Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » alert » 2016 » Март » 11
alert ОСН, ОСМД или ЖЭК?

alert


Оценка: 5.0/5 Голосов: 2

ОСН, ОСМД или ЖЭК?

11.03.2016, 22:06:57 4123 5.0 5

До 1-го июля жильцы многоквартирных домов должны определиться с формой управления и создать ОСМД либо смириться с назначенной управляющей компанией (тем же ЖЭКом, только частным).

Пока массовой активности по созданию объединений или, хотя бы обсуждения не наблюдается, а хотелось бы узнать плюсы и минусы возможных вариантов и услышать об опыте тех, кто применяет их на практике.  

В теории по поводу ОСМД высказываются мнения часто противоположные. 
Основной минус: если создавать ОСМД, то проблемы капитального ремонта, который практически нигде не проводился, ложатся на кошельки совладельцев. Государство/город самоустраняются. 

Если пустить все на самотек, не создавая никаких объединений, то нет гарантии, что назначенная контора будет заниматься крупным ремонтом (мы все платим за ремонт конструктивных элементов от 50-70 гр. в месяц , и он не производится) . Кроме того, непонятно как и кем будет контролироваться стоимость и качество услуг.

Третий вариант - создание домового комитета или ОСН (орган самоорганизации населения). ОСН создается на территории одного многоквартирного дома или нескольких домов. ОСН позволяет представлять интересы всех зарегистрированных жильцов дома(а не только совладельцев, как в случае ОСМД) перед поставщиками услуг и городскими властями не теряя права на свой законный капитальный ремонт. 

Хотелось бы узнать больше о положительных (и негативных) примерах таких объединений в нашем городе. 
 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 5
RoSSRS
1 Roman (RoSSRS)   • 22:39:05, 11.03.2016 [Материал]

>> проблемы капитального ремонта, который практически нигде не проводился, ложатся на кошельки совладельцев.
Держава перекладає всі проблеми з утримання житлового фонду на громадян. Водночас виділені кошти на капітальні ремонти, які підуть ОСББ (гроші виділялись і раніше для ЖЕКів - крім платежів мешканців, просто про це ми не знали).
Щодо того - варто чи не варто створювати ОСББ - то нинішні керівники ЖЕКів та їх майстри вже встигли стати керівниками кількох новостворених ОСББ. Мабуть, щось знають )
Я вже писав (http://zhzh.info/blog/2016-02-29-18310) - що ініциативна група між трьох вогнів, але якщо не створювати - то буде ще гірше, останнє підняття цін ЖЕКами на 50% - коли прописують в тарифі обслуговування електромереж , схеми якої вони не мають - тому приклад.
Допомоги від держави годі чекати - розповідають, що працівники управління муніципального розвитку міськвиконкому роблять статути осбб бажаючим за 500 грн, а відповіді на конкретні питання щодо створення я від них не отримав. Але зупинятись не збираємось ) - бо порядок наведемо тільки самі.
І ще плюс для ОСББ - навіть якщо нічого не вийде, й доведеться вибирати керуючу компанію - то цей шлях для осбб легший, бо мешканці самі обирають, а не чиновник місьвиконкому. До речі, керуючі компанії зараз теж дуже активно створюються - бо в усьому світі надання послуг ЖКГ є прибутковим. Правда, в Житомирі це перетворюється трохи на фантасмагорію - бо запитань у нас було більше, ніж у представниці компанії відповідей , вона "плавала" сильно.
alert
2 Irina (alert)   • 15:54:59, 12.03.2016 [Материал]

Спасибо за комментарий!
Интересна практическая сторона вопроса: примерная стоимость содержания ОСББ, оптимальное число домов(квартир),входящих в ОСББ?
В Вашем видео показан пример успешного объединения для многоэтажки ~80-х годов с достаточно большим числом квартир, очень интересен был бы опыт 5-ти этажных хрущевок.
И, любопытно сравнить перспективы ОСН vs ОСМД, если (возможно) создание ОСМД невыгодно в достаточно старой хрущевке.
RoSSRS
4 Roman (RoSSRS)   • 09:08:55, 14.03.2016 [Материал]

на 2. Відео не моє ), мій тільки коментар. Зараз в Житомирі створюємо ОСББ якраз у хрущовці, 1970 р., так що проблеми ще ті. З приводу ОСН краще порадитись з юристами - лише скажу, що діяльність осбб регулюється окремим законом, більш-менш все розписано. З ОСН - не все зрозуміло, хто і як буде виступати від імені співвласників. Наскільки я розумію з закону http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/417-19 - ОСН повинно обов'язково обирати управителя, а ОСББ може послуги розділяти - кому замітати, кому вивозити сміття.
Flint2000
3 ______ (Flint2000)   • 14:45:20, 13.03.2016 [Материал]

Теж цікавить 5 поверховий будинок на 45 квартир, варто осбб створювати чи ні
RoSSRS
5 Roman (RoSSRS)   • 09:13:02, 14.03.2016 [Материал]

на 3. Якщо маєте людину, яка згодна займатись питаннями ОСББ за безкоштовно чи символічну суму - однозначно створюйте. Можливо, маєте спільний двір з іншими будинками - розповідають, що на Східній були установчі збори ОСББ з п'яти будинків. Сума платежів звичайно, з більшої кількості квартир дозволяє не просто виживати, а думати про майбутнє.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо