Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2007 » Сентябрь » 28 » 09:05:06

Депутаты Житомира обратили внимание на опасности для житомирян

28.09.2007, 09:05:06 5631 0
Депутаты Житомира обратили внимание на опасности для житомирян

Житомирские депутаты А.В. Бенивский и И.Н. Иваницкий обратились к главе Житомирской облгосадминистрации и другим первым лицам области, с просьбой обратить внимание на один из промышленных объектов города.

Как сообщили в письме «Журналу Житомира» городские депутаты, основанием для обращения стала оперативная информация, собранная депутатами во время проверки промышленного объекта, расположенного по адресу г. Житомир, ул.Фастовская, 11 (восточная промзона города), а также, многочисленные жалобы населения на систематическое загрязнение реки Тетерев отходами неизвестного происхождения.

Депутаты потребовали взять дело под свой личный контроль и употребить, в пределах своей компетенции, мероприятия, которые бы сделали невозможным последующее присутствие и деятельность на территории города вышеупомянутого предприятия, – как безусловно опасного для жизни и здоровья граждан.



Голові Житомирської обласної державної адміністрації
ПАВЛЄНКО Ю.О.

копія: Начальнику УМВС в Житомирській області
генерал-майору міліції БЕДРИКІВСЬКОМУ В.В.
копія: Прокурору Житомирської області
старшому раднику юстиції ФРАНТОВСЬКОМУ М.М.
копія: Прокурору м.Житомира
старшому раднику юстиції КОТЛЯРЧУКУ О.В.
копія: Житомирському міському голові
ШЕЛУДЧЕНКО В.Т.

Депутатів Житомирської міської ради
Бенівського Анатолія Вікторовича,
Іваницького Ігоря Миколайовича

26-го вересня цього року нами, за підтримки співробітників УБЕЗ УМВС в Житомирській області, було проведено перевірку промислового об’єкта, розташованого за адресою м.Житомир, вул.Фастовська, 11 (східна промзона міста). Підставою для перевірки стала оперативна інформація, зібрана нами в порядку розгляду скарг населення на систематичне забруднення річки Тетерів відходами невідомого походження. Під час перевірки було з’ясовано наступне:

За вказаною адресою, в недобудованих автомобільних боксах, розташовано цех по переробці відпрацьованих автомобільних акумуляторів з метою видобутку з них та подальшої відправки за кордом свинця. Належить цей об’єкт підприємству “Уніпром”, офіс якого розташовано за адресою м.Житомир, вул.Чапаєва, 6. З початку проведення перевірки було викликано керівництво вказаної фірми, яке представляв директор Тимошенко Микола Анатолійович.

Під час перевірки було виявлено, що на згаданому об’єкті напівкустарним способом переробляється більш ніж значна кількість акумуляторних батарей (матеріали фото та відеозйомки, яка проводилася під час перевірки, можуть бути надані на Вашу вимогу). Сам процес переробки, який, з причини наявності в акумуляторних батареях електролітичної сірчаної кіслоти, уявляє собою значну небезпеку навколишньому середовищу. Натомість жодних документів, які б підтверджували факт утилізації значної кількості твердих відходів і рідких стоків відповідно до встановлених санітарно-гігієнічних та екологічних норм – нам представлено не було. Так само не представлено і технологічного регламенту роботи підприємства.

Разом із тим, під час перевірки підтвердилося, що вказаний об’єкт не приєднано до каналізаційних мереж, які б забезпечували очистку небезпечних скидів, натомість, за наявними оперативними даними, вивільнена під час переробки електролітична сірчана кіслота скидається безпосередньо у міську зливову каналізацію (смотровий колодязь якої розташовано у безпосередній близкості до накопичувального резервуару для рідких відходів і має всі ознаки його систематичного використання). Пояснення директора підприємства Тимошенко М.О. з цього приводу звелися до не витримуючих жодної критики заяв на кшталт “кислоту вывозят частники в бочках”.

Крім того, проведена на підставі тих таки ж оперативних даних поверхова перевірка радіаційного фону твердих відходів (проводилася із залученням фахівця Державної екологічної інспекції), підтвердила наявність в окремих місцях майданчика та цеху предметів з радіаційним фоном, що в 2-3 рази перевищує максимально допустимі рівні (відеозапис процесу вимірів зроблено, окремі показання приладу зафіксовано) – що, з врахуванням наявності на території майданчика значної кількості акумуляторних батарей застарілого типу, які використовуються переважно на війсковій, сільськогосподарській та великовантажній техніці вітчизняного виробництва, дає підстави для припущень у тому, що до переробки потрапляють також і матеріали, вивезені з зон, вражених під час Чорнобильскої катастрофи.

Вже від початку перевірки нами виявлено ознаки того, що про її проведення власники майданчику були попереджені заздалегідь, цех вже другий або третій день не працював – натомість існують підстави для припущення про те, що в ці дні активно приховувалися окремі наслідки діяльності цеху. З цієї причини ми, залишаючись на майданчику до проведення необхідних досліджень і відбору проб, не змогли прийняти участь у документальній перевірці, яку в офісі підприємства проводили співробітники УБЕЗ та Державної екологічної інспекції. Разом із тим нам відомо, що й там документів, якими б було підтверджено законність походження великої кількості сумнівних матеріалів, не представлено, так само як і не представлено погодженого у відповідних службах технологічного регламенту, угод на утилізацію твердих та рідких промислових відходів тощо.

Варто зауважити, що лише офіційно через Житомирську митницю, за отриманими під час перевірки поясненнями, починаючи з липня цього року підприємством проведено 140-160 тонн свинцю. В цілому ж підприємство займається вказаною діяльністю з 2003-го року. Що дає можливість не лише уявити, але й досить точно підрахувати обсяги шкідливих речовин, які за час такої діяльності потрапили у навколишнє середовище, зокрема й у річку Тетерів (а враховуючи вказані вище обсяги – це може становити до десяти, або й більше, тонн рідких скидів на місяць, точної ж інформації стосовно захоронення твердих відходів ми, на жаль, не маємо).

Разом із тим, вже вчора нам довелося зіткнутися з ознаками спроб здійснення тиску на керівництво служб, відповідальних за встановлення реальних обсягів нанесеної шкоди – фактично їх робота очевидно заблокована, необхідні виміри та дослідження проводяться із значним запізненням і більш ніж поверхово (так само у нас є підстави для сумнівів у тому, що на аналіз потрапили саме відібрані під час учорашньої перевірки проби води). Натомість вже сьогодні, під час проведення досліджень на вміст радіонуклідів (відеозапис цих “досліджень”, який знову ж таки підтверджує їх поверховість, також зроблено – зрозуміло, що отримані результати суперечать учорашнім), в присутності представника УБЕЗ, співробітників санітарно-епідемологічної служби і знімальної групи телебачення директором підприємства Тимошенко М.О. була озвучена нова версія діяльності підприємства – яка взагалі заперечує факт його попередньої діяльності (і, одночасно, суперечить отриманим вчора поясненням).

Все це дає нам підстави вважати, що реальні власники підприємства наразі докладають активних зусиль для того, щоб приховати факти незаконної і небезпечної діяльності, уникнути відповідальності за нанесену шкоду і продовжити безкарно отруювати навколишнє середовище в особливо небезпечних розмірах.

Звертаємо Вашу увагу також і на те, що, крім ознак коррупції та інших дій, за які передбачено кримінальну відповідальність, є й іще один – набагато тривожніший, бік справи. Річ про те, що на вказаній території взагалі немає підключених до очисних споруд каналізаційних мереж (існувавша свого часу насосна станція вже давно виведена з експлуатації, а обслуговувані нею мережі відрізано від ОСК-2 КП ЖВУВКГ). Очевидно, що будь яке промислове виробництво в цій зоні, яке утворює рідки відходи, може скидати їх лише і виключно у міську зливову каналізацію, звідки неочищенні стоки потрапляють безпосередньо до річки Тетерів. Тобто, існування подібних підприємств на вказаній території – абсолютно неприпустиме.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вас взяти справу під свій особистий контроль і вжити, в межах своєї компетенції, заходів, які б унеможливили подальшу присутність і діяльність на території міста вищезгаданого підприємства – як безумовно небезпечного для життя і здоров’я громадян.

Зі свого боку ставимо Вас до відома, що з усією наявною у нас оперативною інформацією – яка безумовно підтверджує всі вищенаведені припущення, ми ознайомили співробітників УБЕЗ, які наразі займаються цією справою. Питання ж отримання офіційних свідчень від джерел цієї інформації цілком і повністю залежить від ходу розгляду справи – на жаль, люди не вірять у те, що їм нічого не загрожуватиме.

З повагою,
А.В.Бенівський
І.М.Іваницький



Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: