Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » iravolot » 2019 » Январь » 21
iravolot Дитяче плавання та загартування

iravolot


Оценка: 5.0/5 Голосов: 4

Дитяче плавання та загартування

21.01.2019, 19:33:27 2101 5.0 0

Пропагуючи дитяче плавання як один із засобів загартування та удосконалення здоров’я, необхідно враховувати особливості дитячого організму. Під час загартування організм перебуває у стресі через складну перебудову всіх рефлекторних механізмів та систем, які допомагають зберігати постійну температуру тіла, реагуючи на зовнішні подразники середовища. Іншими словами, при охолодженні температура тіла піднімається, а при перегріві – знижується. Цей процес терморегуляції під час загартовуючих процедур поступово вдосконалюється завдяки систематичним впливам різних температур на організм. Вміння швидко пристосовуватись до різних температурних умов традиційно вважається одним із основних способів зміцнення здоров’я.

Можливо, це дійсно відносно корисно. Але, враховуючи факт, що організм дитини надзвичайно чутливий до холоду в силу своїх фізіологічних особливостей, краще не зловживати цим методом оздоровлення без нагляду фахівців та наявності спеціальних умов, якими мають бути облаштовані приміщення зі специфічним обладнанням (до яких можна віднести дитячі басейни).

Кровообіг у дітей у 2,5 рази швидший, ніж у дорослих, що сприяє інтенсивнішій втраті тепла при охолодженні. Враховуючи цей факт і складаються санітарні норми температурних режимів у дитячих закладах дошкільної освіти.

Як інструктор з дошкільного плавання, на основі власного досвіду, стверджую, що порушення температурних режимів у дитячому басейні не йдуть на користь дітям. А це у свою чергу відображається на загальних результатах відвідування дітьми занять з плавання. Дискомфорт, викликаний переохолодженням, часто стає однією з причин небажання дітей відвідувати басейн. Також і батьки не в захваті від захворювань, які виникають через порушення температурних режимів у закладах дошкільної освіти.

Які ж вимоги висуваються до дитячих басейнів?

Основні вимоги до утримання плавальних басейнів у навчальному закладі викладені у Санітарних правилах улаштування та утримання місць занять фізичною культурою і спорту Сан ПіН №15-67-76, затверджених Головним державним санітарним лікарем 30.12.1976 року. Там сказано, що глибина басейну для дітей до 7 років має становити не більше, ніж 0,6 м. Температура води у ванні басейну – 29-30°C, при чому температура повітря на 1-2°C вища за температуру води.

Не буду перераховувати всі вимоги, про які йдеться у правилах, хоч їх там достатньо багато, але всі вони націлені на те, щоб заняття проводились із максимальною користю для дітей. Головне вбачаю в тому, що зниження температури води і повітря більше схоже на створення екстремальних умов для експериментального природного відбору дітей, а не на загартування у нормальному сенсі цього поняття.

Такі експерименти неприпустимі і не є корисними для дошкільнят. Дошкільне плавання буде корисне для дітей при обов’язковому дотриманні санітарних норм, коли загартування відбувається завдяки м’якому перепаду температур у приміщеннях басейну: найтепліше має бути у залі з чашею, а в душовій та роздягалці температура повітря поступово знижується. Не можна залучати дітей до занять, коли температура не відповідає нормі. Моя думка підкріплена багаторічним досвідом роботи у басейні для дітей. Зі сказаного можна зробити висновок, що я не фанат радикальних способів оздоровлення і віддаю перевагу традиційності навчання плавання дітей. Маю негативний досвід у проведенні експериментів зі зниження нормативів температури при роботі з дітьми на воді, тому із задоволенням працюю лише за дотримання необхідних умов.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо