Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Кропачов » 2017 » Февраль » 27
Кропачов Як Житомирська облрада погодила видобуток ільменіту та цирконію підприємствам-прокладкам ПП ДБР-3 та ТОВ «АБВ-4»

Кропачов


Оценка: 5.0/5 Голосов: 2

Як Житомирська облрада погодила видобуток ільменіту та цирконію підприємствам-прокладкам ПП ДБР-3 та ТОВ «АБВ-4»

27.02.2017, 12:13:08 2382 5.0 4

Або як меншість, але з «повноваженнями» на порушення регламенту, може переграти більшість.

Як тільки голосування за ільменіти, то це питання просто «проштовхують»! 
Мені згадався екс-голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський.  06 липня 2012 року під час голосування він «не помічав», коли опозиція тягнула руку. Тоді була напівпорожня зала, але голова ради не провів перереєстрацію депутатів на вимогу депутатів від опозиції. Тоді фракції Фронту змін та Батьківщини пішли із засідання, а ільменіти Дмитра Фірташа знову поставили на голосування, вже «з голосу» (у порядку денному цього питання не було). Присутні у залі проголосували за нього, натискаючи кнопки за відсутніх колег. А потім були мітинги, штурм облради, скасування рішення та тривалі суди. 

Через 4 роки, 23 лютого 2017 року, так само зі скандалом Житомирська обласна рада проголосувала на сесії підтримати клопотання Держгеонадра. Цей проект рішення повинен був виноситися на голосування «за відмову». Але голова обласної ради поставив «підтримати» два питання ПП ДБР-3 та ТОВ «АБВ-4». Це порушує статтю 46 регламенту Житомирської обласної ради, бо суперечить проекту рішення та рекомендації профільної комісії. 

ПП «ДБР-3» та ТОВ «АБВ-4» мають одних і тих самих власників та одного керівника підприємства. Майже 2 роки ПП «ДБР-3» настирливо пробирається в Житомирську область, щоб видобувати ільменіт. Київська фірма не відступає, бо має рішення Заліської сільської ради «Про надання згоди на отримання спеціального дозволу на користування надрами ПП «ДБР-3» від 26.01.2015 року та відповідну згоду ДП «Народицький спецлісгосп» від 15.01.2015 року. Житомирська обласна рада відмовляла їм уже 2 рази – на сесіях 31 березня 2016 року та 21 липня 2016 року. 

Мені цікава позиція фракцій, які 2 рази відмовляли, а на останній сесії активно та впевнено підтримали. Що змінилося?..

За інформацією сайту Житомир-онлайн у с. Давидки 11 лютого 2016 року відбулись громадські слухання щодо видобутку ільменіту. За словами активіста, головного координатора громадської організації «Честь. Справедливість. Рівноправ’я» Василя Маєвського, через приватне підприємство «ДБР-3» у Народицький район намагаються потрапити впливові люди, котрим байдужі екологічні ризики, позиція офіційної влади та думка селян, які живуть поблизу родовищ ільменіту. 

Перед початком громадських слухань ситуацію прокоментував голова Народицької райдержадміністрації Віктор Пащук: 

«Якщо мова йде про ільменіт, то проблем у нас немає, але є підприємницька структура «ДБР-3», яка настирливо хоче отримати дозвіл від громади і від районної влади, аби це питання розглядали на сесії обласної ради. Перемовини ведуться ще з весни 2015 року. Як з’ясувалося, «ДБР-3», грубо кажучи, є підприємством-прокладкою, яка займається виключно оформленням відповідного пакету документів. За їхніми словами, це будуть нові розробки у шахтному вигляді, спонсорами яких виступлять канадці. Ми можемо їм дати погодження. Обласна рада і Кабінет Міністрів також, але кому потрапить цей пакет документів – невідомо. Вони можуть їх віддати Іршанському ГЗК, і тоді є загроза, що ільменіт видобуватимуть наземним способом і возитимуть сировину на фабрику в Іршанськ. Нам тут жодної дороги нормальної не бачити. Ільменіт залягає на глибині 500 метрів, 6-7% породи заберуть, а все інше потрібно вкинути назад. Невідомо, яким способом будуть переробляти – при високих температурах чи водою, а там поблизу водойми немає. Для того, щоб запустити виробництво, потрібно близько 30 млн. євро, яких «ДБР-3» не має. При таких коштах, якщо держава не бере участі, то ми тут ніхто». 

Два рази голосували на девятій сесії 23 лютого 2017 року за пропозицію депутатів повернутися до голосування, щоб виправити ситуацію, але 3 фракції практично в повному складі не підтримували переголосування. Це – БПП Солідарність, Радикальна партія та Свобода. Голосування за повернення до голосування набрало 32 голоси (для прийняття рішення треба 33). 

При цьому дивно виглядала позиція голови фракції Свобода (він же голова регламентної комісії) Сидіра Кізіна. На відео можна побачити, що він погодився з тим, що було порушення голосування, підтвердив, що треба повернутися до голосування. Проте після цього вся фракція Свободи не голосує за повернення!

Голова обласної ради Володимир Ширма робив вигляд, що взагалі не розуміє, про що йде мова, про які порушення регламенту йому говорять і що від нього вимагають. Коли розглядали пропозицію повернутися до голосування, особисто він не голосував, а потім розводив руками, коли не вистачило 1 голосу. Хоча це міг бути саме його голос. 

Яким буде протокол сесії – я навіть не уявляю. Якщо в протоколі буде голосування «за підтримку» клопотання (таке, як поставив на голосування голова), то чи врахують письмове відкликання голосів депутатів? Якщо врахують, то все рівно залишається лазівка. Підприємства зможуть звернутися до суду, посилаючись на порушення регламенту – їхнє питання набрало під час голосування необхідну кількість голосів, а голова оголосив «Рішення прийнято». 

На сьогодні єдиний законний вихід із цієї ситуації – скликати позачергову сесію до 02 березня 2017 року,  щоб скасувати рішення з порушеннями та заново розглянути клопотання Держгеонадр. Якщо нову сесію не скличуть, а в протоколі буде погодження двом підприємствам і не знайдено інших шляхів протокольної відмови, напрошується єдиний висновок: все було зроблено свідомо, відбулася маніпуляція голосуванням на сесії з порушенням регламенту. Відповідальність лежить на 3 фракціях – БПП Солідарність, Свобода та Радикальна партія. 

Врахуйте ще такий факт: якби голова обласної ради правильно поставив питання під час голосування, у цих 3 фракцій не вистачило б голосів, щоб «протягнути» питання, бо вони нараховували 27 депутатів (а потрібно зібрати 33 «за»). З цієї позиції порушення регламенту з боку голови обласної ради виглядає цілком логічним: неправильно поставивши питання на голосування (по суті ввівши депутатів в оману), він добрав необхідні голоси.

А фірми-прокладки після отримання спецдозволу можуть бути перепродані групі компаній Дмитра Фірташа, яка вже давно поклала око на всі родовища ільменіту в Житомирській області та постачає ільменіт на окуповану територію України.

 

Джерело: http://zhitomir-online.com/2016/02/15/u-narodyckomu-rayoni-selyany-vygnaly-investoriv-yaki-nadumaly-vydobuvaty-ilmenit.html

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 4
Юрко
1 Градовський (Юрко)   • 20:34:53, 27.02.2017 [Материал]

Ті самі регіонали
Юрко
2 Градовський (Юрко)   • 20:36:40, 27.02.2017 [Материал]

Дмитре, коли він вивчить твоє прізвище?
snova
4 oleg (snova)   • 03:43:34, 28.02.2017 [Материал]

Твои ж дружки во главе с Галагузой поддержали.
comments
3 Сергей Иванович (comments)   • 22:38:00, 27.02.2017 [Материал]

Ничего против не имею, но это самолюбование и инфантильные жесты Кропачова на видео о многом говорят. Большой ребенок. Если что, я против Фирташа, имейте в виду ;)


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо