Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2007 » Декабрь » 10 » 17:45:01

В Житомире появился новый вид мошенничества: "кукла"

10.12.2007, 17:45:01 6846 0
В Житомире появился новый вид мошенничества:

За міліцейською статистикою, з початку поточного року по всій Житомирській області зареєстровано 119 фактів шахрайств. Більшість з цих злочинів скоєна відносно людей похилого віку. Це злодіяння дуже непросто виявити, ще складніше – довести. А ще труднощі виникають і з безпосереднім затриманням зловмисників, адже в силу свого поважного віку, потерпілі далеко не завжди можуть запам’ятати, а потім і точно відтворити прикмети зловмисників. Саме тому наразі залишається нерозкритими 68 випадків споєння шахрайств.

До речі, методи видурювання шахраями грошей у громадян досить різні. Цигани діють за старою, як світ, проте напрочуд ефективною, схемою „зняття порчі”, „переповивання дитини”, „віщування долі” і т.ін. Соцпрацівники-самозванці найчастіше потрапляють до помешкання громадян під приводом обміну грошових купюр надуманого старого зразка на новий або ж пропонуючи придбати у них путівки у санаторії, а також чудодійні лікарські засоби, що нібито позбавляють від усіх хвороб одразу (зазвичай, придбані у шахраїв ліки зменшують лише „тяжкість” у кишенях).


Останнім часом на території Житомирщини розповсюдженими стали шахрайства з використанням так званої „кукли”. Зловмисники відслідковують своїх потенційних жертв, переважно осіб похилого віку, поблизу банківських установ після проведення певних фінансових операцій з отримання ними коштів та розігрують таку собі невеличку театральну сценку. Один із зловмисників підходить до потерпілого та непомітно кидає перед ним „куклу” – гаманець або щось схоже на згорток грошей у прозорому пакетику. Жертва помічає підкинуту наживку одночасно зі зловмисником. Останній піднімає „знахідку” та пропонує жертві розділити гроші порівну. З цією метою відводить жертву, в очах у якої вже прослався легенький туманець моментального збагачення на кільканадцять гривень, у малолюдне місце, де одразу ж з’являється ще один фігурант – нібито власник тих самих грошей і гаманця.

Саме з цього моменту трагікомедія досягає свого апогею. Розгніваний „власник” висловлює претензії до нещасної жертви й до свого спільника, який незабаром й зовсім зникає. Тим часом зловмисник вдається до психологічного тиску на розгубленого потерпілого, змушуючи його витрусити вміст усіх кишень та сумки. Як правило, жертва опору не чинить, натомість починає виправдовуватися перед негідником. Непомітно для жертви, шахрай просто забирає виявлені під час „обшуку” гроші або інші цінності та теж зникає з місця події, залишаючи спантеличеного потерпілого у повному зчудуванні.

Упродовж року на Житомирщині мали місце 5 подібних випадків. Так, нещодавно, 21 листопада, до Богунського райвідділу міліції звернулася 49-річна жителька обласного центру. Шокована жінка розповіла точнісінько таку ж історію, що трапилася з нею у під’їзді будинку. Невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи її грошима в сумі понад 14 тисяч гривень, 175 євро та 2,5 тисяч доларів США!

Наразі працівники міліції вживають заходів щодо встановлення осіб зловмисників та безпосереднього їх затримання.

Отож, чиєї ж вини більше: шахраїв, що усіма правдами і неправдами намагаються видурити у людей гроші, а чи без розсудливість потенційних жертв?

І ще одна важлива річ. Пам’ятайте, що шахрайство зафіксувати значно легше, ніж довести і тим більше найти винних у його скоєнні. Тому завжди, всюди й у всіх справах будьте більш ніж уважними. Не дозволяйте шахраям приспати вашу пильність. Не забувайте про власну безпеку.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: