Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2020 » Март » 30
antikorZt Битва за землю та бюджет: що відбувається в Оліївській ОТГ?

antikorZt


Оценка: 3.7/5 Голосов: 6

Битва за землю та бюджет: що відбувається в Оліївській ОТГ?

30.03.2020, 08:49:13 1848 3.7 0

ГО "Антикорупційний рух Житомирщини" публікує коментар голови організації Євгенія Демчика "Оліївському віснику" стосовно ситуації в Оліївській сільській раді, а також основну статтю. 


Політичне життя Оліївської об'єднаної територіальної громади протягом останніх двох років схоже на справжній серіал з пристрастями, інтригами та зрадою. Голову Оліївської сільської ради Михайла Скока позбавили повноважень, громада відкликала депутатів, провела на деяких округах вибори, секретар сільської ради встиг змінитися вже тричі.


А все почалося 30 листопада 2018 року, коли рішенням сесії Оліївської сільської ради було достроково припинено повноваження сільського голови Михайло Скока. За це проголосувало 18 депутатів з 24 присутніх на сесії.

3 грудня 2018 року жителі сіл Оліївка та Піщанка зібрали підписи та звернулися до депутатів сільської ради з вимогою скасувати рішення про усунення Михайла Скока з посади сільського голови. Однак тоді, у будинку культури, де відбувалася сесія, почалися сутички, робота депутатів була заблокована та перенесена у інше приміщення. Звернення жителів сіл ситуацію жодним чином не вирішила, Михайло Скок пішов добиватися правди у суди, а жителі громади розпочали збір підписів за відкликання деяких депутатів.

Офіційна причина усунення з посади
Як зазначали депутати Оліївської сільської ради, недовіра до тодішнього голови Михайла Скока пов'язана з декількома питаннями. Зокрема, вони зазначали, що сільський голова не проводив зборів жителів сіл та не звітував про свою діяльність та діяльність органів влади. Також Михайла Скока звинувачували у тому, що він свідомо протягом довгого часу не підписував рішень сесій та виконкомів.
Разом з тим, депутати зазначали, що Михайло Скок, всупереч чинному законодавству, займався підприємницькою діяльністю, тримав кошти громади на депозитах, за що отримував відсотки, замість того, щоб ремонтувати дороги, школи, будувати садочок та інше.

Версія Михайла Скока
Сам Михайло Скок ще 2018 році усі ці чутки спростував.
“Однією з підстав для дострокового припинення моїх повноважень як сільського голови, депутати вважали, що я начебто протягом року не проводив збори за місцем проживання. Це не відповідає дійсності. Такі збори пройшли у Світині, було вирішено провести збори у жовтні-листопаді в Оліївці, але так як я був на лікарняному, вони не відбулися і переносилися на грудень місяць.

Мене звинуватили в тому, що нібито я в порушення закону займаюся підприємницькою діяльністю, хоча в жодних реєстрах це не знаходить підтвердження. Це є звичайною вигадкою.
Були звинувачення в тому, що я несвоєчасно підписую рішення виконкомів та сесій сільської ради. Ця інформація виходила від працівників апарату сільської ради, які приносили мені проекти рішень, які не відповідали регламенту та інструкціям з діловодства”, - зазначав газеті “Приміське життя” колишній сільський голова Михайло Скок.

Разом з тим, Михайло Скок повідомляв, що рішення про дострокове припинення повноважень сільського голови прийнято з порушенням чинного законодавства та нормативних документів Оліївської сільської ради, зокрема закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та регламенту Оліївської сільської ради.

За його словами, регламентом сільської ради передбачено, що питання дострокового припинення повноважень сільського голови розглядається постійними комісіями сільської ради, виконкомом сільради, громадськими організаціями. Однак питання щодо припинення повноважень сільського голови, розглядалося лише на комісії з регламенту та депутатської етики, яка жодних висновків не надала, рішення з цього приводу не приймала, а лише рекомендувала питання дострокового припинення повноважень сільського голови винести на розгляд сесії.

“У сільській раді працюють посадові особи, передбачені чинним законодавством. Це – секретар сільської ради, який сьогодні виконує обов’язки сільського голови, заступник сільського голови. Це дві центральні особи, які приймають рішення. Однак є «третя особа» – так званий «смотрящий», який контролює усі процеси в Оліївській ОТГ. Прийде час  і про це дізнаються виборці. Частину депутатського корпусу це влаштовує, дехто не хоче створювати собі проблеми і мовчить. Тому на сесіях панує «одобрямс», рішення приймаються «пакетним голосуванням», щоб була незмога розібратися, що вони приймають”, - розповів Михайло Скок газеті “Приміське життя”.


Бюджет та земля розбрату
На думку колишнього Оліївського сільського голови, основною і єдиною причиною його усунення з посади — це бажання частини депутатів “дерибанити” землі громади, які ще залишилися та бюджет, який після децентралізації значно виріс.

На прикладі діяльності КП “Здобуток” видно свавілля депутатів. Зокрема, у тому ж таки 2018 році підприємство, яким керує депутат Андрій Сич, по 75 гривень мали закуповувати березові віники, і по 85 гривень за соту косити траву на кладовищах та обочинах доріг. При тому, що зазвичай це коштує 25 гривень.


“Я не погоджувався з тим, що пропонували деякі депутати. Це було поза законом, хоча вони говорили, що їх рішення і є закон”, - зазначає Михайло Скок.

Суди тривають
Майже одразу після усунення з посади сільського голови, Михайло Скок подав позов до суду. 20 лютого 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду постановив направити адміністративну справу щодо поновлення на посаді Михайла Скока на новий судовий розгляд до Житомирського окружного адміністративного суду у зв'язку з тим, що висновки попередніх інстанцій були передчасними, оскільки вони не досліджували регламент Оліївської ОТГ, чинний на час прийняття рішення про дострокове припинення повноважень сільського голови.

“Однією з наче б то причин позбавлення мене повноважень сільського голови були плітки про те, що я ніби то тримав кошти громади на депозитах та отримував від них відсотки. На той час, коли я був сільським головою, на депозитах у державних “Ощадбанк” та “Приватбанк” лежало близько 40 мільйонів гривень. Усі кошти, що надходили у якості відсотків — надходили на рахунки сільської ради, усе це дуже легко перевірити через фінансову інспекцію. Ці гроші передбачалися на будівництво дитячого садочку для Оліївської ОТГ, проектно-кошторисну документацію який було виготовлено за бюджетні кошти. Як бачимо, на дворі 2020 рік, але садочка ми не маємо”, - розповідає Михайло Скок.


Наслідки для села
У 2019 році бюджет Оліївської ОТГ склав 112 мільйонів гривень. За інформацією сільської влади, було відремонтовано 42 вулиці за 50 мільйонів гривень, відремонтовано 20 кілометрів вуличного освітлення.

Однак, окрім ремонту доріг в ОТГ є чимало інших проблем, які треба вирішувати покроково. Позитивного настрою нинішньої влади колишній сільський голова Михайло Скок не розділяє.

“Створення Оліївської ОТГ, яке я ініціював, перебуваючи на посаді Оліївського сільського голови, було правильним рішенням. Ще 5 років тому наші села і мріяти не могли про такий бюджет і можливості, які він може надавати. Але ці кошти треба витрачати по-господарськи. Проблема в тому, що за три роки існування Оліївської ОТГ керівництво сільської ради так і не розпочало будівництво об’єктів соціальної інфраструктури. У нас немає навіть адмінприміщення сільської ради і депутати винаймають приміщення за кошти сільського бюджету. Хоча проєкт на будівництво виготовлений, але припадає пилом. Громада Оліївки та Піщанки не розуміє, що буде з медициною та освітою на території сіл.

В Оліївській ОТГ і досі не створили неприбуткове підприємство первинної медико-санітарної медицини. У зв'язку з медичною реформою, це значно ускладнить надання медичної допомоги мешканцям громади.

Опорну школу так і не збудували. Земельну ділянку, яка була передбачена під її будівництво, роздерибанили по шматочкам. Цікаво, що зараз сільська рада планує придбати приміщення під опорну школу, але приміщення аварійне, хоч і коштує 20 мільйонів гривень. До того ж, згідно з державно-будівельними нормами, на території не вистачає 1 га землі. Що тут говорити, якщо у трьох школах зараз немає директорів.

В розподілі землі зараз повний хаос. Земля, яка мала б виділятися для учасників АТО, молодим родинам, де мали б будуватися нові об'єкти інфраструктури, була поділена та виділена наближеним особам до депутатів, їх родичам.
Насправді шкода, що сільська рада стала клубом по інтересам депутатів. Сільська рада стала недоступною для простого виборця. Отримати звичайну довідку складно, інформація щодо прийнятих рішень ледь не засекречена. А що стосується фінансових питань — взагалі отримати таку інформацію нереально”, - розповідає Михайло Скок.

Депутат минулого скликання Оліївської сільської рдаи Євгеній Демчик та колішній сільський голова Михайло Скок

“Реформа децентралізації, в частині добровільного об'єднання громад, однозначно має позитивний результат для розвитку наших сіл. Значне збільшення бюджету розширило можливості громади. Ще 4-5 років тому, маючи бюджет в 8 мільйонів, ніхто навіть і уявити не міг, що бюджет Оліївської ОТГ у 2019 році складатиме 112 мільйонів гривень.

Зараз сільська влада звітує, що начебто були відремонтовані дороги, частково зроблено освітлення. Так, це потрібно робити.

Однак є питання, які потребують першочергового вирішення. Зараз Україну після зими без опадів чекаю засушливе літо. Води у криницях навколишніх до Житомира ОТГ, в тому числі і в Оліївській, немає. Зокрема у селі Оліївка вода зникла ледь не за декілька днів. Що буде далі — можна тільки здогадуватися.

Причиною цього є не лише відсутність опадів. На території Оліївки, по дорозі в “Чудодієво”, було вирито величний котлован під озеро. За моєю інформацією, це зробили наближені особи до депутатів Оліївської сільської ради. Ймовірно, для того, щоб організувати пізніше там місця для проведення дозвілля, риболовлі.

В тому озері вода є, але навіть і там її дуже мало. Усі розуміють, що такі речі взаємопов'язані. І цілком зрозуміло, що якщо хтось вирив величезне озеро, то у селі, що поряд, води не буде. Така ж ситуація і у Світині. Де екологічна інспекція? Куди були вивезені родючі ґрунти?
Що робити зараз літнім людям, які не мають можливості їздити до джерел та набирати воду для побутових потреб? Усі вони використовують воду з колодязя, як питну, а тому тут навіть мова не йде про якісь технічні потреби. Однак влада робить вигляд, ніби нічого не відбувається, хоча на села наближається справжня екологічна катастрофа.

Реагувати треба негайно. Так, зрозуміло, що для того щоб провести водопостачання та водовідведення до сіл, необхідна значна сума коштів, а також час, якого зараз немає. На моє переконання, з бюджету громади необхідно виділити кошти на так звані комунальні скважини, які подаватимуть воду для колонок, де будь-який житель ОТГ матиме змогу набрати воду. Також там треба встановити фільтр. А зараз, поки питання ще не вирішене, організувати підвіз води людям похилого віку.

Насправді шкода, що Оліївська ОТГ, маючи значний бюджет, розпилює гроші на незрозумілі речі. Ми не будуємо адміністративні приміщення, як, наприклад, в Глибочиці, а орендуємо його для сільської ради, пускаючи гроші на вітер. У нас немає садочків, тому більше мільйона гривень з бюджету громади буде перераховано за харчування наших дітей, які навчаються у Житомирі. Землю під школу нинішня каденція депутатів просто розділила на шматки та роздала наближеним. Центри сіл не змінилися. Вони такі ж занедбані, які і 20-30 років тому. Лише де-не-де з'являються кіоски. Не варто навіть згадувати про питання вивезення сміття, яке не вирішило створення комунального підприємства, яке утримується за бюджетні кошти.

Чи такого життя хочуть жителі Об'єднаної територіальної громади? До вирішення цих питань необхідно підійти як господарник, системно. А зараз ми бачимо лише розбрат серед депутатів, яких то відкликають і проводять перевибори, то вони ледь не раз на півроку обирають нового секретаря ради. Поки будуть існувати підкилимні ігри, “договорняки”, голосування за домовленістю, дотримання суто інтересів депутатів, а не громади, доти розквіту Оліївської ОТГ не буде”.

Депутат минулого скликання Оліївської сільської ради, голова ГО “Антикорупційний рух Житомирщини” Євгеній Демчик

Наразі ситуація в Оліївській ОТГ неспокійна. Приватні інтереси народних обранців поки перемагають інтереси громади, а інколи і здоровий глузд. Поки сусідні ОТГ вже показують перші результати роботи, закінчуючи будівництво об'єктів інфраструктури, Оліївка ОТГ може похизуватися хіба що незначним ремонтом доріг. Однозначно, це робити треба, але що робити, якщо немає шкіл, дитячих садочків, достатньо сучасно оснащених амбулаторій?

газета "Оліївський вісник"

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо