Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Октябрь » 28
antikorZt Тесть екс-голови ДФС чи генпідрядник «Охматдиту»: хто в Житомирі Палац спорту будуватиме

antikorZt


Оценка: 3.3/5 Голосов: 7

Тесть екс-голови ДФС чи генпідрядник «Охматдиту»: хто в Житомирі Палац спорту будуватиме

28.10.2019, 10:24:40 2293 3.3 0

На початку жовтня ми розповідали про ситуацію, яка склалася з тендером на будівництво Палацу спорту у Житомирі.

Тоді управління капітального будівництва Житомирської міської ради (далі УКБ) своїм рішенням не допустило до участі у тендері три підприємства: MIRBUD S.A. (Польща), ТзОВ «Ріола-модуль ЛТД» (Київська область), ТОВ «Альтіс-Констракшн» (м. Київ). Допущені були лише відомі у Житомирі підприємства - ТОВ АртХаус та ПП Елітбуд-1.

Про причини недопущення до тендеру ми розповідали раніше, з ними можна ознайомитися за посиланням.

Зазначимо лише, що виглядало це так, начебто місцеві чиновники навмисно не допускають «чужі» підприємства до найдорожчого будівництва у Житомирі за бюджетні кошти за останні десятиліття.

ТзОВ «Ріола-модуль ЛТД»  та ТОВ «Альтіс-Констракшн» з рішенням управління капітального будівництва не погодилися і звернулися зі скаргою в Антимонопольний комітет України.

Зазначимо, що окрім скарги щодо недопущення до тендеру, підприємства скаржилися на незаконне допущення їхніх конкурентів. Кожен начебто випадково обрав собі по одному підприємству. ТзОв «Ріола-модуль ЛТД» скаржилася щодо ТОВ АртХаус, а ТОВ «Альтіс-Констракшн» щодо ПП Елітбуд-1.

Через декілька тижнів колегія з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель Антимонопольного комітету України зобов’язала своїм рішенням допустити до участі у тендері ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД» та ТОВ «Альтіс-Констракшн», та скасувати рішення УКБ щодо допущення до участі у тендері місцевих підприємств ТОВ АрХаус та ПП Елітбуд-1.

УКБ рішення колегії Антимонопольного комітету України виконало і таким чином у тендері на будівництво Палацу спорту участь братимуть два учасники, які раніше у Житомирі не працювали. Ми вирішили дізнатися більше про ці два підприємства, одне з яких  за результати тендеру будуватиме Палац спорту у Житомирі за 283 млн 297 тис гривень.

Зв’язки з екс-головним фіскалом країни
ТОВ «Альтіс-Констракшн» зареєстроване у Києві. За інформацією ЗМІ, підприємство входить у корпорацію «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського – тестя Романа Насірова, який з 2015 року очолював Державну фіскальну службу України. Засновниками фірми є «Альтіс Холдинг Лімітед» та «Гаріхан Інвестментс Лімітед».

Звернення до АМКУ щодо тендеру на будівництво Палацу спорту ТОВ «Альтіс-Констракшн» було не перше. Раніше підприємство зверталося зі скаргою щодо пунктів у тендерній документації на проектування нової злітної смуги в аеропорті «Дніпропетровськ» за 56 мільйонів гривень. Пізніше тендер взагалі було відмінено.

Також ТОВ «Альтіс-Констракшн» скаржилася до АМКУ на дискримінаційні умови конкурсу на капітальний ремонт 37 км траси Н-14 Миколаїв Кропивницький, вартістю 1,1 мільярд гривень. У липні 2019 року з підприємством було укладено угоду на будівництво терміналу  аеропорту «Запоріжжя» вартістю 510 мільйонів гривень. ЗМІ повідомляли, що вимоги тендеру начебто замовником були виписані спеціально під переможця.

Також ТОВ «Альтіс-Констракшн» проводило реконструкцію пасажирського терміналу «D» аеропорту «Бориспіль» за 119, 95 млн грн.

ТОВ «Альтіс-Констракшн» займався будівництвом сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Нагадаємо, що новий корпус «Охматдиту» почали будувати ще в 2011 році, а планували закінчити до «Євро-2012».
ТОВ «Альтіс-Констракшн» у 2015 році виграло тендер на вищезазначені роботи вартістю 389, 97 млн грн. Угода діяла до 25 грудня 2015 року, однак ТОВ «Альтіс-Контракшн» освоїла лише 6,50 млн грн., тобто активного будівництва не було.

Далі був оголошений тендер і за його результатами переможцем став ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД» - другий учасник тендеру на будівництво Палацу спорту у Житомирі.

Генпідрядник багатостраждального «Охмадиту»
ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД» зареєстроване у місті Вишгород Київської області та має статутний капітал лише 375 гривень. Підприємство належить івано-франківцю Володимиру Духовичу, який раніше був партнером по ТОВ «НВО «Стальконструкція» Романа Абрамовського –колишнього заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, повідомляють «НАШІ ГРОШІ».

Абрамовський у 2008-2012 рр. очолював правління будівельного ПАТ «Укрстальконструкція», яке контролювали брати Сергій і Олександр Тарути. Сергій Тарута у 2014 р. очолював Донецьку ОДА, народний депутат VIII та IX скликань. Після звільнення з компанії Тарути Абрамовський працював заступником директора «Ріола-модуль лтд».

ТОВ «Ріола-Модуль Лтд» є генпідрядником  будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» за 213,40 млн грн. За 2016-2017 роки, за неконкурентною переговорною процедурою було укладено три угоди про додаткові роботи на суму 332,05 млн грн. Ця сума перевищувала вартість первісного тендеру, повідомляють «НАШІ ГРОШІ».
На сайті підприємства можна побачити перелік збудованих об’єктів, серед яких є декілька шкіл, бізнес-центр та торгівельні комплекси, та навіть приміщення нового корпусу Генеральної прокуратури України.

Ось таку попередню інформацію зі ЗМІ ми маємо щодо можливих забудовників Палацу спорту у Житомирі за 283,3 мільйони гривень. Аукціон на визначення підрядника відбудеться вже 30 жовтня 2019 року.
Можна довго сперечатися щодо того, потрібен Житомиру Палац спорту чи ні, але тут питання зовсім в іншому.
Протягом останнім 4-х років у міської влади було чимало помилок на яких варто було б вчитися.

Наприклад, ситуація з будівництвом станції водних видів спорту на Корбутівці. У 2017 році міська влада виплатила аванс підряднику, а той, майже нічого не зробивши на ці кошти, зупинив роботи. Гроші повертали декілька років у судовому порядку. Наразі станцію ніхто не будує і навряд, що до цього питання влада повернеться. Витрачені кошти на проектно-кошторисну документацію, зрозуміло, вже ніхто не поверне.
Зазначимо, що аванс підряднику на об’єкті будівництва Палацу  спорту складає 30%, а це, на хвилинку, майже  85 мільйонів гривень.
Ще декілька прикладів: будівництво корпусу гімназії №3, вартість якої зросла у три рази,   реконструкція стадіону «Спартак», вартість якого збільшилася у 2,5 рази, або ж «Прозорий офіс», який здорожчав майже вдвічі, а це ще не кінець. Міська влада «киває» на проектантів, мовляв, проблема в проектах, які постійно потрібно коригувати, тому вартість збільшується. Але ж не два-три рази. До того ж, за коригування проектів проектант отримує додаткові кошті. Тож зважаючи на досвід, чи не варто було б посилити відповідальність проектанта за такі недолугі проекти? Чи просто міській владі це зручно?
Теж саме стосується і посилення відповідальності підрядника, який неякісно або невчасно виконує роботи. На жаль, у Житомирі ми маємо приклад утеплення дитячих садочків ТОВ «ЕЙР ТРЕЙД», яке триває вже понад 3 роки.
Тож чи докладе управління капітального будівництва, юристи міської влади і сам міський голова Сергій Сухомлин хоч трошечки зусиль для того, щоб вищезазначені ситуації не повторилися, дізнаємося найближчим часом. Хоча зважаючи на те, що такі ситуації зазвичай стаються не випадково, так й відповідальність підрядник, на нашу думку, не несе не просто так, на «покращення» сподіватися не варто.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо