Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » TarasS » 2013 » Сентябрь » 24
TarasS "Митний союз" Гетьманщини з Московщиною

TarasS


Оценка: 1.9/5 Голосов: 42

"Митний союз" Гетьманщини з Московщиною

24.09.2013, 13:30:51 3232 1.9 5

Розмірковуючи над майбутнім, іноді достатньо просто зазирнути в минуле.
 
 
"Одною із заслуг Б. Хмельницького було створення відповідно до універсалу від 28.04.1654 р. власної митної системи у Війську Запорозькому (Гетьманщині). Лояльна митна система, основою якої були митні тарифи: індукта (мито за ввезення товарів гуртом) та евекта (мито за вивезення товарів гуртом), які становили 2% від вартості товарів, що ввозилися та вивозилися з України. Це приваблювало іноземних купців. Вказані митні тарифи (індукта і евекта) розповсюджувались на всіх іноземних купців, в тому числі і на купців Московської держави. Індукта і евекта направлялись до Військового (державного) скарбу Гетьманщини.
 
Запровадження в Гетьманщині вільної торгівлі (іноземні купці мали право, на відміну від Московської держави, продавати гуртом свої товари , як і купувати гуртом місцеві в будь-якому місті Гетьманщини) та низьких митних податків, а також невисоких внутрішніх податків дало свої плоди вже в кінці 17 століття, коли лише частина України (Гетьманщина) стала головним постачальником до країн Західної Європи такої продукції, як: збіжжя (пшениці, ячменю, вівса), рогатої худоби (волів та баранів), шкіри волів та баранів, хутра баранів, ревеню, ікри, воску, конопляної олії, селітри, смоли, клею.
 
Купецтво Московщини цікавило головним чиноми два питання стосовно українського ринку: заборона ввезення до Гетьманщини тих іноземних товарів, якими воно саме торгувало в своїх та українських містах та заборона вивезення із Гетьманщини через сухопутні кордони, тобто через західний кордон Гетьманщини, до Західної Європи тих товарів, які купецтво Московії саме продавало в Архангельську іноземним купцям або торгувало ними на території самої Московщини.
Після Полтавської катастрофи направляються на територію Гетьманщини (Лівобережна Україна) різного роду "московские люди", які мали при собі таємні інструкції від уряду Московської держави з метою ведення економічної розвідки та збору інформації про економічну ситуацію в Україні. Після таких розвідок виходили укази царя Петра І про заборону українським купцям вести вільну торгівлю із Заходом. Українських купців змушували їздити до Західної Європи через територію Московщини (!!!), головним чином через північні порти Архагельськ та Ригу.
 
Крім цього, видавалися різного роду "заборонні укази" взагалі про невивіз українських товарів із Гетьманщини окрім, як до Московської держави, і то це право надавалося московським купцям. Так, у 1714 -1715 р.р. видано укази Сенату, яким заборонялося вивозити із Гетьманщини, окрім портів Московської держави, прядиво, юхту, сало, поташ, смольчук, віск, конопляну олію, клей, ревень, смолу та ікру, збіжжя. Крім цього, видано ряд указів про заборону ввезення в Гетьманщину західноєвропейської продукції.
 
15 липня 1754 р. цариця Єлизавета Петрівна видала указ, яким «для пользы малороссийскому народу» ліквідувала митну систему Гетьманщини. Було скасовано індукту та евекту (2% від вартості товару) та запроваджено митне законодавство Московщини - 13% від вартості товару.
 
 
 
 

Прикреплённые изображения:
TarasS "Митний союз" Гетьманщини з Московщиною
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 5
TarasS
1 Тарас (TarasS)   • 16:29:43, 24.09.2013 [Материал]

Головне, що «для пользы малороссийскому народу». :)
RapidDuck
2 Михаил Коммунист (RapidDuck)   • 18:18:32, 24.09.2013 [Материал]

del
Кот
3 Которович (Кот)   • 21:36:38, 24.09.2013 [Материал]

Михаил Коммунист RapidDuck по моему ты уже выдыхаешься :-(
TarasS
4 Тарас (TarasS)   • 22:31:02, 24.09.2013 [Материал]

"Михаил Коммунист RapidDuck по моему ты уже выдыхаешься"

Не скажи: "фашист-либерал" (відмочив Мішаня в іншій темі) - це кріотиф! :)

Друге дихання відкривається у найнесподіваніший момент.
TarasS
5 Тарас (TarasS)   • 22:34:06, 24.09.2013 [Материал]

До речі, на картинці - сільське поховання у Радомисльському повіті Київської губернії.

Зверніть увагу на кольори траурних корогв.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо