Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » for_the_soul » 2015 » Август » 24
for_the_soul СЕЛО – НЕ ЛЮДИ? Збережемо життя сільській школі

for_the_soul


Оценка: 5.0/5 Голосов: 1

СЕЛО – НЕ ЛЮДИ? Збережемо життя сільській школі

24.08.2015, 16:14:00 2401 5.0 0

СЕЛО – НЕ ЛЮДИ?
Збережемо життя сільській школі

Реформування системи освіти в сільській місцевості нині є найгострішою і найважливішою проблемою. Мова йде про реорганізацію шкіл в сільській місцевості там, де недостатня кількість дітей. Дійсно, шкільна реформа повинна відбутися, адже фінансування таких шкіл не виправдовує себе. Але до цієї реформи потрібно підійти по-господарськи, розумно та об’єктивно. Перш ніж реорганізувати певну школу, необхідно вивчити не лише її фінансову сторону, але й належні умови для надання освітніх послуг. Основним чинником реформування є економічний аспект. В ньому є дві складових, а саме матеріально-технічна база навчального закладу та кількість учнів. Чомусь першу складову, яка у фінансово-економічному плані є дуже вагомою, ніхто не враховує. Відчувається намагання вирішити проблему сьогоднішнього дня. А завтра? А завтра нам «впадуть з неба» мільйони гривень на капітальне будівництво нових навчальних закладів в тих населених пунктах, де є незначна перевага у кількості дітей. Хто дає гарантію, що ця перевага за кілька років не зміниться?
В Романівському районі є велика кількість шкіл, які потребують цієї реформи. Серед цих навчальних закладів є такі, що мають невідповідні умови для навчання дітей. Це школи, які не мають спортивних залів, майстерень, відповідних навчальних кабінетів, спортивних майданчиків, їдалень та бібліотек. То якщо підходити об’єктивно до шкільної реформи і належне виховання майбутнього покоління ставити на перше місце, то потрібно змінювати умови закриття та реорганізації шкіл. Адже краще залишати заклади, які відповідають сучасним вимогам, а не робити акцент лише на кількості учнів у класах. Така проблема може бути вирішена шляхом підвезення дітей в даний навчальний заклад.
Реформа в системі освіти не обійшла стороною й Червонохатківську ЗОШ І-ІІІ ступенів. Дану школу планують реорганізувати в початкову школу – сад. Дитячий садочок був відкритий в 2014 році при школі. В садочку по документах рахується вісім дітей (заяви прийняті в батьків, діти яких відвідують інші дитячі садочки), але фактично заклад відвідує три дитини. При цьому на три дитини – два працівника! Сад працює неповний робочий день ( з 9.00 по 13.00 год.). Як можна завести дитину в дитячий садочок з с. Залужне, яке підпорядковується Червонохатківській сільській раді і знаходиться в 4 км від закладу, на 4 години? Та з іншої сторони самого с. Червоні Хатки, протяжність якого 3 км? Діти в садочку не харчуються! Багато батьків відмовляються приводити своїх дітей до такого садочка.
Реорганізацію школи планують з метою економії коштів. Про яку економію можна говорити в даній ситуації? Чи не краще буде закрити так званий «садочок», зекономивши при цьому кошти та залишити школу?
Школа нова (збудована в 1990 році), котельня на твердому паливі, модернізована у 2014 році за рахунок фінансування народного депутата Розвадовського В.Й.. Заклад має великий спортзал (тут щороку проходять районні змагання з настільного тенісу), простору їдальню, оснащену майстерню, навчальні кабінети, комп’ютерний клас, великі коридори, на вулиці спортивний майданчик, велике шкільне подвір’я. Червонохатківська ЗОШ має зручне географічне розташування, що дає можливість підвозу учнів з інших шкіл. А головне – школа нова і не потребує великих фінансових затрат на ремонт. Отже, Червонохатківська ЗОШ І-ІІІ ступенів має усі умови для навчання та виховання дітей.
Громада села Червоні Хатки неодноразово зверталась до нашого районного депутата від села, який нині працює на посаді голови РДА Капінуса О.Г. з проханням зберегти школу. При цьому отримали різку відмову, адже саме він є ініціатором закриття навчального закладу! Мотивуючи це не кваліфікованістю вчителів. Випускники даної школи здають ЗНО, вступають до ВНЗ, отримують престижні професії – це гарні лікарі, вчителі, економісти, програмісти, державні службовці, підприємці. Ми не можемо зрозуміти чому так хочуть закрити школу. Можливо за цим стоїть особистий інтерес керівництва?
Минулий навчальний рік був організований підвіз дітей до нашої школи із с. Нивна (до с. Червоні Хатки - 10 км). Нині планують підвозити дітей з даного села до Старочуднівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка є переповненою і знаходиться за 20 км від с. Нивна. А учнів Червонохатківської школи, без згоди батьків, планують відправити в Биківську ЗОШ І-ІІІ ступенів, що знаходиться за 10 км від села. Чому при гаслі «Жити по-новому» означає жити без шкіл? Адже село без школи не має ніякого майбутнього.
Завершуючи статтю, можна зробити висновок, що освітня реформа потрібна. Але необхідно проводити її розумно, реорганізовуючи дійсно ті навчальні заклади, які не мають належних умов. А мала кількість дітей в школі – це не привід для закриття чи реорганізації однієї з найкращих шкіл району!

Прикреплённые изображения:
for_the_soul СЕЛО – НЕ ЛЮДИ? Збережемо життя сільській школі
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо