 років, що  передбачили  наші «експерти» .

Всім відомо, що японські міста Херосіма  і  Нагасакі, які  постраждали внаслідок атомного  бомбардування  в 1945 році,  до цих пір  не звернули, а тільки розширюють програму  захисту  свого  населення. В нас же все навпаки.

Вважаю, згортання  Програм по захисту постраждалого населення від аварії межує  з спрямованим геноцидом, адже  термін дії державної програми  реабілітації забруднених територій закінчився в 2010 році, а нова програма не розроблена. Отже,  державі байдужа  доля  понад  3 мільйонів українців, які постраждали  внаслідок аварії на ЧАЕС. Час розроблення Державної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років настав. Основою, її метою має бути соціально-економічна та радіаційно-екологічна реабілітація забруднених територій, створення належних умов для зниження ризику захворювання людей.

Дякую за увагу!

Прем’єр - міністру України

АЗАРОВУ М.Я.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

щодо безпідставної зміни статусу населених пунктів    України, віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи 

Шановний Миколо Яновичу!

Постраждалі внаслідок трагедії на Чорнобильській АЕС, а це понад З мільйони чоловік, з тривогою сприйняли повідомлення про наміри на державному рівні переглянути (в бік погіршення) статус населених пунктів, віднесених до зони радіоактивного забруднення. Лише в Житомирській області під це рішення підпадає 700 сіл. Такий висновок базується на експертній оцінці Національної комісії з радіоактивного захисту населення України, яка констатує, що рівень дозового навантаження населення на цій території у післяаварійний період значно зменшився.

З цим висновком не погоджуються люди, здоров’я яких погіршується. Кількість патологій, в порівнянні з доаварійним періодом, зросла в десятки разів. Неймовірно швидко збільшується кількість смертей від онкозахворювань, ураження мозку, серцево-судинної системи, скелетно-рухового механізму.

В ці дні депутати всіх рівнів на забруднених територіях проводять сесії, відбуваються сходи громадян. На них вони зазначають, що експертний висновок Національної комісії про радіологічний стан населених пунктів підготовлений формально, без всебічного вивчення питання та без врахування усіх критеріїв зонування, щільності забруднення грунту, спостереження за дозами опромінення жителів населених пунктів, суцільного радіологічного моніторингу харчових продуктів, відповідного інформування населення.

Такий механізм перегляду зон радіаційного забруднення протирічить виробленим рекомендаціям на парламентських слуханнях Верховної Ради України, прийнятим заходам на минулій сесії, веде до прямого порушення статті 22 Конституції України, якою права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Прошу Вас, Миколо Яновичу, втрутитись в цю справу, ініціювати розроблення Державної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років, яка б сприяла соціально-економічній, радіаційно-екологічній реабілітації забруднених територій, створенню належних умов для зниження ризику захворювання людей.

Про вжиті заходи за результатами розгляду звернення у відповідності з чинним законодавством прошу мене поінформувати.

Від себе додам що всі фракції комуністів у місцевих радах рішуче засудили ініціативу влади щодо зняття третьої Чорнобильської зони.


Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо