Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Октябрь » 21
antikorZt Чи з’явиться у Житомирі обіцяний сміттєпереробний завод?

antikorZt


Оценка: 2.7/5 Голосов: 7

Чи з’явиться у Житомирі обіцяний сміттєпереробний завод?

21.10.2019, 12:21:00 2305 2.7 0

Більшість міст України протягом останніх років перебувають у сміттєвій кризі. «Законні» сміттєзвалища  переповнені,  деінде з’являються стихійні. За інформацією ЗМІ, відходами завалено близько 7% території нашої держави.

Влада Житомира взялася за вирішення проблеми ще декілька років тому. Міський голова Сергій Сухомлин разом зі своїми підлеглими їздили у європейські міста за досвідом, однак все відрядженнями так і закінчилося.
У 2018 році міський голова повідомив, що з’явився інвестор, який готовий збудувати у Житомирі  сміттєпереробний завод. Цим підприємством було ТОВ «МС Соціальний Проект». Директором ТОВ «МС Соціальний проект» наразі є Барах Євгеній Вікторович. Щоправда, став директором він лише 16 липня 2018.Барах Євгеній Вікторович у 2016 році тимчасово виконував обов’язки голови Державного агентства автомобільних доріг України. Більш детально ми писали за посиланням.


Підприємство входить в інвестиційну групу ICU (Інвестиційний капітал Україна). Одним з засновників компанії є Валерія Гонтарєва, яка з 2014-2018 рік керувала Національним банком України.
Ще одним засновником ICU є Макар Пасенюк – фінансовий радник Петра Порошенка, який фігурував у «панамському скандалі» з передачею частки Петра Порошенко у «ROSHEN» у сліпий траст.
За інформацією ЗМІ, в ICU директором відділу інвестиційно-банківських послуг працював Володимир Демчишин, який з грудня 2014 року очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Саме Володимир Демчишин приїздив до Житомира розповідати депутатам про сміттєперероблювальний завод.
На сесії Житомирської міської ради, яка відбулася 26 липня 2018 року, під час голосування за надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу по провулку Складському,у частини депутатів виникало чимало запитань та зауважень. Зокрема, депутат Любов Цимбалюк була незадоволена тим, що питання щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не пройшло ні депутатських комісій, ні обговорень, а питання виноситься на сесію похапцем.
Тоді ж на сесії були поставлені умови: ТОВ МС Соціальний  Проект» має бути зареєстроване у Житомирі, має бути розроблена інвестиційна угода, де будуть обов’язково чітко визначені терміни оренди земельної ділянки, тарифи, терміни будівництва, а також інвестор мав надати гарантійний лист-зобов’язання.
У листопаді 2018 року Житомирська міська рада своїм рішенням здала в оренду ТОВ «МС Соціальний Проект» земельну ділянку площею 5 га для будівництва сміттєпереробного заводу. Термін дії оренди земельної ділянки на провулку Складському, 20 – 20 років. Вартість оренди – 1 мільйон 200 тисяч гривень на рік.
У березні 2019 року міський голова Сергій Сухомлин озвучує, що сміттпереробний завод у Житомирі з’явиться вже до кінця  року.
Майже одночасно з цим регіональні та всеукраїнські ЗМІ розпочинають поширювати коментар Макара Пасенюка щодо того, що ICU розраховує до кінця року запустити в Житомирі завод із переробки несортованих ТПВ за інноваційною технологією.
Далі «хвиля» обіцянок стихла. Заговорив про сміттєпереробний завод вже у серпні 2019 року. Але риторика Сергія Сухомлина трохи змінилася. З його слів, за умовою інвестиційної угоди, завод має запрацювати впродовж 2 років з моменту початку будівництва, а не до кінця 2019 року, як передбачалося раніше.
Причиною затримки є екологічна експертиза, яка, як зазначає міський голова, затягнулася. Окрім того,  з’ясувалося, що на земельній ділянці начебто були знайдені археологічні знахідки вельбарської культури (археологічна культура залізної доби на території сходу нинішньої Польщі, заходу Білорусі та північного-заходу України яку ідентифікують з готами). Більш детальної інформації про ці знахідки нам знайти не вдалося. Зокрема, на сайті міської ради про це немає ні слова.
У цьому ж відео Сергій Сухомлин зазначає, що будівництво мало б розпочатися у вересні 2019 року. Раніше міський голова також розповідав, що проект готовий, експертизу він пройшов, замовлене устаткування повинне надійти вже цього річ.
Зазначимо, що ще у 2018 році мер зазначав, якщо інвестор не встигне збудувати завод у визначений термін, місто отримає банківську гарантію. 
Однак, станом на кінець жовтня 2019 року на території немає ні техніки, ні людей.

Земельна ділянка частково загороджена парканом, стоїть пост охорони, але без охоронців. Ділянка заросла бур’яном.

Поки що ситуація виглядає для Житомира не дуже позитивною. І цілком ймовірно, що закінчитися все може тим самим, що і з будівництвом індустріального парку, сонячної електростанції, станцією водних видів спорту. Черговий пам’ятник безгосподарності на політичному шляху міського голови. 

«Ситуація з будівництвом сміттєпереробного заводу, на жаль, очікувана. Якщо згадати, як інвестор отримав в оренду земельну ділянку, то все стає зрозумілим, як каже міський голова «пропихнуть непропихуемое»: позачергова сесія, депутати це питання взагалі не розглядали завчасно, інвестор обіцяв золоті зори. Куди було тоді так поспішати? Як на мене, то приватне підприємство просто закріпило за собою непогану земельну ділянку і на цьому все. Якби було б дійсно бажання займатися питанням як господарник, то цю земельну ділянку можна було б віддати нашому КАТП 0628. Тоді б підприємство мало б можливість залучати інвесторів, бути частиною процесу, можливо навіть вивозити сміття, а не збирати крихти. Хоча зважаючи на те, як будується сміттпереробний завод, все залишиться так, як є», - зазначає голова ГО «Антикорупційний рух Житомирщини» Євгеній Демчик.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо