Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Февраль » 21
antikorZt Таємні схеми житомирського «УАШу»

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

Таємні схеми житомирського «УАШу»

21.02.2018, 10:44:57 1770 4.0 2

Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» продовжує цикл з декількох публікацій про те, як комунальні підприємства Житомирської міської ради здійснювали закупівлі у 2017 році.

Минулого разу ми розповідали про закупівлі КП «Житомирводоканал». Сьогодні мова піде про комунальне підприємство «Управління автомобільних шляхів» (далі «УАШ»), якістю роботи якого, на жаль, житомиряни не завжди задоволені як влітку, так і взимку. Розслідування проводив заступник голови громадської організації Олександр Остапенко.

 

Низька ціна не означає дешевше

Однією з найдорожчих закупівель, яка відбулася у 2017 році став тендер на дорожній бітум. Підприємство закуповувало 1500 т товару. Стартова ціна становила 17 мільйонів 250 тисяч гривень. З 9 підприємств найнижчу ціну, а саме 9 мільйонів гривень, запропонувало ТОВ «Торговий дім «Біоіл». До речі, розмір статутного капіталу підприємства, яке зареєстровано у місті Чигирин, становить всього 1 тисячу гривень.

 

Договір між КП «УАШ» та ТОВ «Торговий дім «Біоіл» був підписаний 11 травня 2017 року, де ціна 1 тонна бітуму з доставкою становила 6 тисяч гривень. Вже наступного дня директор КП «УАШ» підписує додаткову угоду у зв’язку з підвищенням ціни за одиницю товару, яка за ніч виросла до 6594 грн. Далі вартість збільшувалася щодня протягом тижня - 15.05, 16.05, 17.05, 18.05, 19.05. У кінці травня ціна становила 10 571 гривню за тонну. Загалом таких додаткових угод між КП «УАШ» та ТОВ «Торговий дім «Біоіл» було укладено 12. У кінці листопада ціна становила вже 14 300 гривень, а кількість товару зменшилася з 1500 до 629 тон. Таким чином вартість бітуму зросла приблизно на 120%.

 

А хто рахуватиме?

Закупівля палива на підприємстві це взагалі окрема історія, яка вартує того, щоб нею зайнялось правоохоронці.

У березні 2017 року КП «УАШ» за результатами тендерних закупівель заключає угоду з ТОВ «Енергогазрезерв», який запропонував найнижчу ціну – 1 мільйон 859 тисяч 700 гривень – за 300 тис. куб. м газового палива. Усе б нічого, проте вартість газу до кінця року змінювалася 5 разів. Якщо у березні ціна палива становила 6 199 з ПДВ за 1000 куб. м, то у грудні ціна становила вже 9 900.

Підприємство зареєстроване у місті Черкаси і належить Олексію Кивенку, який у 2007-2009 роках був членом правління ПАТ «Черкасигаз» з групи Дмитра Фірташа, як повідомляє інтернет-видання «Наші гроші».

Окрім того, ТОВ «Енергогазрезерв» є у списку підприємств, які, за думкою слідства, задіяні у протиправному фінансово-економічному механізмі. Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, у тому числі службових осіб ряду суб'єктів господарювання, за пособництва посадовців органів Державної фіскальної служби України, використовуючи надане їм службове становище, у власних корисних інтересах та інтересах третіх осіб, організували протиправний фінансовий механізм, направлений на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на суб'єкти господарювання шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ, з метою розкрадання державних коштів та ухилення від сплати податків. Учасниками протиправного фінансового механізму організовано діяльність низки підконтрольних підприємств, що зареєстровані на номінальних засновників, мають таких саме керівників, у тому числі з кола учасників «конвертаційного центру», які реального відношення до їх діяльності не мають. До низки таких підприємств належить і ТОВ «Енергогазрезерв», який виграв тендер на поставку газу у КП «УАШ».

 

Тенденцію у плані завищення цін після укладення угод спостерігаємо і з закупівлею бензину. Стартова ціна 74 140 літрів А92 становила 1 мільйон 519 тисяч гривень. Проте ФОП Гладун Сергій Михайлович запропонував паливо всього за 800 тисяч гривень, хоча його первинна пропозиція не була одразу найнижчою.

Договір з переможцем був укладений 12 квітня і вже за 2 тижні КП «УАШ» майже традиційно починає підписувати додаткові угоди у зв’язку зі збільшенням вартості за одиницю товару. Лише у травні таких угод було підписано 7, а ціна бензину зросла на 100%.

Другим лотом у цьому тендері була закупівля 120 000 літрів дизельного палива, стартова ціна якого становила 2 мільйони 340 тисяч гривень. Перемогу одержав той самий ФОП Гладун Сергій Михайлович, який запропонував ціну 1 мільйон 920 тисяч гривень. В цьому випадку історія повторюється: КП «УАШ» за 2 тижні підписує 7 додаткових договорів і ціна з 16 гривень за літр зростає до 22,76 коп.

Восени підприємство знову здійснило закупівлю дизельного палива. Зокрема у вересні 2017 року КП «УАШ» за результатами тендеру уклало договір на закупівлю 135 000 літрів за 2 мільйони 492 тисячі гривень у ПП «ОККО Контракт». Ціна 1 літру дизельного пального на момент закупівлі становила 18,46, після підписання 5 додаткових угод зросла до 23,11, а кількість зменшилася на 27 літрів. Варто зауважити, що додаткові угоди були підписані протягом вересня-жовтня, тобто майже одразу після оголошення результатів тендеру.

 

Авжеж, можна було б сказати, що в країні зберігається тенденція дорожчання пального, тому такі речі цілком логічні на підприємстві. Так, усе дорожчає, проте ціни мають діяти такі ж, як і на момент підписання договору, тобто в момент закупівлі, а не збільшуватися до того рівня, який пропонували конкуренти.

 

Тендер без тендеру

Наприкінці 2017 року підприємство оголосило тендер на закупівлю неорганічних хімічних речовин. Перемогу одержало ТОВ «Укрбішофіт», яке запропонувало ціну в 1 мільйон 610 тисяч гривень – на 5 тисяч дешевше, ніж його конкурент ФОП Севастьянова Вікторія Ігнатівна. Цікаво, але в засновниках ТОВ «Укрбішофіт» значиться Коробкін Денис Олександрович, який також є засновником ТОВ «Зігрівай» з Севастьяновою Юлією В’ячеславівною. Такий «випадковий» збіг прізвищ дає підстави вважати, що тендер на закупівлю хімікатів КП «УАШ» як такий і не відбувався.

Купував «УАШ» і сіль для боротьби з ожеледицею. У тендері тоді приймали участь ПП «Фірма Каре» з остаточною пропозицією 1 мільйон 736 тисяч гривень та ТОВ «Костанза», що і стало переможцем, з пропозицією 1 мільйон 735 тисяч 200 гривень за 2000 т. Хоча пізніше за додатковою угодою вартість солі збільшилась на 5%.

ТОВ «Костанза» зареєстровано у 2015 році у Києві підприємцями з Донецької області. Цікаво, але на момент проведення тендеру статутний капітал у ТОВ «Константа» становив всього 1 тисячу гривень.

Згідно з даними аналітичної системи «Youcontrol», підприємство фігурує у декількох  кримінальних провадженнях. Зокрема в одному з них досудовим розслідуванням встановлено, що «службові особи КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва» зловживаючи своїм службовим становищем, переслідуючи корисливі мотиви з метою заволодіння державними коштами, попередньо вступивши у злочинну змову із посадовими особами КК «Київавтодор», службовими особами комунальних підприємств підпорядкованих КК «Київавтодор», ТОВ «Костанза» та ТОВ «Укрсліьінвест», акцептували пропозицію ТОВ «Костанза» із закупівлі солі і чистого хлориду-натрію, води морської та сольових розчинів за завищеною ціною».

 

«Погралися» в аукціон

Влітку 2017 року місцеві ЗМІ повідомляли про те, пов'язані між собою фірма та ФОП прийняти участь в тендері на поставку прибиральної машини. Відтак КП "Управління автомобільних шляхів" Житомирської міської ради" 12 липня уклало договір із ТОВ "Нова-Технологія" щодо купівлі прибирально-підмітальної машини за 920 тисяч гривень. Конкурентом ТОВ «Нова-Технологія» був ФОП Горбишена Олена Володимирівна, яка запропонувала відразу 987 тис грн і ціну не понижувала.

Засновниками ТОВ "Нова-Технологія" є Олександр та Андрій Умінські, Костянтин Єремейчук та Сергій Купріянчук. Загальний розмір статутного капіталу на всіх становить лише 100 грн.

Зареєстрована фірма по Проспекту Незалежності, 57. За цією ж адресою знаходиться фірма Володимира Умінського - ТОВ "Дозор Україна", колишня ПП «Автоімідж», де Андрій Умініській був комерційним директором. (підприємство встановлювало зупинки громадського транспорту). Керівником ТОВ "Дозор Україна" є Мирослав Горбишен. Таких «аукціонів» було декілька.
 

Повеземо щебінь на таксі

Комунальне підприємство «УАШ» закуповувало також і послуги з перевезення вантажів. На початку вересня 2017 року  був укладений договір з ТОВ «Перша Житомирська холдингова компанія» на суму 1 мільйон 220 тисяч гривень (1 т/км – 1,50 коп). Ціна за 1т/км зросла вже 26 вересня і становила 1,65 коп. Далі, у жовтні, ціна збільшується ще – до 1, 81 коп за 1т/км. А на початку 2018 року КП «УАШ» продовжує строк дії договору на рік та збільшує вартість послуги на 20%. Загалом під питанням наразі для чого підприємству взагалі такі послуги, якщо вони мають власну техніку.

Цікаво, що керівник підприємства Бугайчук Ярослав Володимирович був у складі засновників ПАТ «Житомирський маслозавод», власником якого є депутат Житомирської міської ради Петро Рудь.

Загалом, окрім цього договору з підприємством протягом 2017 року КП «УАШ»  уклало ще 3 договори на перевезення на суму 800 тисяч гривень, закуплено піщано-гравійної суміші 1 мільйон 485 тисяч, ще на 190 тисяч дорожніх бортів.
 

 Скандальні закупівлі

У червні 2017 року КП «УАШ» закуповує 10 ручних підмітальних машин з додатковим обладнанням. Ціна машин у переможця, яким виявилося ТОВ «Трейдпорт», склала 1 мільйон 236 тисяч 900 гривень.

Підприємство, з розміром статутного капіталу всього 2 тисячі гривень, зареєстровано у кінці 2016 року, за 7 місяців до оголошення початку тендерної закупівлі.

Однією з тендерних умов комунального підприємства була наявність у майбутнього переможця сервісного центру для гарантійного та післягарантійного обслуговування у м. Житомирі або наявність мобільних груп. Можливе також обслуговування за дорученням переможця. ТОВ «Трейдпорт» такого сервісного центра не має, натомість запропонувала послуги ТОВ «Беккер-Україна», яке знаходиться у Києві. Останнє підприємство, згідно з даними аналітичної системи «Youcontrol», фігурує у кримінальному проваджені за фактом ухилення від сплати податків, як підприємство, яке підконтрольне злочинній групі. У провадженні фігурує також і ТОВ «Трейдпорт».

Загалом під час закупівель учасники тендеру звинувачували КП «УАШ» у «протягнені певного учасника у переможці».

Враховуючи велику кількість закупівель здійснених підприємством, ми розповіли лише про частину. Проте погодьтеся, що і цього достатньо, щоб утворилося уявлення про те, як «прозоро» здійснюються закупівлі на КП «УАШ». Ми ж звернемося з матеріалами до правоохоронців.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Таємні схеми житомирського «УАШу»
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 2
danza
1 Светлана (danza)   • 11:09:24, 21.02.2018 [Материал]

Ну и толку от этих расследований? Сколько уже писали о злоупотреблениях в разных сферах госзакупок - все шито-крыто... Откупятся. Никто сидеть не будет.
Sams2
2 Александр (Sams2)   • 14:13:41, 21.02.2018 [Материал]

Тут еще одно. Даже те деньги, которые реально доходят до ремонта дорог, используются крайне бездарно. Качество работ отвратительное, не выдерживает никакой критики. Фактически материалы просто выбрасываются.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо