Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » iravolot » 2018 » Июль » 3
iravolot Плавання як засіб літнього оздоровлення

iravolot


Оценка: 4.6/5 Голосов: 9

Плавання як засіб літнього оздоровлення

03.07.2018, 16:27:03 2121 4.6 0

Плавання – це ефективний спосіб покращення здоров’я. Воно нормалізує кровообіг, тонізує м’язи, знімає втому, напруженість, поліпшує стан при появі больових синдромів, також компенсує відсутність фізичного навантаження, притаманного ортопедичним хворобам. Поліпшує самопочуття в період одуження після різних захворювань, сприяє покращенню імунітету, тренує терморегуляційні процеси, стимулює та поліпшує роботу всіх органів та систем в організмі. Практично не має протипоказань. Плавання – найбільш травмонебезпечний вид занять з максимальною користю та мінімальними ризиками.

Важливо зрозуміти, що плавання – це спорт, який розглядається скоріше як практика, що потребує свідомого, осмисленого відношення між людиною і водою.

Від народження всі люди мають інстинктивне вміння плавати (рефлекси затримки дихання та відштовхування), яке забувається через відсутність практичних занять. Тому, процес навчання схожий на пригадування цього вміння. Ось чому на заняттях тренується в першу чергу мозок, а не м’язи. Розвиток та покращення фізичного стану скоріше схожий на супровідний ефект, який багато хто вважає основним. Тобто плавання – це своєрідна філософія життя, яка вчить володінню своїм тілом у водному середовищі.

Сила, яка перетворюється в швидкість та витривалість під час плавання, безпосередньо не пов’язана з роботою великої кількості м’язів. Вона пов’язана зі спільною роботою окремих груп м’язів у вірній послідовності та в необхідний для цього час (щоб відтворювати координацію певного стилю або техніки плавання). Під час навчання техніці плавання м’язи розвиваються по мірі необхідності. Тому для навчання плавання поряд з володінням методикою необхідно враховувати вікові та індивідуальні особливості і потреби учнів.

Розрізняють три основні етапи процесу навчання техніки спортивних способів плавання:

  • Перший етап початкового вивчення, коли складається загальне уявлення про рух і формується установка дії, яка допомагає оволодіти цим рухом (виконання різноманітних вправ, які діти повторюють за інструктором – копіювання);
  • Другий етап поглибленого вивчення удосконалює координаційну структуру згідно основних елементів у відповідності з індивідуальними особливостями (на цьому етапі багато уваги приділяється виправлянню помилок та методичним зауваженням). Краще відразу вірно навчити, ніж потім переучувати.
  • Третій етап – закріплення та подальше удосконалення, коли навик має стабілізуватись відповідно до індивідуальних особливостей, максимально проявляючись у рухових якостях (різні люди по-різному відтворюють один і той самий рух, що відбивається на особливому технічному відтворенні одного і того самого способу плавання). Наприклад, коли людину відрізняють за ходою, так і у воді, манера відтворювати стиль плавання у кожного своя.

Щоб навчитися плавати, діти мають підготуватись психічно, морально, розумово, а не лише фізично. Найголовніша мета – навчити дітей любити воду і почуватись у ній впевнено (не боятись занурюватись, вміти вставати після падіння, спливати, лежати, ковзати, плавати зручним способом). Перевагою дитячого басейну є можливість безпечно організувати процес звикання до води. Більшість дітей з задоволенням граються у воді, плескаються, бризкаються, але відчувають великий дискомфорт при попаданні води на обличчя. І чим раніше почати займатись із дітьми, тим краще буде результат. Для цього корисно мати багато різноманітних, сучасних, яскравих іграшок та атракціонів. Забавляння іграшками допомагає дітям бути розкутішими, сміливішими, впевненішими. З часом настає момент, коли самі ігри дітей не задовольняють, отож поступово гра переходить у навчання. Головне не перевищувати вимоги та реально оцінювати можливості кожного, враховуючи стан здоров’я, здібності, психологічні особливості тощо.

Безпека занять на відкритих водоймах. Памятка для батьків

  1. Ніколи не залишати дітей без нагляду.
  2. Ретельно перевіряти дно водойми.
  3. Додержуватись температурного режиму (температура повітря та води має відповідати нормі для проведення занять з дітьми).
  4. Не перебувати на відкритому сонці з 11.00 до 16.00.
  5. Плавати можна не раніше, ніж через 40 хвилин після їжі.
  6. Дотримуватись безпеки використання надувних іграшок.
  7. Слідкувати за часом перебування дітей у воді, щоб не переохолоджувалися.

 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо