Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2007 » Декабрь » 12 » 17:47:04

В Житомирі пройдуть «Андріївські вечорниці»

12.12.2007, 17:55:38 10183 0
В Житомирі пройдуть «Андріївські вечорниці»

Житомиряни матимуть нагоду побувати на справжніх українських вечорницях, а заодно і наворожити собі долю напередодні свята Андрія.

Інтерпретацію Андріївських вечорниць проведуть в Житомирі завтра, в четвер 13 грудня, у молодіжному клубі "Ровесник". Початок о 17.00. Місце проведення: Житомир, вул. Космонавтів, 38. ПК "Ровесник",

Окрім збережених українських традицій відвідувачам запропонують різні конкурси, театралізоване дійство, обряд калити, укріномовна дискотетка, традиційні ігри та забави.


День Андрія

Великим зимовим святом, особливо важливим для молоді, був день Андрія. Це свято відзначається 13 грудня і вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

В українській традиційній обрядовості із днем святого Андрія пов'язувався комплекс давніх, язичницького походження ритуалів, що мали переважно любовно-магічне та аграрно-магічне спрямування. Наповнені дохристиянськими обрядами, веселощами і розвагами молоді андріївські, як і катерининські, вечорниці припадали на час Пилипівського посту і, отже, ніякою мірою не відповідали нормам християнської моралі. Спроби духовенства подолати цю народну позацерковну традицію, не дали бажаних наслідків. У дожовтневий період вечорниці на Катерини і Андрія, як і інші свята, все більше втрачали магічну функцію і перетворювались на своєрідну забаву, привід, щоб зібратися неодруженій молоді.



Особливе місце серед великої кількості андріївських звичаїв займає обрядова гра «калита» («калата», «калета», «маланда», «маламай»).

На відміну від інших андріївських звичаїв, у «калиті» брали активну участь не тільки дівчата, а й хлопці, а в деяких селах Житомирського Полісся й розлучені.

Збираючись на андріївські вечорниці, молодь пекла обрядовий хліб, як правило, це великий круглий корж із отвором посередині («маламай» становить 35 см в діаметрі і 1,5 см товщини), спечений із житнього або пшеничного борошна.

В ніч на Андрія дозволялись молодіжні бешкети. І тому вранці дехто із господарів знаходив свого воза на даху клуні, а від хат, де жили дівчата на виданні, з'являлись стежини до їхніх залицяльників, позначені буряковим квасом чи потрушені соломою.



Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: