Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Октябрь » 29
antikorZt Чому в Житомирі не працює ProZorro?

antikorZt


Оценка: 3.0/5 Голосов: 4

Чому в Житомирі не працює ProZorro?

29.10.2019, 13:01:04 2427 3.0 0

У Житомирі, так званий, клан будівельників сформувався протягом останніх 10-15 років. У кожного підприємства свої напрямки роботи, а також покровителі, які працюють як у органах державної влади, так і в силових структурах.
Останні роки, здавалося б, ситуація кардинально змінилася, адже з 2016 року запрацювала система держзакупівель ProZorro. Розробники стверджують, що західні ЗМІ називають ProZorro однією з найпрозоріших систем у світі, хоча насправді це далеко не так.
Підприємці швидко навчилися обходити систему так, щоб на перший погляд здавалося, що конкуренція є і тендер чесний, а чиновники знайшли виправдання чому, наприклад, тендер не проводився взагалі, а застосовувалася переговорна процедура.

Проблемні майданчики
Навесні 2019 року житомирські журналісти провели розслідування щодо реконструкції чотирьох спортивних майданчиків у Житомирі. У статті мова йде про те, що управління капітального будівництва Житомирської міської ради (далі УКБ) наприкінці 2018 року уклали з ТОВ «Перфект Білдінг» угоди на реконструкцію спортивних майданчиків без тендеру на суму понад 5 мільйонів гривень. Через тиждень УКБ перераховує підприємству 1,7 млн грн. за виконані роботи, хоча по факту у березні 2019 року роботи навіть не починалися.

Згодом місцевими правоохоронцями було відкрито кримінальне провадження. З матеріалів слідства вбачається, що в період з грудня місяця 2018 року, службові особи УКБ Житомирської міської ради за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Перфект Білдінг», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт форми КБ-2в та КБ-3, при виконанні умов договору підряду, предметами яких є будівельні роботи по об’єктах «Реконструкція спортивного майданчика по вул. Короленка, 4 в м. Житомирі», «Реконструкція спортивного майданчика для ігрових видів спорту за адресою м. Житомир, вул. Героїв Десантників, 11», «Реконструкція спортивного майданчика по вул. Покровська, 153-155 в м.Житомирі», «Реконструкція баскетбольного майданчику по вул. Бальзаківська, 2 в м. Житомирі» (коригування), заволоділи бюджетними коштами, чим завдали державі шкоду в розмірі, що на даний час встановлюється.

За нашою інформацією, протягом останніх місяців у деяких управліннях Житомирської міської ради проводилися обшуки, а також вилучалися документи. Нещодавно нам стало відомо, що правоохоронці вилучили документи з підписами інженера з технічного нагляду Віктора Чорного, який супроводжував реконструкції спортивних майданчиків. Інженер з технічного нагляду здійснює контроль за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсягами при будівництві. Тобто правоохоронці вважають, що в тому числі за сприяння інженера з технічного нагляду і були перераховані кошти за виконані роботи, коли роботи насправді виконувати ще ніхто не починав.

Інженер з технічного нагляду Віктор Чорний пояснив нам увагу до спортивних майданчиків з боку правоохоронців їхньою некомпетентністю.
«Вони побачили, що гроші заплатили, а роботи не ведуться. Але те, що ці гроші пішли на матеріали і що по тим майданчикам було багато технічних проблем для будівельників, вони не зважили. Зрештою майданчики побудовані, тож причин мати претензії до будівельників немає».

Начальник УКБ В’ячеслав Глазунов думку інженера з технічного нагляду підтверджує, але додає трохи і від себе.
«На сьогоднішній день майданчики завершені. Будівельникам був виплачений аванс, за який вони закупили матеріали. Слідчі, не розібравшись, думали, що актами були закриті роботи, а не матеріали, але такого не було. Наскільки мені відомо, представники «Перфект Білдінгу» звернулись до поліції зі скаргою на неправомірні дії слідчого. Але справу не закрили. Цікаво, чому у слідчих були питання до тільки до цих майданчиків, адже будувала в місті їх ще компанія «Фаворит». Взагалі писали, що  «Перфект Білдінг» пов'язаний з «Фаворитом».

«Ми с Тамарой ходим парой»
Те, що «вуха» компанії «Фаворит ОПТ» родини екс-народного депутата України Борислава Розенблата стирчать у тендерах на реконструкцію спортивних майданчиків ми вперше почули не від начальника УКБ В’ячеслава Глазунова. Про це багато йде розмов у колах чиновників міської ради і досі.

На початку 2018 року тоді ще народний депутат Борислав Розенблат повідомляв, що за його ініціативою у Житомирі буде встановлено 10 спортивних майданчиків за кошти держсубвенції.
Наші джерела у міській раді повідомляють, що передбачалося, що той, хто кошти «вибив», той і будуватиме, і народний депутат ці кошти спрямовував саме за цієї умови.

Зазначимо у ТОВ «Перфект Білдінг» та ДП «Фаворит ОПТ» АТЗТ «Фаворит» є безпосередній зв'язок. Власник ТОВ «Перфект Бідлдінг» Романчук Роман Васильович є директором ТзОв «Аграрна компанія+». Контактний номер телефону цього підприємства співпадає з номером ДП «Фаворит ОПТ» АТЗТ «Фаворит». Підприємства також зареєстровані поруч за адресою вул. Вітрука, №6 та №9 відповідно.
Окрім того, ТОВ «Перфект Бідлінг» за час свого існування приймав участь всього у 8 тендерних закупівлях. 4 з них – неконкурентні, де з підприємством УКБ просто підписало угоди за реконструкцію спортивних майданчиків, інші 4 ті, де участь приймало ДП «Фаворит ОПТ» АТЗТ «Фаворит, знову ж таки на реконструкцію спортивних майданчиків. До речі, в усіх цих закупівлях переміг саме «Фаворит».

Операція «приватизація»
Ще один яскравий приклад того, що у Житомирі не працює ProZorrо – це приватизація.
Найдорожчим об’єктом, який вдалося продати міській владі під час хвилі великої приватизації став готель «Житомир». Аукціон відбувся 2 червня 2019 року і єдиним учасником електронного аукціону було приватне акціонерне товариство «Фаворит Компані». Вартість майнового комплексу загальною площею 10860,4 кв.м. склала 60 мільйонів 83 тисячі 176 гривень.
За умовами електронних аукціонів у разі участі в торгах лише одного учасника, міською радою може бути ухвалене рішення щодо продажу об’єкту шляхом викупу. 6 червня відбулася позачергова сесія Житомирської міської ради, де одностайним рішенням 31 присутнього депутата було надано такий дозвіл. Зазначимо, що це була вже третя спроба його продажу при нинішній владі.

Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, засновниками підприємства є Олена Розенблат та Жанна Розенблат – сестра та дружина колишнього депутата Верховної Ради Борислава Розенблата.
І хоча новий власник анонсував відключення комунікацій, станом на кінець жовтня 2019 року у готелі «Житомир» все ще проживає дві родини переселенців зі Сходу. Через те, що приміщення готелю не може використовуватись новим власником, з бюджету міста буде виплачено неустойку у розмірі 300 тисяч гривень «Фавориту» та 80 тисяч за комунальні послуги. За ці кошти можна було б придбати нову квартиру.
Зараз новий власник замовив проекти огляду технічного стану приміщення та конструкцій. Передбачається, що комплекс залишиться готелем.

У червні наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» замовила рецензію на Звіт з незалежної оцінки майнового комплексу готелю «Житомир» у ГО «Всеукраїнське об’єднання «Українське товариство оцінювачів». Зазначимо, що незалежний оцінювач Валерій Філіпов, який здійснював рецензування Звіту, має відповідний сертифікат Фонду державного майна України та стаж роботи понад два роки.
У рецензента є чимало зауважень, що стосуються як визначення ринкової вартості об’єкту, так і тих моментів, про які під час оцінки оцінювачі міської влади.  

Незалежний оцінювач зазначає, що вірогідна вартість подібних до готельного комплексу «Житомир» об’єктів лежить в межах 450-550$ за 1м2 загальної площі. У той же час, середнє значення ринкової вартості 1м2 загальної площі об’єкта оцінки, що визначено у Звіті, дорівнює 194,8$ (з урахуванням ПДВ). Роз’яснень щодо причин наявності такої суттєвої різниці у Звіті не надано. У документі відсутній аналіз ринкового середовища, що відповідає діяльності готелю, типу майна та меті оцінки. «Огляд ринку нерухомості» має формальний характер, по суті аналіз ринку нерухомості оцінювачем міської влади не проведено.

Другим важливим моментом у Звіті з незалежної оцінки є те, що у завданні на оцінку зазначено лише 3 об’єкта (будівля готелю, прохідна, гараж), хоча метою даної оцінки є подальша приватизація усього майнового комплексу готель «Житомир». Під час оцінки не враховано інше нерухоме та рухоме майно, прилади та обладнання, інженерні мережі, які забезпечують функціонування об’єкта за призначенням. Оцінювачі навіть загубили ліфт. Та найголовніше: у Звіті немає жодних документів щодо земельної ділянки та права на неї. Тому вартість земельної ділянки у центрі міста не врахована, як іопорядження території готелю, огородження, системи освітлення тощо. Роз’яснення з цього приводу у Звіті відсутні.
Цікавим моментом є також і те, що, наприклад, в оцінці площа підвальних приміщень є значно меншою, ніж зазначена у технічному паспорті: 2108,4м2 проти 2547,7м2. Розрахунок вартості права користування земельною ділянкою проведено невірно: розрахункова площа 3000,1 м2, а згідно інформації, наведеної у Звіті, площа земельної ділянки за кадастровим номером 1810136300:09:019:0025 становить 5126,0м2.
Також рецензент зазначає, що загалом оцінка, за якою продали готельний комплекс, викладений неякісно. Наведені у додатках фотознімки не мають коментарів, що не дає змоги ідентифікувати об’єкт оцінки, та вони  дуже неякісні. Загалом весь зібраний оцінювачем матеріал не є достатнім для проведення оцінки відповідно до мети оцінки, зазначає рецензент.
Загалом Звіт про незалежну оцінку майнового комплексу готелю «Житомир» класифікується як такий, ще не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не може бути використаний.

За нашою інформацією, оцінкою вартості приміщення зацікавилися органи прокуратури і навіть вже вилучили деякі документи. І це не дивно, адже в документах так багато невідповідностей, порушень або просто відсутня важлива інформація, що важко закрити на неї очі. Логічно було б зробити висновок, що якщо така оцінка робилася, значить це було зроблено навмисно і під покупця? Інакше який у цьому сенс?
Міська влада може скільки завгодно розповідати про власну відкритість та прозорість усіх процесів. Можна публічно проводити тисячі тендерів, але все одно доля більшості з них, на жаль, все ще вирішується у закритих кабінетах. І так буде доти, поки влада продовжуватиме співпрацювати з кланами приватних підприємців.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо