Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Февраль » 6
antikorZt Інтерв'ю з головою "Антикорупційного руху" Володимиром Гіруком

antikorZt


Оценка: 5.0/5 Голосов: 5

Інтерв'ю з головою "Антикорупційного руху" Володимиром Гіруком

06.02.2017, 08:32:58 1602 5.0 0

Розпочинається другий рік роботи громадської організації «Антикорупційний рух Житомирщини». Офіційно вона почала працювати у грудні 2015 року. За рік було проведено багато розслідувань та викриттів фактів корупції. Про це вже йшлось в інтерв’ю заступника голови організації Олександра Остапенка. Сьогодні ж про те, як все розпочиналось та чого очікувати в цьому році розповідає голова ГО «Антикорупціний рух Житомирщини» Володимир Гірук.


- Організація була створена рік тому, і за цей період вона стала досить відомою в місті завдяки активній роботі. Розкажіть, як все починалось?
- Це було якось спонтанно. Напередодні минулого нового року зібрались декілька знайомих. Перед цим саме пройшли місцеві вибори. Ми говорили про те, що проблема кожної влади в тому, що громадяни перестають контролювати владу, щойно кинули бюлетеня до виборчої урни. Це ще в найкращому випадку – якщо вони прийшли на вибори. Але пригадайте, яка низька явка була на минулих виборах. Я не здивую нікого, сказавши, що люди розчаровані у владі, тож на вибори ходять все менше. Але проблема не лише в тих, кого ми обираємо, а і в тому, що ми дозволяємо тим, кого ми обрали робити що заманеться. 
Так в розмові і виникла ідея об’єднатись в організацію, яка візьме на себе функції контролю за використанням коштів та викриттям корупційних схем. І всі, хто був під час цієї зустрічі, погодились брати участь у такій організації. Буквально з першого дня після реєстрації ми включились в роботу.


- Насправді організацій, які декларують подібну мету, не мало. Як Вам вдалось перейти від слів до справи?
- Ми з самого початку були налаштовані на роботу, щоправда, не зовсім розуміли, що і як робити. Тож починалось все навмання. Вирішили зробити декілька інформаційних запитів, щоб отримати інформацію по декількох об’єктах, на які були витрачені кошти місцевого бюджету. І практично одразу побачили проблеми. Це була історія з освітленням у 26 школі. Виїхали на місце, переглянули, подивились папери. Чесно кажучи, ми були вражені. Спочатку нам здавалось, що порушення потрібно шукати між рядків, а тут вони були чорним по білому в офіційних документах. Потім ми вже таким ситуаціям не дивувались. На жаль, мушу сказати, таких випадків, коли просто по документам було видно, що гроші пішли не за призначенням, ми бачили протягом цього року багато. 
Так потихеньку входили в курс справи, думали, яким чином зробити нашу роботу ефективнішою. Почали залучати експертів, які бачили саме ті порушення, що були «між рядків». Зараз робота організації налагоджена і ми просто планомірно проводимо свої розслідування.


- Вже майже рік також виходить газета з однойменною назвою «Антикорупційний рух Житомирщини». Далеко не у кожної організації є свій так званий «друкований орган». Чому ви вирішили використовувати у своїй роботі такий підхід? 
- Мало просто проводити розслідування, знаходити факти і складати їх до шухляди, щоб ніхто не бачив. Ми зрозуміли одразу, що потрібно інформацію оприлюднювати. Але ми не лише інформаційний бюлетень видаємо, ще працюємо з соцмережами, розповсюджуємо інформацію через місцеві сайти. Тобто кожен може прочитати там, де йому зручніше, далеко не всі користуються Інтернетом. Друковане видання, це свого роду наш звіт за місяць, і окрім оприлюднення результатів, він нас стимулює активніше працювати, щоб потім показати свою роботу.
У роботі нам також допомагають волонтери. Вони роздають газети і спілкуються з людьми. Через них ми також отримуємо багато тем для розслідувань. Це молоді люди, але вже свідомі. Допомагають нам тому, що розуміють, що їм в цій країні жити. 

- Загалом результатами роботи за рік задоволені?
- Ми робили, що могли. Хоча цей рік я би назвав навчальним. Задоволений тим, що наша команда збільшилась, що ми зрозуміли як краще працювати з чиновниками і тепер виникає менше проблем суто організаційних. Але наступний рік плануємо ще активнішим, є проекти, які будемо реалізовувати. Зокрема, з цього року вже для всіх місцевих чиновників буде обов’язковим подавати електронні декларації. І тут велике поле роботи, якою ми також плануємо зайнятись.


- Здебільшого організація лише викриває факти, тобто можна сказати є опонентом влади і критикує її, а як щодо конструктиву?
- Конструктив також є. Наприклад, ми побачили проблему в тому, як проводяться тендери і звернулись до міського голови Сергія Івановича Сухомлина (звернення оприлюднене в мережі Фейсбук та на сторінках нашого видання – ред.) з пропозиціями, як зробити цей процес прозорішим, та щоб приходили підрядники, які будуть працювати якісно. Поки що нам відповіли, що зауваження врахують в роботі. Подивимось. 
Ще один з прикладів конструктиву піднята нами тема асфальтування прибудинкових територій. Ми виїздили на місце, фотографували, працювали з документами, опублікували результати нашого розслідування. В Інтернеті ця тема отримала великий розголос і думаю, багато в чому через це, міський голова ініціював експертизу, яка підтвердила наші припущення про погану якість нових доріг.


- Що би ви хотіли, щоб цього року змінилось у вашій роботі чи у стосунках із владою, можливо в інших напрямках?
- Те, що стосується нашої роботи - ми постійно вдосконалюємось. Тут проблем немає. З владою також зрозуміло, чиновникам немає що приховувати, вони повинні більш активно співпрацювати, і самі мають бути зацікавленими у нашій роботі. 
Ще є проблема з реакцією на наші заяви про злочин з боку Нацполіції. Ми подаємо документи, аргументовані, з доказами, практично готове розслідування. Нацполіція відкриває кримінальне провадження, а потім – тиша. Жодної справи по тих документах, що ми їм подавали, на жаль, поліція поки не довела до логічного завершення. Тут також виникає багато питань: чому?
А от що хотілось би, то це ще більшої співпраці з житомирянами. По-перше, спільними зусиллями ми зможемо більше, по-друге, хочеться, щоб люди вийшли з цього стану розчарування. Щоб вони, як і ми спробували, щось робити самі, побачили результати і далі сприяли би тому, щоб Житомир став кращим.

 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо