Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » ВиК » 2013 » Сентябрь » 19
ВиК - Проснись, народ, нас обокрали! - Шо, опять?!

ВиК


Оценка: 3.1/5 Голосов: 11

- Проснись, народ, нас обокрали! - Шо, опять?!

19.09.2013, 10:07:56 3415 3.1 17

фото їдальні

Обласна рада збирається за копійки віддати свою їдальню

Час реформ настав навіть в їдальнях

На сьогодні комунальна їдальня «Світанок» своїм виглядом, сервісом та запахами нагадує радянську столовку. Ще 4-го квітня представники облради одноголосно прийняли рішення про передачу комунальної їдальні «Світанок» в оренду ПП "Башмаковій".

Голова робочої групи облради Михайло Чигир розказує, що конкурс виграла фізична особа, яка зобов'язалася вкласти туди немалі гроші: "Соромно, що сьогодні ми маємо такий об'єкт. Це комунальне підприємство не платило оренду. З нього немає ніякого зиску. Громада від здачі в оренду отримає лише прибутки. Поки рано говорити про їх кількість, все після 19 вересня".

Підприємець зобов’язалася провести ремонт об’єкту оренди згідно з проектом на суму 650 тисяч гривень. Також бізнесмени обіцяють встановити сучасне кухонне, торгове і технологічне обладнання, а також меблі на орієнтовну суму 220-250 тисяч гривень, закупити не менше 2-х автомобілів, орієнтовною ціною 96 тисяч гривень, а також працевлаштувати нинішніх працівників.

Ресторатори вчать журналістів писати

Приватний підприємець Ірина Башмакова, з якою ми домовлялися про інтерв’ю, сказала, що по телефону жодних розмов вести не збирається...

– Для подальших коментарів мені необхідно порадитися з людьми.

– Якими?

– З тими, які мають до цього стосунок.

Розмова відбувалась у присутності чоловіка пані Башмакової. Діалог нагадував словесне мінне поле: «Якби не сказати нічого зайвого!»

Пан Башмаков давав кілька наполегливих порад, як побудувати статтю, не загадуючи у ній про нашу зустріч: «Будь-ласка, опишіть те, що там зараз, а потім опишете, що буде після того, як ми підпишемо договір. Окрім коштів, які отримує територіальна громада, будуть і поліпшення. Буде добре!».

Попри жахливий стан приміщення, про який нам так довго розповідала Башмакова, умови конкурсу всеодно їм сподобалися: «Умови чесні та прозорі. Вони допускають усіх бажаючих до співпраці. Усіх, хто має досвід. Ми побачили оголошення в газеті й прийняли рішення брати участь у цьому конкурсі», – пояснює чоловік  приватного підприємця Ірини Башмакової.

За словами бізнесменів, вони відрізняються від багатьох інших, бо для них важливо будувати і створювати красу: «Людина йде по життю, і вона повинна залишити якийсь слід. Коли ми підпишемо угоду, науково-дослідним інститутом буде розроблений проект реконструкції. Згідно проекту, на перший погляд, ми дали зобов’язання вкласти 650 тисяч гривень. Територіальна громада замість збитків буде отримувати приблизно 300 тисяч гривень надходжень щорічно».

13 грн. ціна один кв. м. у центрі міста - це багато чи мало?

У квітні робоча група облради на чолі з комуністом Михайлом Чигирем прийняла рішення, яким щомісячна оренда одного кв. метру приміщення у центрі міста новим господарям коштуватиме 13 гривень.

ПП "Башмакова" навіть таку вартість оренди вважає завищеною. «На мій погляд, це завищена ціна. Подивіться на ті умови. Не потрібно в чорній кімнаті шукати чорну кішку, якої там немає. Згідно законодавства, там сто відсотків все правильно, тому що це фахова комісія. Є спеціально розроблена методика вартості, і жодна людина не дасть можливості порушити порядок розрахунків, бо це - корупція».На їхню думку, ціна 1 кв. метру цього підвального приміщення – 5 гривень.

Журналісти «20 хвилин» поцікавилися вартістю оренди приміщень у житомирських рестораторів. Без пільг та знижок ми виявили, що навіть у районних радах подібні площі обходяться 30-50 гривень за квадратний метр, а в центрі міста – в середньому 50-100 гривень. Тобто у кілька разів більше, ніж пропонує ПП "Башмакова".

Грабунок посеред білого дня?

«Робоча група п’ять місяців тому ухвалила рішення передати приміщення в оренду, бо  ПП "Башмакова" обіцяла,  що вкладе у капітальний ремонт 650-850 тисяч гривень. Згодом виявилося, що 3 вересня вона запропонувала обласній раді відшкодовувати їй ці гроші в рахунок орендної плати», – розповідає депутат облради від «Батьківщини» Олег Білецький.

Схема безпрограшна. Взявши безкоштовно їдальню, яка належить всім нам (жителям Житомирщини), підприємець ремонтує приміщення за наші ж бюджетні гроші, а отримані прибутки кладе собі до кишені. Остап Бендер позаздрив би.

У «Батьківщині» говорять і про те, що підприємець може вкласти в ремонт 200–300 тисяч гривень, а покаже робіт на 650 тисяч гривень. Перевірити реальну вартість ремонту фактично неможливо.

Як стверджують джерела «20 хвилин», договір оренди між облрадою та Іриною Башмаковою вже підписаний і діє з 21 серпня до 20 серпня 2023 року.

Під час розмови Ірина Башмакова навіть не згадувала про угоду. Лише сказала, що після 19 вересня остаточно вирішуватиме чи потрібна їй ця їдальня: «Зараз це приміщення належить обласній раді. І що вони там роблять нам невідомо. На сьогодні ми не маємо до неї жодного відношення. Коли підпишемо акт прийому-передачі майна, 19 вересня, нами ще буде прийняте рішення, брати чи не брати в оренду при такій ціні. Це все треба буде рахувати».                                                                   

 

Саме 19 вересня під час сесії Житомирської облради розглядатимуть можливість надання пільг підприємцю. Окремі джерела «20 хвилин» припускають, що пропонована ціна оренди може бути законодавчо-обгрунтованою. Але тоді виникає закономірне питання: чому ринкова ціна оренди в центрі так сильно відрізняється від тієї, яку отримують підприємці, які виграють на конкурсах рад?

Отож, бізнесвумен отримала не лише ціну - 13 гривень за оренду 1 кв. метра, а ще й запропонувала отримати з бюджету відшкодування вартості ремонту. Формальною підставою для цього є рішення облради від 22 грудня 2012 року № 675 «Про затвердження Порядку надання орендарю згоди обласної ради на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна, що перебуває у спільній  власності територіальних громад області».

Камінь в город облради і територіальної громади

Запитання до нашої обласної влади: чи не в їхній компетенції дбати про доцільність передачі майна територіальної громади й ефективного його використання для наповнення бюджету?

В теорії наша обласна рада не має коштів для покращення їдальні. На практиці – обласна рада фактично ще й заплатить будь-кому, хто візьметься там приводити все до ладу.

Про яке прозоре ведення бізнесу може йти мова?

Як має бути?

Сьогоднішній стан їдальні промовисто показує неефективність комунальної форми власності. Для покращення ситуації повинен прийти приватний власник.

«Відкритий та доступний конкурс дозволить володіти майном особі, яка матиме гроші і зможе вести бізнес із користю для громади, а не навпаки. Має бути чесна конкуренція, мають бути податки, має бути поповнення обласного бюджету», – пояснює юрист Олег Білецький.

Насправді депутати обласної ради розповідають, що схожі схеми та лобіювання чиїхось конкретних бізнес інтересів – регулярна практика.

Якщо зробити образне порівняння ситуації, яка склалась навколо їдальні «Світанок», то цікаво, як відреагувала б жінка, якби їй прямо сказали, що запрошують на вечерю, але платити за цю вечерю доведеться їй самій?

Ірина Ярмоленко

 

Довідка:

Присутні члени робочої групи з питань використання майна обласної ради від 4.06.2013 року: Годований Р. М., Долгих Я. М., Засік Г. Б., Казмірик В. І., Леонченко І. О., Остап’юк А. В., Савенко І. О., Чигир М. А., Шпонарська І. Л.

 

Кондиціонери, встановлені за рахунок бюджету три тижні тому, при тому, що мова про ліквідацію КП йшла з квітня.                                      

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 17
TarasS
1 Тарас (TarasS)   • 10:30:52, 19.09.2013 [Материал]

"У квітні робоча група облради на чолі з комуністом Михайлом Чигирем прийняла рішення, яким щомісячна оренда одного кв. метру приміщення у центрі міста новим господарям коштуватиме 13 гривень."

Комуїсти, вперед!

У мене навіть слів нема пристойних, одні матюки на язиці... :(
RapidDuck
2 Михаил Коммунист (RapidDuck)   • 10:38:54, 19.09.2013 [Материал]

del
telefon
11 джавахарлал нюру (telefon)   • 15:12:56, 19.09.2013 [Материал]

Читать умеешь?
То прочти блог!
SteamRoller
3 Михаил (SteamRoller)   • 11:26:48, 19.09.2013 [Материал]

>>Це комунальне підприємство не платило оренду. З нього немає ніякого зиску.

Тот, кто считает пользу только в гривнях, недостоин руководить коммунальной собственностью.
А то, глядишь, выяснится что дороги, садики и школы тоже маловато прибыли приносят.
SteamRoller
4 Михаил (SteamRoller)   • 11:28:18, 19.09.2013 [Материал]

>>Кондиціонери, встановлені за рахунок бюджету три тижні тому, при тому, що мова про ліквідацію КП йшла з квітня.

Классика т.н. "приватизации".
Строится, ремонтируется за общественные средства, доводится "до ручки", и оппа - нашёлся хозяин.
SteamRoller
5 Михаил (SteamRoller)   • 11:35:55, 19.09.2013 [Материал]

>>Сьогоднішній стан їдальні промовисто показує неефективність комунальної форми власності. Для покращення ситуації повинен прийти приватний власник.

Ага, а головную боль с гарантией лечит топор.

Не знаю как последние годы, но пару лет назад там в обед была огромная очередь, т.е. место пользовалось популярностью. Кормило много людей недорого.
Если внешний вид не устраивает журналиста, это говорит максимум о некомпетентности конкретного директора, либо о сознательном "доведении до ручки" под конкретного прихватизатора.

А вовсе не о "неефективності комунальної форми власності", посмотрите к примеру на коммунальный транспорт в Европе ;-)
SteamRoller
6 Михаил (SteamRoller)   • 11:44:08, 19.09.2013 [Материал]

>>Сьогоднішній стан їдальні промовисто показує неефективність комунальної форми власності.

Кстати, под Облпотребсоюзом есть тоже недорогая столовка, _частная_, пользуется популярностью, так она ТАК выглядит - что эта коммунальная столовка покажется парижским рестораном ;-)
Странно, вот и хозяин есть, а ремонтировать не спешит - как так?
Lightman
7 Меняю лампы (Lightman)   • 12:11:15, 19.09.2013 [Материал]

Эта столовка - золотое дно. Там нет сезонности. Чинуши и желающие поесть прохожие там обедают постоянно. Каждый будний день с 12:30 до 14:30 там аншлаг. Это очень прибыльное предприятие. И его тупо сливают. Погодите, еще и цены поднимут, мол, за оренду платить надо..

Кроме того, если кухню там обновить не мешало бы, то залл мне, например, нравится такой как он есть сейчас. Где вы сейчас найдете такой колорит советской эпохи? Мне кажется, главное, чтобы чистенько было. А излишеств там нет, и не надо. Мы ж просто пообедать туда ходим.
3DSchuminator
9 Michael Schumacher (3DSchuminator)   • 14:06:10, 19.09.2013 [Материал]

ну хз как там зал может нравится и все остальное. Ну ладно мне пофиг, я болел гепатитом, но ведь другим там питаться просто опасно
Lightman
8 Меняю лампы (Lightman)   • 12:30:34, 19.09.2013 [Материал]

Кстати, интересно, какая площадь арендованой столовой? Эта Башмакова парит нам 300 000грн. прибыли для громады ежегодно. Это что столовка (зал+кухня) емеет площадь 1923кв.м? (300 000 / 13грнза1кв.м. / 12 месяцев) По мне, так там где-то 400кв.м занимает столовка, пусть даже 500м. А значит, прибыль громады от оренды составит 500*13*12=78 000грн. Но никак не 300 000.
И тут лапшу вешают...
Dieter
10 Dieter (Dieter)   • 14:55:28, 19.09.2013 [Материал]

та ну шо вы такое трындите? а каг же алюминевые вилки-ложки, вечно жирные подносы, вонизма которая пропитывает насквозь одежду да цены которые не шибко отличаюцо от цен в других харчевнях? это ж такой цинус пожрать из собачей миски и кричать во всю харю когда тебе вместо неё белую тарелку к хлебальнику подносят))
3,14дец кагже вы все умники бл@ть достали! башмакам есчо спасибо надо сказать что свои деньги туда вложить собираюцо. вот взяли бы все писаки фсе вместе скинулись и инвестировали в столовую которая с полтинник лет ремонта не нюхала! и аренду платить не забывайте! так нет же хули самому чтото путное сделать не разобравшись лугше хлебало на столовку разинуть и частного съёбственника им подавай! мракобесы!
dbkbcbgblbcnb
17 Nazar (dbkbcbgblbcnb)   • 12:39:39, 20.09.2013 [Материал]

підтримую, нехай ще Смоленск комусь віддадуть, навіть безкоштовно!
telefon
12 джавахарлал нюру (telefon)   • 15:18:20, 19.09.2013 [Материал]

А в городе в последнее время вообще хзч творят ВНАГЛУЮ.
Пир во время чумы?
Нахапать поболе, свалить, а там - хоть утопитесь.
ВиК
13 Viktor (ВиК)   • 15:33:28, 19.09.2013 [Материал]

Такого наглого и циничного дерибана не было никогда. Похоже власть и к ней приближенные понимают, что роковой для них 2015 год не за горами...
HOOLIGAN
14 ПРАВЫЙ (HOOLIGAN)   • 17:32:54, 19.09.2013 [Материал]

Проснись, народ, нас обокрали!

...тут опечатки точно нет?уж больно часто это повторяется
ВиК
15 Viktor (ВиК)   • 18:31:39, 19.09.2013 [Материал]

ну, дык, там дописано: - Шо, опять?!
1-10 11-11


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо