Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2013 » Ноябрь » 1
Юрко Звернення обласного проводу ОУН з приводу пам'ятника Падеревському

Юрко


Оценка: 2.6/5 Голосов: 18

Звернення обласного проводу ОУН з приводу пам'ятника Падеревському

01.11.2013, 23:06:34 1933 2.6 10

Житомирський обласний провідник ОУН Олександр Прищепа направив звернення до міського голови Житомира з приводу намірів встановлення пам'ятника І.Я. Падеревському. Надаємо текст звернення.


          Рішення Виконавчого комітету Житомирської міської ради щодо встановлення 6-метрового пам’ятника політичному та культурному діячеві Речі Посполитої Ігнацієві Янові Падеревському неабияк збурило громадськість міста та области.

          Вам, пане міський голово, безперечно відомо, що це рішення прийняте з порушенням чинного законодавства, а саме статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка передбачає 20-денне оприлюднення проекту рішення перед його прийняттям. Проект рішення, про який ми ведемо мову, було оприлюднено 15 жовтня, а рішення по ньому прийняте наступного дня – 16 жовтня. Чому такий поспіх?

          Впевнені, що це від небажання вести публічний відкритий діалог з громадою міста, яка Вас обрала. Але звісно, що суспільного резонансу уникнути не вдалось – на багатьох місцевих інтернет-сайтах, в соцмережах та на вулицях йде обговорення цього рішення. Людям не байдуже, символи чиєї держави їх оточують.

          Житомир, як і вся Україна, ще не позбувся наслідків жахливої совєцької окупації: вулиці названі іменами окупантів, на них встановлені монументальні символи комуністичної держави СССР. Натомість виконком приймає рішення для вшанування діячів іншої держави, яка вела загарбницьку політику щодо України в минулому, адже саме Падеревський керував урядом Речі Посполитої під час анексії Західньої України в 1919 році. Крім того, Падеревський народився в сусідній Вінницькій області, а в Житомир приїздив лише навідувати батька та сестру. Хіба вистачить в Житомирі місця для вшанування всих тих, хто відвідував колись Житомир?

          Місто має своїх національних діячів, які боролись за незалежність України, але досі не вшановані подібними пам  ятниками. Нема пам’ятника митрополитові Іларіону (Івану Огієнку), поетові Олегу Кандибі (О.Ольжичу), інженерові Миколі Сціборському та багатьом іншим. Саме так чинять в національних державах, які шанують власну гідність – вшановують борців за волю власної держави.

          Тим паче дивним виглядає рішення виконкому з огляду, на м’яко кажучи, не зовсім дружні кроки сусідньої Польщі щодо України. Одним з найсвіжіших випадків є наміри міської ради Перемишля перейменувати вулицю імені Йосафата Коциловського, який був єпископом Перемисько-Самбірської парафії УГКЦ, згодом беатифікований Папою Іоаном Павлом ІІ. Про це повідомляв тижневик «Українське слово», число 39 (3649) та інтернет-сайт «Вголос» (http://vgolos.com.ua/blogs/zahystymo_imya_vladyky_117743.html). Під час Другої Світової війни єпископ Коциловський зазнав чимало переслідувань від гестапо через переховування єврейських дітей. Зараз же польські політичні організації звинувачують Блаженного Йосафата Коциловського в підтримці боротьби за незалежність України.

          Впевнені, подібні рішення як в Житомирі, так і в Перемишлі розігруються згідно сценарію третіх країн та внутрішньої «п’ятої колони» і вигідні лише тим, хто прагне розсварити два народи, граючи на болючих темах міжнаціональних відносин, адже рана ця ще не загоїлась. Подібне лише посилює соціальну та міжетнічну напругу в суспільстві.

Україна має пройти шлях становлення як національна держава і на рівних правах увійти в сім’ю європейських націй, як вільна серед вільних, гідна серед гідних.

Тому просимо Вас, пане міський голово, ще раз зважити всі «за» і «проти» і прийняти мудре рішення, адже від кожного рішення залежить не лише Ваше політичне майбутнє, а й майбутнє житомирян. Пропонуємо Вам винести на виконком пропозицію про відтермінування встановлення пам  ятника І.Я.Падеревському аж до вирішення питання про вступ України до ЕС. І коли в польському місті Краків постане 6-метровий монумент пам  яти інженера Миколи Сціборського, житомиряни спокійно сприймуть пам  ятник піаністові Падеревському в Житомирі.

         

Слава Україні!

 

 

Житомирський обласний провідник                                Олександр Прищепа


Про це та інше - на офіційній сторінці Житомирської обласної організації ОУН в мережі facebook  

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 10
Sams2
1 Александр (Sams2)   • 23:23:17, 01.11.2013 [Материал]

Как бы то не было, но установка памятника этому Падеревскому ну никак не обоснована. Ну никаким боком он к Житомиру.
as
5 Сегрій (as)   • 11:57:37, 02.11.2013 [Материал]

А вы, пятая колонна, как всегда-самые хитрые. Вы вместе с украинскими националистами бьете по полякам и вместе с поляками бьете по УПА, а сами тихим сапом сунете нам свой Русский мир
Lisa111
6 Роман (Lisa111)   • 12:40:53, 02.11.2013 [Материал]

Ас, а вы считаете, что Самс должен голосовать за польского аккупанта? Просто тут ваше мнение совпало с его, чего возмущаться?
Sams2
10 Александр (Sams2)   • 20:52:33, 02.11.2013 [Материал]

На 5: Если честно, мне глубоко плевать, поляк он, китаец или зулус. На мое мнение, памятники, особенно сейчас, нужно ставить 100 раз подумав. Памятников достойны те, кто действительно сделал что-то выдающееся, значимое для нашего города, или, как С.П.Королев - для всего человечества. Этот Падеревский не сделал ничего, абсолютно. И никакой политики.
TarasS
2 Тарас (TarasS)   • 00:02:07, 02.11.2013 [Материал]

"Тому (уклінно) просимо Вас, (вельмишановний) пане міський голово, ще раз (ретельно) зважити всі «за» і «проти» і (якщо Ваша ласка) прийняти (по можливості) мудре рішення..."

Впізнаю суворий почерк лютих і безкомпромісних націоналістів! :)))
толян11
3 анатолий (толян11)   • 08:52:23, 02.11.2013 [Материал]

наша влада что городская что "державна" уже так запроституировались,что готовы дать любому и по любому поводу,у них это уже рефлекс как у собаки Павлова,ставить памятник ляху который к Житомиру никАким боком, вершина и мастер класс древнейшей проФФесии)))
KAPJICOH
4 Andrey (KAPJICOH)   • 11:36:06, 02.11.2013 [Материал]

Областний провод обратився з приводу привіда. :))
Юрко
7 Юрій Градовський (Юрко)   • 14:10:00, 02.11.2013 [Материал]

Наступними кандидатами на вшанування в Житомирі 6-метровими пам'ятниками можуть стати Альфред Розенберг та Антон Денікін. Дебою все одно кого ставити, аби гроші давали. Про виділення громадської землі під пам'ятник громаду ніхто не захотів питати.
TarasS
8 Тарас (TarasS)   • 17:03:42, 02.11.2013 [Материал]

"Наступними кандидатами на вшанування в Житомирі 6-метровими пам'ятниками можуть стати Альфред Розенберг та Антон Денікін"

Я наполягаю на кандидатурі Льови Задова.
Менше політиків - більше митців! :)
Юрко
9 Юрій Градовський (Юрко)   • 17:11:14, 02.11.2013 [Материал]

Вже буде дошка Саші Чорному - досить!))


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо