Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » ViktorK » 2014 » Декабрь » 14
ViktorK Хто хоче вкрасти "Ушицький комбінат будівельних матеріалів"?

ViktorK


Оценка: 5.0/5 Голосов: 1

Хто хоче вкрасти "Ушицький комбінат будівельних матеріалів"?

14.12.2014, 13:42:42 2505 5.0 0

В Україні реанімовано рейдерські схеми захоплення підприємств, які розробляють родовища корисних копалин 


Історія виживання

Ушицький комбінат будівельних матеріалів створено в 1960 році на околиці села Гулянка Коростенського району Житомирської області.  За часів СРСР підприємство було одним з головних постачальників щебеню для будівництва атомних електростанцій та інших стратегічних об'єктів країни. Після розпаду СРСР та здобуття Україною незалежності завдяки грамотному менеджменту комбінат вижив та уникнув сумної долі аналогічних об`єктів. Наприклад, лише у «війні» з енергетиками за володіння електропідстанцією комбінат пройшов через  46 судових розглядів!

У встановленому державою порядку комбінат набув законне право постійного користування земельною ділянкою та отримав відповідний державний акт, який досі не скасовано. Але, починаючи з 2007 року, державна політика відносно землекористування суттєво змінилась і видобувним підприємствам було запропоновано укласти договори оренди. Ушицький комбінат уклав такі договори, внаслідок чого гранітний кар'єр, вся інфраструктура, адмінбудівлі тощо опинились на орендованій землі. Ці угоди прокуратура вважала законними з 2007 по 2012 роки, до того моменту, коли представники правлячого режиму дали команду «фас» і прокурорам раптом замакітрилось проголосити правові земельні відносини «комбінат — держава» недійсними. Як відомо, споруди є невід'ємною частиною земельних ділянок, на яких вони розташовані, тому і всі виробничі потужності за версією прокуратури теж автоматично перейшли б до категорії «незаконних», землю віддали б селищним радам, а потім, разом з комбінатом — новим «хазяям». Ця класична схема рейдерського захоплення одночасно була застосована по відношенню до багатьох підприємств видобувної галузі, тому що саме в той період так звана «Сім'я» намагалась здійснити перерозподіл власності і загарбати перспективні родовища корисних копалин. Коли режим було повалено, підприємства залишили у спокої — всі, крім Публічного акціонерного товариства «Ушицький КБМ».

Влада змінилась, а прокурори залишились

Починаючи з 2012 року і до сьогодні, прокуратура Коростенського району під наглядом прокуратури Житомирської області продовжує грубо втручатись в діяльність Ушицького комбінату будівельних матеріалів, намагаючись через суд висмикнути з — під підприємства 146,18 гектарів землі. У випадку задоволення позовних вимог про визнання недійсними договорів оренди комбінат втратить гранітний кар'єр, всю нерухомість, виробничі потужності, а державний бюджет -  щомісячно мільйони гривень податків, сотні тисяч гривень орендної плати та військового збору на проведення АТО, без роботи залишаться майже 300 працівників тощо.

Програвши у 2013 році судовий процес, районний прокурор з маніакальною наполегливістю повторно звернувся до суду з тією самою вимогою — визнати недійсними всі договори оренди  і передати землю, на якій розташований комбінат, Бондарівській і Білківській сільським радам. Тобто, кінцева мета рейдерів і методи її досягнення не змінились, прокурори лише щоразу вигадують нові аргументи.
Всі розуміють, що у випадку задоволення вимог державних рейдерів Україна втратить не лише одного з найбільших виробників щебеню та мільйонні надходження до державного бюджету, але й буде змушена у судовому порядку повернути комбінату «незаконно» сплачену орендну плату, а це десятки мільйонів гривень. Кому це вигідно? В кінцевому підсумку ПАТ «Ушицький КБМ» може дістати з — під сукна той самий державний акт на право користування землею, котрий ніхто не скасовував і буде працювати далі, не сплачуючи орендну плату, а рейдери піймають облизня...

До чого причепилась прокуратура цього разу? До стовпа ...

Точніше, до шести стовпів електромережі, що розташовані поза межами орендованої комбінатом землі, поруч з осушувальним каналом меліоративної системи. Завдяки турботам комбінату по догляду за гідротехнічними спорудами канал підтримує регульований оптимальний рівень води. Коли рівень на вимогу енергетиків знизили, то у селі Гулянка зменшилось води у колодязях, про що громада письмово поскаржилась до Коростенської РДА. Зниження рівня води не вплинуло на стан тих 6 стовпів електромережі, котрі так і залишились стояти на підмоченому грунті, як і десятки років тому. Лише за кілька годин Ушицький КБМ міг би укріпити стовпи щебенем або бетоном, але організація, яка обслуговує електромережі та Коростенське міжрайонне управління водного господарства не мають змоги витрачатись навіть на виготовлення проектної документації. «Водників» цілком влаштовує, щоб ця частина каналу обслуговувалась комбінатом, бюджет теж має зиск, тому що регулярно отримує орендну плату. Ситуація, що склалась, не вигідна лише прокурорам.

Не зайвим буде сказати, що впритул до комбінату знаходяться незаконні бурштинові копальні і подальше зниження рівня води значно полегшило б роботу копачам — нелегалам. Можна припустити, що ватажки кримінального бізнесу зацікавлені в тому, щоб покласти лапу на багаті бурштином комбінатівські землі. Можливо, вони  теж «танцюють» прокуратуру?
Хоча, враховуючи стратегічне значення, велику виробничу потужність комбінату, який щоденно відвантажує споживачам 100 — 150 вагонів щебеню і може забезпечити ним не лише Україну, але й Європу, напрошується висновок, що на комбінат знову поклали оком «сильні світу цього». Тим паче, що із цієї брудної справи стирчать вуха прокуратури Житомирської області, а та, зазвичай, виконує лише вказівки «зверху». Тому й не дивно, що чиновники Коростенської міжрайонної прокуратури чомусь закидають  Ушицькому КБМ абсурдне звинувачення у спричинені  державі шкоди у розмірі  вартості грошової оцінки всіх 146,18 га орендованої землі і вперто не помічають шкідливості своєї антидержавної позиції, яка дійсно може призвести до колосальних збитків. Та й кримінальний бурштиновий розбій влада продовжує злочинно не добачати, а це теж колосальні державні збитки.

Судовий розгляд
9 грудня 2014 року у Житомирському обласному господарському суді відбувся розгляд цивільної справи за позовом Коростенської міжрайонної прокуратури про визнання договорів оренди землі недійсними. Були присутні: представник прокуратури Житомирської області, начальник управління водного господарства, юрист Коростенської РДА, генеральний директор та юрист ПАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів». У розгляді справи олошено перерву, тому що суд надав прокуратурі час для виконання «домашнього завдання» з письмового обгрунтування висловлених в засіданні додаткових аргументів про так зване «заподіяння державної шкоди». Начальнику управління водного господарства теж було запропоновано підготувати письмові пояснення у зв`язку з його виступом про відсутність державої шкоди і будь — яких претензій до комбінату.

P.S. Тим часом почала надходити тривожна інформація про початок рейдерських атак на інші підприємства видобувної галузі Житомирщини.

Невже провладні олігархи знову розпочали перерозподіл власності в Україні?

ФОТО:

ПАТ «Ушицький КБМ»

Гранітний кар'єр Ушицького комбінату будівельних матеріалів

ПАТ «Ушицький КБМ», відгрузка готової продукції

Стовпи спотикання

Прокурор Коростенської міжрайонної прокуратури Бугайов Дмитро Миколайович

Бурштиновий «клондайк» 123

Довідкова інформація

Допомога дітям

Зразки продукції

 Джерело: http://svoboda.zhitomir.ua/zhur_ras/xto-namagayetsya-vkrasti-ushickij-kombinat-budivelnix-materialiv.html

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо