Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » TarasS » 2014 » Сентябрь » 11
TarasS Живий Житомир і мертвий логотип

TarasS


Оценка: 3.4/5 Голосов: 18

Живий Житомир і мертвий логотип

11.09.2014, 23:04:10 2463 3.4 12


Світ рухають вперед ідеї - а не девізи, не ескізи і не логотипи. Яка ідея у Житомира? Чого ми хочемо від міста? Заради чого вся ця кампанія? Хто замовник? Хто бачив бриф? Якщо брифа не було - як можна створювати продукт без технічного завдання?

Натужне бренд(обомбард)ування бідного міста зі складною градобудівничою історією та слабкими (ще) соціальними зв'язками - виглядає якоюсь витонченою наругою. "Місто миру" - коли в країні війна? "Комфортний для життя" - серед асфальтових проваль? "Місто щастя" - з рядами облуплених "хрущовок"?..  

Місто Щастя у Луганській області - не найщасливіше в Україні. Щастя не намалюєш на планшеті. Мантри не замінять соціальних будівельних блоків. Новий Житомир будується не картинками і заклинаннями, а важкою фізичною та духовною працею. Волею і потом. А якщо треба буде - залізом і кров'ю. 

Новий Житомир - місто, де живе громада, а не стадо. І тому справжній брендбук - це коли громадяни збирають кошти для поранених та речі для дітей біженців. А не коли обивателі смакують ескізи на День міста. І якщо завтра батальйон "Житомир" піде в бій - на його прапорі, повірте, буде герб міста. А не логотип. 

TarasS

P.S. Житомирська бренд-кампанія якось підозріло збіглася у часі з московською. Великий та могутній Тьома Лєбєдєв створив лого. Невідомий аматор додав свій штрих - і лого перетворилося на зле й дотепне антилого. Ще один привід нашим "брендаторам" замислитися...  

Прикреплённые изображения:
TarasS Живий Житомир і мертвий логотип
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 12
MOKRIZZONNI
1 Павло Мокрицький (MOKRIZZONNI)   • 07:06:12, 12.09.2014 [Материал]

Абсолютно вірно, повна інфоблокада. Але ж нам (більшості) -це треба для "свята" ( ми полюбляємо такі мікросвята) та самоідентифікації (Я - Житомир), і тут то й треба шось нове, окрім герба. Та й сказати по правді -герб анашого міста (спитати молодь) - вона в більшості й не знає. А отака соціяльна фішка як Лєбєдєв проштовхнув - засяде в бошках у всіх. Це трохи глупо, враховуючи шо під цією капустою і справді "робота не кипить"(. Але...згадайте якими облудними шляхами перейменували Московську, і ви зрозумієте, що це нонє тренд (тіпо креатив) , і ніхто в житомирян питати, по-великому -не буде.
TarasS
6 Тарас (TarasS)   • 11:48:37, 12.09.2014 [Материал]

"Та й сказати по правді -герб анашого міста (спитати молодь) - вона в більшості й не знає."

Молодь не знає, бо герб міста погано популяризують.

До речі, Павле, ви згодні, що герби Житомира та особливо Житомирської області - потребують корекції? На міському гербі не повинно бути напису "Житомир" і пародійного картуша. Є гербовий лазуровий щит, є гербова срібна фігура. Крапка.

На гербі області не повинно бути ані "Погоні", ані герба Поділля.

"Погоня" - герб ВКЛ. Що він тут робить? Якщо "Погоня" відображає історію приналежності регіону - тоді, за логікою, на гербі мають бути також:
- Orzeł biały
- Двоголовий чорний орел
- Серп і молот. :)

Що тут робить герб Поділля? У Житомирській області нема ЖОДНОГО квадратного метра Поділля! Від Черняхова на південь, через Житомир, Бердичів і до Хмільника Вінницької області - Східна Волинь.

Історико-етнографічна Київщина - так, присутня в області: Брусилівський, Попільнянський, Ружинський, частково Андрушівський та Коростишівський райони.

На нинішньому щиті - ПОВНИЙ геральдичний бедлам. Герб Волині - чомусь у долішньому куті (???). У почесному правому горішньому - раптом герб Києва, та ще й на червленому щиті. Якщо ви берете герб Києва - то беріть його на лазуровому щиті, як встановило місто-гербовласник!

Герб Житомирської області, за законами геральдики та здорового глузду, має бути такий.

Французький щит (а не іспанський), розтятий і перетятий срібним нитяним хрестом (а не золотим).
У правому горішньому та лівому долішньому кутах - герб Волині, срібний лапчатий хрест на червленому полі.
У лівому горішньому та правому долішньому кутах - герб Києва, Архістратиг Михаїл у срібних одежах на лазуровому полі.
В центрі - французький (або варязький) щиток з гербом Житомира, міська брама і три срібні вежі на лазуровому полі.

ВСЕ! Ніяких стрічок, колосків, ніякого бадилля з хмелем, льоном etc.

Пане-добродію Мокрицький, давайте займемося цим питанням!
Це набагато важливіше, ніж логотип. От їй-богу.
crow
9 Koss (crow)   • 19:38:32, 12.09.2014 [Материал]

на те він і герб бо його використовують в певних рамках. це такий собі містечковий владний ідентифікатор... юзають його в адміністративних актах і на табличках адміністративних будівель... свого часу я їх купою малював...
chrysler
2 Anatoly (chrysler)   • 07:48:30, 12.09.2014 [Материал]

Могу ошибаться, но выскажу предположение.

> Заради чого вся ця кампанія?

Пиар какой-то студии. http://starmilar.com (указана в разработчиках сайта конкурса)
Громкие имена комиссии (приглашенные, скорее всего, за спасибо). В случае относительной успешности логотипа, можно рядом с логотипом протолкнуть довольно далеко и название студии его разработавшего.

Стилистка сайта немного перекликается с работами студии Пластилин, которая (ВНЕЗАПНО) находится по тому же адресу что и starmilar.com. Эта студия каждый несколько лет выходит под новым именем. Может это решили замутить такой громкий пиар-ход и переформатироваться на новое название студии? По крайней мере выглядит логично:
1. Есть сайт в доменной зоне com.ua, а это не солидно для иностранных заказчиков, там лучше чтобы было, например .com (plastilins.com.ua > starmilar.com)
2. Plastilins - русское название, stramilar - сугубо буржуйское.
3. Плстилин - русскоязычный, а стармилар уже имеет английский вариант (неужели для англоязычных житомирян? :))

Итого, три вектора (возможных) - какие могли бы решить задачу для перехода на новую студию, уже заточенную под буржуйнет.

Одно не получается логично увязать. Пиар здесь, а заказчики за бугром - нелогично. Или же, "начинать надо с малого" :)

> Хто замовник?

Вот эта студия, с амбициями. Технология "а ля Лебедев" - больше шума, авось заметят серьезные заказчики. Т.к. не вижу каких-то ОФИЦИАЛЬНЫХ представителей от города, хоть как-то представляющих Житомир. Т.е. скорее всего это только частная инициатива.

> Хто бачив бриф?

То ли недоработка студии, то ли итак понятно что толку будет мало, и когда не будет нормальных лого для утверждения, протолкнут какой-то свой, может задним числом.

Резюме:
Пиар студии + возможный профит, если лого пойдет в массы.

ИМХО.

PS погуглил про логотип Москвы. Процитирую пару строчек:
1. Креативная находка модной студии Артемия Лебедева возникла, разумеется, не на ровном месте. Правда, ни о каком персональном заказе со стороны московской мэрии речи пока не идет.
2. Несмотря на это собственный логотип дизайнеры представляют публике как вполне признанный и узаконенный властям знак. Помимо этого авторы проекта выражают особую благодарность руководителю департамента культуры Москвы
3. В качестве иллюстрации логотипом украшена посуда, элементы офисного интерьера, официальные бланки и визитки, сладости, одежда и даже велосипед — везде красуются красные звезды.

Толкнуть свою инициативу > узаконить > пиар + профит.
Вполне может быть, что и логотип Житомира путаются пустить по такому же пути.

Судя по комментариям про лого Москвы - большинство ухахатываются над этим лого. Вот уже Тема постарался, так постарался )
TarasS
4 Тарас (TarasS)   • 10:38:55, 12.09.2014 [Материал]

"Резюме:
Пиар студии + возможный профит, если лого пойдет в массы."

Піде в маси?

Хіба що так:

чорними-чорними осінніми ночами
чорні-чорні молоді люди
з балончиками чорної-чорної фарби
почнуть псувати фасади Михайлівської
чорними-чорними логотипами
Житомира

:)
chrysler
7 Anatoly (chrysler)   • 12:16:05, 12.09.2014 [Материал]

> Піде в маси?

Задумка, подозреваю, была такая. А что выйдет - остается подождать и посмотреть.

> чорними-чорними осінніми ночами

Шутки шутками, а возьмут и протолкнут какую-то фигню, и будет "город с самым смешным логотипом". )
Мариан
3 Мариан Романишин (Мариан)   • 10:35:11, 12.09.2014 [Материал]

У Москвы прикольный логотип.
ВиК
5 Viktor (ВиК)   • 11:18:17, 12.09.2014 [Материал]

Прав, Тарас, абсолютно прав...
crow
8 Koss (crow)   • 19:30:12, 12.09.2014 [Материал]

1.Трохи не розумію всю цю канітель. так вже склалося що місто у нас совкового типу хоч і має певну історію, але всерівно не витягує в своїй індивідуальності... те щозараз в країні жопа то факт, але плакати і посипати голову пеплом і лупити себе по тілу нагайкою.... я думаю це не вихід...
2. те що вирішили зробити конкурс це в принципі непогано, нічого негативного в тому не бачу... тим паче що гроші на це все не витрачаються чисте меценатство... якщо оберуть якийсь варіант то як мінімум реклама яка друкується від влади матиме приємнійший вигляд як максимум влада і жителі міста якщо захочуть розвиватися зможуть використовувати як додатковий інструмент...

3. що до якогось там відкату не знаю... для мене це виключно іміджевий проект.... в конкурсі беруть участь дуже багато людей і наші житомирські студії, зокрема одну з них представляю і я... Якщо припустимо мені пощастить і я виграю конкурс то мені буде дуже приємно і від грамоти я не відкажуся.... чи буде мене хтось далеко просувати я сумніваюсь....

4. Що до батальону житомир !? незрозумів чим винний логотип міста до того... що до самого міста .... скажіть мені будь ласка з чого потрібно піднімати місто !? тільки конкретно... не "піднімати духовний і соціальний статус міста" а конкретно...йти прибирати на вихідні яр на чулочці.... я як людина що тут живе можу для міста зробити дизайн, як людина що люблюрибалку можу відпускати пійману рибу і час від часу прибирати берег. можу просто не смітити... це і є ініціатива, одні намагаються проводити якісь заходи, організовувати концерти..... тут також можна сказати все піпец, тут війна а вони концерти влаштовують..... велосипедисти наші велодень провели- краще б окопи йшли копати..... рибалкі наші проводять змагання серед дітей- що їм краще хай вчаться стріляти !? Ви ребята мене звиняйте але кожний як може так і допомагає місту хтось більше хтось менше вирити собі "умиральну" яму як мелман в мадагаскарі і помирати в ній я думаю не варіант.... питання коли і на якому єтапі місто повинне собі обрати логотип !? що до гербу і логотипу це зовсім різні штуки... Якщо притензії до того хто проводить конкурс то так і кажіть.... до влади то теж, там доцільно буде вже по факту закінчення критикувати і я теж буду гнать на них якщо вийде "памятник морозиву" ......Да і ще я представляю студію Гудвін....якщо є якісь притензії.... озвучуйте
TarasS
10 Тарас (TarasS)   • 20:55:39, 12.09.2014 [Материал]

Koss crow - ну, які до тебе претензії?

Мова про те, що брендизація зараз абсолютно недоречна. Нема що брендувати, грубо кажучи. За останні роки не створено нових шедеврів архітектури. Нема пам'ятника чи іншого артоб'єкту, який би став упізнаваною візитівкою міста. І самого Міста Мрії поки що нема.

Натомість є висока ймовірність, що логотип поповнить галерею бездарних житомирянських ляпів - різних там "імперій унітазів", "гАйок" та бетонних куль з гранітними лавами довкола.
Сергиус0126
11 Сергей (Сергиус0126)   • 22:40:18, 12.09.2014 [Материал]

ну так то реально зроблена справа,ті гранітні кулі,черга за нами...
crow
12 Koss (crow)   • 09:18:09, 13.09.2014 [Материал]

Якщо брати до уваги всю суть питанн то проблема не в тому що влада проводить конкурс на логотип. Вся проблема в тому що вона мало що робить іншого. і логотип якщо такий буде обрано то нічого поганого він точно не зробить, взагалі то якраз стало питання про філософію міста і як раз цей конкурс і підняв це питання я б порадив активістам нашого міста на фоні цього конкурсу відкрити питання розвитку нашого міста, розкрутити питання через наші ресурси, газети і телебачення потім зібратися всім небайдужим за круглим столом і запросити владу. не чекати поки хтось там створить список шиндлера і позве до себе в кабінет... бо питаннялоготипа і філософії іста досить близькі, я якщо це нехоче робити влада давайте зробимо це ми і запросимо долучитися владу....і якщо лого буде фіговий він просто не піде в масси...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо