Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » amberis » 2016 » Ноябрь » 14
amberis ПРО ЧИТАННЯ. «Скриня. Речі сили»

amberis


Оценка: 3.0/5 Голосов: 2

ПРО ЧИТАННЯ. «Скриня. Речі сили»

14.11.2016, 00:35:18 1590 3.0 0

У середу, 16 листопада, у Львівській Майстерні Шоколаду (майдан Перемоги, 7/8) відбудеться презентація унікального арт-буку «Скриня. Речі сили» за участі письмениці Ярини Винницької та художниці Юлії Табенської. Ця книжка — неймовірної краси видання: висічка, друк на прозорій та напівпрозорій основі, калька, тиснення золотом. Автори арт-буку розкажуть, які скарби ховались в українській дівочій скрині, де вони шукали елементи традиційного одягу та чому їхнім знахідкам можуть позаздрити найвибагливіші модельєри світу. Початок зустрічі о 19:00. Вхід вільний.
Колись кожна українка років з семи починала складати свою весільну скриню, наповнюючи її сорочками, рушниками та іншими «речами сили». Потім Скриня ставала головною дійовою особою весілля – її урочисто всім селом перевозили з дому молодої до нареченого. Сьогодні рідко в якій сім’ї зустрінеш цю берегиню дівочих скарбів. Проте арт-бук «Скриня. Речі Сили» містить те, що колись зберігалось у скрині, а тепер може стати головними національними ідентифікаторами - речі-бренди, створені народним генієм: полтавський рушник, гуцульська кераміка, покутський свічник-трійця, борщівська сорочка.

Ярина Винницька та Юлія Табенська говоритимуть про зміну культурних стереотипів щодо України, опозицію села і міста, брендування країни. Те, що було вмістом дівочої скрині, має шанс стати новими національними ідентифікаторам — речі-бренди світового рівня, які можна вважати золотою інвестицією України в скарбницю людства. «Ця книжка змінила мене, - зізналась художниця арт-буку. - Працюючи над нею, я ніби проходила сеанс психотерапії, арт- і працетерапії одночасно. Я віднайшла у собі українське. Народилась і живу в Кам’янці-Подільському. Там лише 10-15 років тому масово почали говорити українською. Моя родина російськомовна, і в нас у дитинстві не було мальованих скринь, вишиванок, ми не співали пісень і якось прохолодно ставились до національних традицій. Але згодом і саме завдяки «Скрині» почався цей процес віднайдення свого коріння».
«Скриня. Речі Сили» — це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида. Речі ужиткові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням «неземна краса». Автори книги об’їхали цілу країну у пошуках народних скарбів та уклали список українського must have: того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця. Зібрали і акуратно поскладали у скриню-ковчег, аби врятувати від глобалізаційного «потопу» і повернути у наші домівки. Це речі не прості, а чарівні… Це речі Сили.


Прикреплённые изображения:
amberis ПРО ЧИТАННЯ. «Скриня. Речі сили»
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо