Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Июнь » 21
antikorZt Одним більше, одним менше: для чого влада створила КП «Центр інвестицій»?

antikorZt


Оценка: 3.5/5 Голосов: 8

Одним більше, одним менше: для чого влада створила КП «Центр інвестицій»?

21.06.2018, 11:33:35 2383 3.5 1

Житомирська міська рада є засновником ряду міських комунальних підприємств. Наразі їх близько 40. Прибуткових з них мало, більша частина – дотаційні. У березні 2017 року рішенням Житомирської міської ради було створено ще одне комунальне підприємство –  «Центр інвестицій». Як повідомляли представники влади, підприємство було створене для того, щоб обслуговувати індустріальний парк «Житомир-Схід», будувати сонячні електростанції та продавати електроенергію по зеленому тарифу. Обіцяли, що у результаті продажу електроенергії до міського бюджету надходитиме 35-40 мільйонів гривень щорічно.

У квітні Сергій Сухомлин своїм розпорядженням директором підприємства призначає Валерія Горба, депутата міської ради від фракції «Батьківщина».

«Розглянувши заяву Горба В.М., відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статті 65 Господарського кодексу України призначити з 03 квітня 2017 року Горба Валерія Михайловича на посаду директора комунального підприємства «ЦЕНТР ІНВЕСТИЦІЙ» Житомирської міської ради та укласти з ним контракт на термін з 03 квітня 2017 року по 02 червня 2017 року», - йдеться у розпорядженні. Через два місяця, у травні 2017 року контракт з Валерієм Горбом продовжують до червня 2020 року.

 

Тоді, у квітні 2017 року, Валерій Горб розповідав про те, що у підприємства є всі передумови стати успішним. «У нас є передумови тому, що була домовленість з урядом Словенії про грандові кошти, 3 мільйони євро, і міська рада буде ще брати кредит – 6 мільйонів євро для побудови цієї електричної сонячної станції», - розповів у інтерв’ю Валерій Горб одразу після свого призначення. Він також зазначив, що усі кошти, які буде заробляти це підприємство, буде спрямоване на розвиток Житомира та на його потреби. Проте вже у звіті про фінансову діяльність підприємства за 2017 рік вказано, що збиток на кінець  року становив 475, 6 тисяч гривень.  

Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» вирішила поцікавитися чим саме займалося підприємство з часу його створення та скільки підприємств-учасників все ж таки вдалося КП «Центр інвестицій» залучити на територію індустріального парку.

У відповідь на наш інформаційний запит, дирекція КП «Центр інвестицій» зазначила, що на територію індустріального парку вдалося залучити лише одного учасника – ТОВ «Житомирська меблева фабрика».  І з ним, вдалося укласти договір про надання консалтингових послуг – єдиний за весь час діяльність комунального підприємства. За надання цих послуг «Центру інвестицій» вдалося заробити 185 тисяч гривень, згідно зі звітом про виконання фінансового плану за 2017 рік. Ще 308 тисяч підприємство заробило на орендній платі за землю.

У серпні 2017 року підприємству передали у власність земельну ділянку під будівництво сонячної електростанції. Проте поки жодних зрушень у напрямку будівництва немає.

От, власне, всі результати, якими може похизуватися «Центр інвестицій» з березня 2017 року. Тим часом на поповнення статутного капіталу підприємства з бюджету міста було витрачено 970 тисяч гривен. З них 391 тисяча була на господарську діяльність підприємства (оренда приміщення, облаштування офісу). Решта, 578 тисяч гривень на заробітну плату для штату працівників з семи людей. Зокрема заробітна плата директора становить 15 тисяч гривень, заступника директора – 13 500, головного бухгалтера – 11 250. Адміністратор, юрист консультант та економіст мають заробітну плату від 8 до 9 тисяч гривень. Наразі на підприємстві працює шість працівників, посаду прибиральниці скоротили. 

Загалом створення та сумнівні досягнення підприємства наштовхує на декілька думок. По-перше, призначення директором КП «Центр інвестицій» депутата від опозиційної фракції може бути звичайним підкупом депутата для отримання його лояльності у голосуваннях. Що в міський раді зовсім не нова технологія. Варто зазначити, що взагалі у депутатському корпусі з 42 чоловік 6 депутатів або наближені до них особи, очолюють комунальні підприємства чи освітні заклади Житомирської міської ради.

По-друге, за результатами діяльності підприємства та кількістю коштів, які були вкладені в його створення та утримання, можна сказати, що витрачені вони неефективно. Та при цьому підприємство продовжує існувати і про ліквідацію поки що мова не йде. Цілком можливо, що «Центр інвестицій» готує майданчик для приватного підприємства, який і буде продавати сонячні батареї для сонячної електростанції, за будівництво якої житомиряни сплачуватимуть кредит близько 7 мільйонів євро. Так це чи ні, стане відомо згодом. А поки що продовжимо годувати ще одне комунальне підприємство зі своїх податків.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Одним більше, одним менше: для чого влада створила КП «Центр інвестицій»?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 12:29:14, 22.06.2018 [Материал]

Гірук, там ще одну нову тролейбусну лінію відкривають. Бігом під пахву Лєончєнко і швидше забороняти! Калібабчука не забудь, з Демчиком-неробою. Лист до Гройсмана, швидко - він же з ваших, з ригів


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо