Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Июнь » 7
antikorZt Директора водоканалу звільнити не можна залишити

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 8

Директора водоканалу звільнити не можна залишити

07.06.2018, 13:17:14 2212 4.0 1

Водоканал одне з найважливіших комунальних підприємств міста. Але водночас досвід роботи нашої організації говорить про те, що це одне з найбільш закритих в плані доступу до публічної інформації підприємство. Ми декілька разів звертались до КП «Житомирводоканал» за певною інформацією, але щоразу підприємство реагувало так, ніби ми запитуємо державні таємниці. На щастя на підприємстві є небайдужі люди, які вже неодноразово нам допомагали. Періодично ми отримували внутрішню інформацію стосовно роботи комунального підприємства і виявлялось, що приховувати від нас є що. Але «все таємне стає явним». З наших джерел з водоканалу до нас потрапив акт перевірки підприємства, яка тривала декілька місяців. На жаль, офіційним чином від контрольно-аналітичного відділу отримати документи не вдалось, як і акти перевірок інших комунальних підприємств. З документа стає відомо, що проблем в управлінні підприємством забагато. І відповідь на питання «куди поділись кошти?» отримати можна не завжди. А ще після перевірки у мера міста Сергія Сухомлина має принаймні виникнути питання: звільнити чи залишити на посаді директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна.

На водоканалі тече не тільки вода
Одна з системних помилок підприємства – це специфічний, якщо так можна сказати, облік пального, яке підприємство, до речі, купує у великій кількості. Якщо точніше, він абсолютно не відповідає нормативним документам ні на стадії оприбутковування на підприємстві, ні під час його видачі водіям та списанні. Облік палива в баках автомобілів взагалі не проводиться. І найцікавіше, облік на водоканалі суперечить не лише нормам закону, але й законам фізики. Зокрема, в акті перевірки йдеться: «за окремими водіями рахується значна кількість ПММ (тобто в баках), яка в окремих випадках в рази перевищує вміст самого баку. Проте, перевіркою встановлено, що з такими залишками водіям постійно додатково виділяється паливо». Тож виникає логічне питання: куди тече пальне? За останні 2 роки, описана ситуація призвела до того, що більше ніж на 1 млн гривень пальне або було неправильно обліковано, або зникло в повітрі. Кількість пального, вірогідність використання якого не можна підтвердити, складає десятки тисяч літрів на сотні тисяч гривень.
 
Кінці у воду
Не краща ситуація і з матеріалами, які списують на ремонти. В актах списання просто не вказують, куди поставили ту чи іншу деталь під час ремонту. Наприклад, сталось в місті за день 3 пориви, зробили ремонт, а яку деталь замінили в кожному з поривів невідомо, але списати - списали. У кожного структурного підрозділу свій облік, але між собою вони не пов’язані і звести облік до купи на підприємстві може хіба що екстрасенс.
І тут, як і з пальним, часом також порушені закони фізики. Цього разу це стосується часу. Так, наприклад, за одним документом деталь списали позавчора, а за іншим її поставили на місце пориву сьогодні. Видно все-таки є людина на підприємстві, яка щось бачить наперед.
Під час ремонтів матеріали взагалі зникають. Наприклад, після перемотки двигунів мідна проводка просто розчиняється в повітрі, не дивлячись на ціну міді.
 
Як всі
Грішить водоканал і дробленням закупівель. Наш досвід говорить про те, що багато комунальних підприємств розбивають закупівлі на дрібніші суми. Мета - уникнути виходу на відкриті торги. Прозорі закупівлі, схоже, на водоканалі не дуже полюбляють, адже таким чином, в обхід торгів було укладено понад 100 договорів на загальну суму близько 12 млн грн. Така інформація зазначена в акті перевірки. Скільки коштів можна було б зекономити, якщо процедура б відбувалась через торги – сказати важко. Але сам підхід до закупівель може свідчити про те, що тут працюють схеми, заради уникнення яких і були створені прозорі майданчики для тендерів.
Юристів більше, ніж слюсарів
Це, звичайно, перебільшення, але не надто далеке. Так в штаті підприємства наразі працює 5 юристів. Чи є в такій кількості потреба – сказати важко. Цікаво, що окрім юристів, водоканал додатково оплачує юридичні послуги стороннім підприємцям.
Премії на підприємстві також роздають щедро, щоправда, не всім, а обмеженому колу працівників. Формально, це люди, які працюють над проектом Світового Банку, але премію вони мають право отримувати тільки в тому випадку, коли виконують обов’язки понад зазначені в посадовій інструкції. Але згідно з актом перевірки це не так, тож кошти були отримані неправомірно. Загалом необґрунтовано було нараховано надбавок та премій у сумі 1 082,6 тис грн.
 
Директор кавоман?
Як виявилось у підприємства чимало так званих «представницьких витрат». Одразу зазначимо, що згідно з законодавством представницькі витрати можуть здійснюватись виключно з прибутків підприємства. Але, як відомо, водоканал є збитковим. Проте, на представницькі витрати не скупляться.
Так на директора підприємства Андрія Нікітіна була випущена банківська картка. Законодавчо, якщо б вона була сама випущена без порушення, її маються використовувати для розрахунків під час відряджень, але директор розраховувався нею і в житомирських закладах та магазинах, серед яких: Метро, Маріо, Барбарис.
За тією ж статтею «представницькі витрати» на підприємство придбали кавомашину Delonghi Esam 2200.S вартістю 9999 грн., а до неї ще на кілька тисяч дорогу каву та цукерки.
Загалом на «представницьких» та інших неправильно задокументованих витратах водоканал втратив майже 100 тис грн.
 
Забагато втрат та витрат
У ході перевірки був залучений експерт з білоцерківського водоканалу, який з’ясував, що підприємство списало більше реагентів, ніж передбачено нормами. Окрім реагентів, перевищені також норми використання води та електроенергії. І якщо існує ймовірність, що зайво списані реагенти існували тільки на папері, то проблема з перевитратою води та електрики реальна. І, найімовірніше, вона пов’язана з несвоєчасною ліквідацією поривів на мережі.
Червоною ниткою через весь акт який складає близько 200 сторінок, проходить думка, що на підприємстві повний бардак. Схоже на мутну воду, в якій легше ловити рибу. Чи хтось створює таку ситуацію навмисне задля вилову більшої здобичі, чи то просто намагається якомога активніше користуватись створеною ситуацією. В результаті за пару років збитків на мільйони. У будь-якому разі за те, що відбувається на підприємстві відповідає керівник. І з акту очевидно, що найнятий міським головою топ-менеджер, як мінімум, не справляється. Але чи закінчиться перевірка якимись санкціями для Андрія Нікітіна – сказати важко. Можливо, нинішня ситуація на водоканалі влаштовує і керівника міста? Це стане зрозуміло вже найближчим часом по тому, чи буде підписаний наказ на звільнення директора водоканалу чи ні.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Hasan
1 Олександр (Hasan)   • 20:30:09, 08.06.2018 [Материал]

То розібралися вже, скільки днів на рік працюють житомирські КП?
Так і працюють по 373 дні чи як?
http://zhzh.info/blog/2018-01-31-22612


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо