Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » garold » 2014 » Май » 31
garold Чеченці та інші, або Хто воює в Україні на боці сепаратистів?

garold


Оценка: 3.2/5 Голосов: 9

Чеченці та інші, або Хто воює в Україні на боці сепаратистів?

31.05.2014, 21:01:01 2352 3.2 0

Ймовірна присутність чеченців на сході України викликала гострі дискусії та велику кількість версій. DW з'ясовувала, звідки на Донбасі могли узятись чеченці та що таке батальйон "Схід".

"Ми кадировці", - каже кореспонденту CNN неголений чоловік з батальйону "Схід". "У якому загоні служили?" Чоловік не відповідає. "МВС?" Киває на знак згоди. Це фрази з ролику, який набрав 26 тисяч переглядів на YouTube, а також став джерелом виникнення численних чуток та гіпотез про можливу участь чеченців в українському конфлікті.

Поява на Донбасі батальйону з такою ж назвою, що й чеченський батальйон, яким до 2007 року керував Сулім Ямадаєв, гучна заява Рамзана Кадирова про те, що саме завдяки йому були звільнені журналісти Life News, свідчення місцевих мешканців про те, що вони бачили у Донецьку кавказців - уже цього було достатньо для того, щоб блогери, а іноді й відомі політики, заговорили про те, що "в Україні діють чеченці". До того ж мер Донецька Олександр Лук'янченко заявив про те, що серед поранених у бойових діях 26 травня є мешканці Грозного та Гудермеса, тож ніби все складається у просту та правдоподібну картину.

Однак у суботу, 31 травня, Кадиров уже заперечив інформацію про те, що у південно-східних регіонах України перебуває чеченський спецпідрозділ. Водночас в інтерв'ю телеканалу "Росія - 1" він не виключив, що в Україні можуть бути присутні добровольці з Чечні.

Не той батальйон

Експерти у розмові з DW також припускають, що насправді картина складніша. "Чеченського батальйону "Схід" уже немає. Він був розформований ще у 2008 році, оскільки не підпорядковувся Кадирову", - нагадує російський правозахисник Олег Орлов з організації "Меморіал". Нещодавно він повернувся з десятиденної поїздки по Донбасу та стверджує, що однойменний батальйон в Україні не має нічого спільного з чеченським. "Він названий так тільки тому, що це схід України. Серед бійців, яких мені довелось бачити, мені здається, немає жодного чеченця. Хоча люди з Кавказу та взагалі з Росії там є", - пояснює Орлов.

На його переконання, багато людей в регіоні не приховують, що приїхали з Росії. А за чеченців місцеві жителі могли сприйняти мешканців Північної та Південної Осетії. Їхня присутність відкрито позначена прапорами цих республік, відзначає правозахисник: "Для багатьох "чеченці" - це збірний образ. Бородані з Кавказу, розмовляють з акцентом - отже, чеченці".

Такої ж думки і керівник київського Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Його інформатори не помітили на Донбасі регулярних чеченських підрозділів. "Батальйон "Схід" - це збірна солянка, - стверджує український експерт. - Там представників Кавказу - раз-два і немає. А назва - усього лише спекуляція на іміджі чеченського батальйону".

За словами російського військового експерта Владислава Шуригіна, батальйон "Схід" є добровільним формуванням, у якому усього лише 250-300 людей. Багато з них, каже Шуригін, не мають досвіду війни. "Саме тому біля донецького аеропорту загинули так багато ополченців: вони порушили усі вимоги, які висувають військові у таких ситуаціях. Вони швидко і без прикриття кинулися на допомогу тим, хто був в аеропорту - і потрапили у засідку", - пояснив російський експерт. За його словами, лише 10-15 відсотків сепаратистів володіють професійною військовою підготовкою.

Перебіжчики

Американський аналітик, експерт з глобальної політики з Center for Global Affairs при Нью-Йоркському університеті Марк Галеотті умовно поділив воєнізовані групи, що діють на Донбасі, на три категорії. Перша з них - колишні співробітники українських спецслужб, які перейшли на бік сепаратистів. Багато з них - у минулому бійці спецпідрозділу "Беркут", стверджує Галеотті. "Їхня відносно професійна тактика ведення бойових дій дозволила багатьом прийняти їх за російських військових", - каже аналітик.

Український екперт Дмитро Тимчук стверджує, що на боці сепаратистів воюють також колишні співробітники української служби безпеки, які пройшли перепідготовку в Росії. "Ми помітили, що останнім часом при Януковичі краще за всіх забезпечувалася кримська "Альфа" (елітний підрозділ СБУ. - Ред.). А нині, за нашими даними, вони відправляються на навчання на базу ФСБ у Балашисі".

Туристи

Третій тип озброєних сепаратистів - іноземні добровольці або найманці, в першу чергу з Росії, наголошує Марк Галеотті, називаючи таких людей "військовими туристами". "Вони приєдналися до кампанії через жагу до пригод або заради грошей та збагачення. Це можуть бути як професійні військові-найманці, так і авантюристи або радикальні націоналісти та представники козацтва, які воюють "за ідею", - вважає експерт. Точно, що багато з них мають зброю російського походження, відзначає спеціаліст з глобальної політики з Center for Global Affairs при Нью-Йоркському університеті.

За словами Владислава Шуригіна, до України їдуть воювати не тільки з Росії, але й також з Польщі, Сербії та Болгарії. Марк Галеотті переконаний, що "туристам" платять: "Я не знаю, хто саме це робить, однак навіть якщо технічно гроші приходять через самопроголошену ДНР, я думаю, що фінансування у підсумку йде від російського ГРУ".

І знову "Схід"

І ось у цій третій групі "військових туристів" якраз і можуть справді фігурувати колишні представники чеченського батальйону "Схід", продовжує американський експерт. За його словами, ямадаєвський батальйон формально входив до складу МВС, однак його фінансуванням та управлінням де-факто займалась російська військова розвідка.

"Після розформування батальйону ГРУ не кинуло напризволяще своїх колишніх підлеглих, зберегло з ними зв'язок та знайшло їм альтернативні варіанти працевлаштування", - каже Галеотті. За його даними, деякі з бійців пішли працювати до поліції, хтось - в охоронний бізнес. "А тепер знадобилось спрямувати до України сили, які були б більш дисципліновані та ефективні, ніж ополченці", - пояснює американський експерт.

Тому Москва знову звернулась до бійців батальйону "Схід", вважає Галеотті. "Кінець кінцем, це той самий тип бандитської війни, до якої вони звикли", - наголошує він. Однак мова не йде про відродження попереднього батальйону, переконаний експерт. Хоча колишні підопічні Суліма Ямадаєва можуть сформувати кістяк українського "Сходу", його основну масу становлять добровольці, які ніколи не служили у Чечні, підбив підсумки Галеотті.

Источник:http://www.dw.de/чеченці-та-інші-або-хто-воює-в-україні-на-боці-сепаратистів/a-17674629?maca=ukr-rss-ukrnet-ukr-all-3816-xml

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо