Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Июнь » 7
antikorZt Танці на кістках барона де Шодуара. У Житомирі продали об’єкт культурної спадщини

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 8

Танці на кістках барона де Шодуара. У Житомирі продали об’єкт культурної спадщини

07.06.2019, 13:53:58 1651 4.0 2

Нещодавно наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» публікувала лист Житомирської обласної прокуратури, яка зверталася до Житомирської міської ради щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу будівлі недіючого дитячого садочку за адресою Старий бульвар, 22.

Обласна прокуратура у своєму листі зазначала, що договір купівлі-продажу суперечить нормам Закону України «Про освіту» в частині заборони приватизації закладів освіти комунальної власності. Натомість Житомирська міська рада у своїй відповіді прокуратурі Житомирської області зазначає, що не вбачає підстав для розірвання договору купівлі-продажу тому що рішення про приватизацію було прийняте відповідно до законів Україна «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про приватизацію державного і комунального майна». А поки прокуратура і міська рада вирішує хто правий, а хто ні, ми розповімо про те, як відбувався продаж і чому з приміщенням недіючого дитячого садочку не все так просто, як здавалося.

Копійка гривню береже

Продаж будівлі відбувся 22 листопада 2018 року. Згідно з інформацією на сайті Prozorro продажі, будівля недіючого з 2005 року дитячого садочку разом з допоміжною спорудою має загальну площу 761,0 кв.м (в т.ч. допоміжна господарська споруда 10,5 кв.м.) та розташована у центральній частині міста, а точніше - у самісінькому центрі Шодуарівського парку.

Участь у ньому приймало ТОВ «Перфект білдінг», ТОВ «Дружні сходи», Васьковська Валентина Миколаївна, а також ТОВ «Обрій Діджитал», яке і стало переможцем і запропонувало суму 6 мільйонів 500 тисяч 1 гривня.

За даними аналітичного сервісу Youcontrol, ТОВ «Обрій Діджитал» зареєстроване у Житомирі за адресою вул. Хлібна, 27. Керівником підприємства є Ткаченко Ігор Анатолійович, а основним видом діяльності – 85.59 інші види освіти. Цей клас включає академічне навчання, навчальні центри, курси підвищення професійної кваліфікації, навчання мовам, комп'ютерної грамоти, релігійне навчання.

Конкурентом на аукціоні ТОВ «Обрій Діджитал» було ТОВ «Дружні сходи». Власником підприємства є Геворгян Сурен Людвигович. Восени 2014 року він обурювався будівництвом житлового комплексу у парку,  а також розповідав про скарби барона де Шодуара і про те, як житомиряни руйнують його спадщину. Того ж року він балотувався до Верховної Ради. Дружиною Сурена Геворгяна є суддя Житомирського оружного адміністративного суду Наталія Майстренко.

За дивним збігом обставин різниця між пропозиціями ТОВ «Обрій Діджитал» та ТОВ «Дружні сходи» склала лише 1 гривню.

Зруйнуємо старе, збудуємо нове?
У історії з приватизацією будівлі недіючого дитячого садочку є і інша сторона.
Ми поспілкувалися українським істориком-краєзнавцем, членом Національної спілки архітекторів України, головою обласної організації Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури Георгієм Павловичем Мокрицьким, який розповів про будівлю з точки зору її історичної та культурної значущості.  
 
Він розповів, що особняк було побудовано на початку 1900-х років. Будинок споруджено за кошти Івана Максиміліановича барона де Шодуара для своєї матері – баронеси Єлізавети Йосипівни. На думку Георгія Мокрицького, архітектором будинку є Мечеслав Лібрович, який спроектував будівлю Селянського банку на вулиці Фещенко-Чопівського (нині УСБУ у Житомирській області) та водонапірну вежу.

Барон де Шодуар був відомим та шанованим у Житомирі меценатом, колекціонером, власником унікальної колекції художніх полотен, яка стала основою для створення Житомирської картинної галереї. Він матеріально підтримував навчальні заклади, лікарні, храми та благодійні товариства Житомира,  а також був засновником парку на Старому бульварі.
Георгій Мокрицький вважає, що цю будівлю варто зберегти для нащадків в автентичному вигляді, віддати історичну та архітектурну будівлю для культурних цілей, створити там картинну галерею, образотворчу студію імені барона де Шодуара з кімнатою музеєм барона Івана Максиміліановича.

Нам стало відомо, що у 2018 році особняк баронів де Шодуар був внесений до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, з метою подальшого занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.  Управління культури та туризму Житомирської ОДА повідомило про це Житомирську міську раду напередодні продажу приміщення, а саме 20 листопада 2018 року, сам наказ про внесення до переліку щойно виявлених пам’яток датований 19 листопада. У листі до Житомирської міської ради йдеться про те, що до вирішення питання занесення до Державного реєстру споруда набуває правового статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а власник (на той час міська рада) повинні укласти охоронний договір з відповідним органом культурної спадщини. Також зазначається, що при передачі щойно виявленого об’єкта культурної спадщини у володіння, користування чи управління істотною умовою договору про таку передачу є його збереження.  Однак, вже 22 листопада на аукціоні особняк баронів де Шодуар був проданий.  


Наостанок зазначимо, що у жовтні 2018 році у Житомирі відбулася прем’єра фільму «Де Шодуар?» - стрічки про життя видатного житомирського мецената та засновника місцевого парку барона де Шодуара.На початку фільму ми можемо побачити вступні титри «Житомирська міська рада» та «За підтримки міського голови Сергія Сухомлина». А вже через два місяці після виходу фільму, у грудні міська влада Житомира продала особняк, який збудував той самий барон де Шодуар, заслуги якого славляться у стрічці. Чи не цинізм найвищого ґатунку?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 2
Semen1952
1 Semen (Semen1952)   • 19:48:35, 07.06.2019 [Материал]

-Мы свой, мы новый Мир построим...©
Юрко
2 Юрій Градовський (Юрко)   • 16:06:09, 09.06.2019 [Материал]

Ага, рускій хіба...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо