Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Февраль » 2
antikorZt Як за безцінь в центрі орендувати комунальне майно

antikorZt


Оценка: 5.0/5 Голосов: 8

Як за безцінь в центрі орендувати комунальне майно

02.02.2017, 09:23:39 3907 5.0 0

Хоча  українців продовжують голосно запевняти, що реформи активно впроваджуються, система змінюється, а чиновники стають більш порядними,  дивлячись на те, що відбувається навколо, повірити у гучні слова складно. Як і раніше процвітають корупційні схеми, стають більші витонченими, а бюрократи щоразу все більше дивують меркантильністю та жагою до наживи.
Одна з таких історій, пов’язана з екс-першим заступником міського голови Олексієм Ясюнецьким. Але екс він не тому, що його звільнили. Олексій Олексійович з початку 2017 року працює заступником голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича.
Наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» провела власне розслідування і готова поділитися результатами.
4 січня виконавчий комітет Житомирської міської ради надав громадській організації «Творча майстерня художників та архітекторів» в оренду приміщення 104,6 кв.м. на вулиці Київська, 10. (це приміщення котельні, яка нині не працює)  строком на два роки та 11 місяців за 667 гривень. Нас зацікавило чому саме за таку ціну (трохи більше 6 грн. за кв. м!) і що це за невідома громадська організація.

Всі ниточки до Ясюнецького
Громадська організація «Творча майстерня художників та архітекторів» з’явилася блискавично швидко  – 19.12.2016 року, тобто за два тижні до того, як отримати приміщення. Згідно реєстру громадських організацій  засновниками є  Зозуля Володимир Миколайович та Кирилюк Віталій Леонідович. Два молодих активних хлопця, які не викликають жодної підозри, якби не декілька але.
По-перше, ні перший, ні другий жодного відношення до архітектури чи мистецтва не мають, адже обидва вони юристи.
По-друге, обидва мають цікаві і аж ніяк не випадкові зв’язки з першим заступником міського голови Олексієм Ясюнецьким.
Один із співзасновників організації Зозуля Володимир Миколайович навчався в юридичній академії, і згодом почав працювати в Житомирській юридичній фірмі ТОВ «Еталон», керівником якої до свого призначення на посаду першим заступником мера був Олексій Олексійович Ясюнецький. До речі, зараз підприємством керує Надія Ясинецька, як говорять, колишня дружина чиновника.
Другий співзасновник – Кирилюк Віталій Леонідович раніше працював в юридичному департаменті Житомирської міської ради, де також працював Ясюнецький. У 2015 році Віталій балотувався в обласну раду від партії «Самопоміч», лідером якої в Житомирській області є секретар міської ради Наталія Чиж. Членом партії був і Ясюнецький, до того моменту як в організації не почалися внутрішні чвари.
Заперечити факт, що Зозуля та Кирилюк не тільки добре знайомі з екс-першим заступником мера Ясюнецьким, але й в деякій співпрацювали або співпрацюють, на нашу думку, складно.
До речі, Віталій Кирилюк є засновником ще однієї організації – «Життя-Закон», що має таку ж юридичну адресу як і «Творча майстерня художників та архітекторів». Разом з ним в засновниках ГО «Життя-Закон» є Ігор Слобожан, який раніше працював в комунальному підприємстві «Реклама» та стояв у витоків молодіжного союзу «Наша Україна», де свого часу керівником був вже нинішній губернатор Ігор Гундич. Коло замкнулося.
Отож виходить, що, як говорять, на доріжку перший заступник мера майже за безцінь надав в оренду комунальне майно в центрі місті наближеним до нього особам. Адже саме Ясюнецький був головою комісії у справах використання нежитлових приміщень, що надає в оренду комунальне майно.

Правове поле для махінацій
Згідно рішення виконавчого комітету про передачу в оренду нежитлових приміщень, громадська організація має право орендувати нежитлові приміщення за 1 гривню на рік. І тут одразу виникає питання: чому ГО «Творча майстерня художників та архітекторів» захотіла орендувати приміщення  за 667 гривень, а не за 1 гривню, якщо є така можливість?
На це у юристів Зозулі та Кирилюка були свої причини. Якщо орендар платить в міський бюджет гроші за оренду приміщення, він має право виносити цей об’єкт на приватизацію. Тому для того, щоб в подальшому була змога приватизувати це приміщення Зозуля та Кирилюк вирішили платити, хоч і незначну суму, але більшу за 1 грн.
Окрім того, після приватизації, вже власник приміщення має можливість брати в оренду землю, яка знаходиться під обслуговування приміщення без аукціонна. А це, на хвилиночку, самісінький центр міста. Після приватизації закинуту котельню також можна знести, прикриваючись реконструкцією приміщення, та збудувати там будь-що.
Не здивуємося, якщо питання приватизації приміщення на вулиці Київській, 10 будуть пришвидшувати. Тому ми будемо слідкувати за подальшим розвитком подій, пов’язаних з ГО «Творча майстерня художників та архітекторів».

Приміщення в центрі майже задарма
Громадській організації «Творча майстерня художників та архітекторів» в центрі міста приміщення більше 100 кв.м надали за 667 гривень (50 кв.  – 3 грн. 80 коп., 54,6 кв.м – 8 грн. 74 коп.) строком на два роки 11 місяців.
До прикладу. Приміщення  на 55 кв.м. на вулиці Хлібна, 23 (перехрестя вулиці Київська та Хлібна) орендарю-підприємцю обходиться в 19 тисяч 500 гривень. І хоча на конкурсі один квадратний метр коштував 250 гривень, після нарахування ПДВ та з врахуванням індексу інфляції ціна збільшилась до 354 гривні за кв.м.
Порівняйте: 354 гривні та близько 6 гривень за кв.м. в центрі.
Тож чому, якщо ми рахуємо кожну копійку, міський бюджет має втрачати надходження через схеми екс-першого заступника мера Олексія Ясюнецького та громадської організації юристів, які раптом вирішили зайнятись творчістю?
Чому Ясюнецький раптом отримав таку «вихідну допомогу»? Це при тому, що за його роботу, зокрема за легендарну криву плитку на центральних вулицях міста, його варто було просто звільнити з ганьбою. Чому Ясюнецький не вмикав професійного «юриста» у справі з підрядниками, що розрили наше місто, а в справі з орендою майна зумів знайти лазівки?
До речі, подібні скандали були в той час, коли мером була Віра Шелудченко, Ігор Гундич її першим заступником, а Олексій Ясюнецький головою юридичного департаменту. Тоді, приміщення уходили в оренду організаціям інвалідів за 1 грн/кв.м, а потім фіктивні "інваліди" здавали їх за набагато більші суми.
На нашу думку, далі цим питанням мають займатися правоохоронні органи, адже таких історій може бути багато.

Про інші наші розслідування читайте в лютневому випуску, який можна завантажити за посиланням https://yadi.sk/i/1xWIdbaA3CPsCB

Прикреплённые изображения:
antikorZt Як за безцінь в центрі орендувати комунальне майно antikorZt Як за безцінь в центрі орендувати комунальне майно
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо