Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2008 » Январь » 14 » 12:57:57

Прокуратура «вынесла приговор» Житомирским депутатам от БЮТ

14.01.2008, 14:48:46 5736 0
Прокуратура «вынесла приговор» Житомирским депутатам от БЮТ

Прокуратура підтвердила незаконність перебування 9 виключених депутатів Житомирської обласної ради від фракції БЮТ в сесійній залі.

Про це «Журналу Житомира» повідомила прес-служба фракції “Наша Україна”.

Представники блоків “Наша Україна” та “Блок Юлії Тимошенко” хотіли б ознайомити громадськість області з офіційною відповіддю прокуратури щодо незаконного перебування 9 виключених депутатів Житомирської обласної ради від БЮТ у сесійній залі та неправомірності дій керівників обласної ради й свавілля членів територіально-виборчої комісії.

Також повідомляємо, що за вказаним фактом заступником Генерального прокурора України 09.11.2007 порушено кримінальну справу стосовно членів Житомирської обласної території виборчої комісії, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 КК України. На даний час по справі провадиться досудове слідство.

Представники блоків “Наша Україна” та “Блок Юлії Тимошенко” вважають за необхідне розповсюдити висновок прокуратури та припинити розмови і всілякі припущення, які мають місце навколо даного питання.


Голові фракції “Блоку Юлії Тимошенко” в Житомирській обласній раді Французу В.Й.
Голові фракції “Наша Україна” в Житомирській обласній раді Фещенку А.Є.


До прокуратури області надійшло Ваше звернення з приводу нелегітимності засідань Житомирської обласної ради та неправомірних дій членів обласної територіальної виборчої комісії.

Попередньо встановлено, що 02.06.07 Радою виборчого блоку політичних партій "Блок Юлії Тимошенко" прийнято рішення про відкликання та дострокове припинення повноважень 9-ти депутатів Житомирської обласної ради Худякова О.К., Фадєєва І.Г. та інших.

На даний час немає судових рішень, які вступили в законну силу, щодо незаконності рішення Ради виборчого блоку політичних партій "Блок Юлії Тимошенко" про відкликання та ^дострокове припинення повноважень 9-ти депутатів Житомирської обласної ради. За таких обставин дані особи не вправі приймати участь у засіданні сесії обласної ради як депутати Житомирської обласної ради, оскільки їх повноваження достроково припинені рішенням вищого керівного органу політичної партії.

Корольовським районним судом м. Житомира 12.06.07 винесено постанову, якою визнано незаконними дії ТВК щодо не реєстрації наступних за черговістю кандидатів у депутати обласної ради та зобов'язано територіальну виборчу комісію виконати вимоги п.2 ст.78 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", а саме визнати обраними у депутати обласної ради наступних за черговістю кандидатів у депутати Житомирської обласної ради у виборчому списку кандидатів у депутати обласної ради від виборчого блоку політичних партій "Блоку Юлії Тимошенко" шляхом видачі відповідної постанови. Також, зобов'язано територіальну виборчу комісію в особі голови вказаної комісії Хмілевської В.Й., а у разі її відсутності - заступника голови вказаної комісії Захарчука О.Л., виконати вимоги п.2 ст.78 вищевказаного Закону та видати тимчасові посвідчення депутатам обласної ради, за черговістю кандидатам у депутати обласної ради від виборчого блоку політичних партій "Блоку Юлії Тимошенко".

У зв'язку із достроковим припиненням повноважень 9-ти депутатів виборчого блоку політичних партій "Блоку Юлії Тимошенко", на виконання вищевказаної постанови Корольовського районного суду м.Житомира заступником територіальної виборчої комісії Захарчуком О.Л. винесено постанови про визнання обраними та реєстрацію наступних за черговістю кандидатів у депутати у виборчому списку блоку та видачу їм тимчасових посвідчень депутатів.

Разом з тим, члени Житомирської обласної територіальної виборчої комісії, діючи, в інтересах депутатів Житомирської обласної ради, яких 02.06.2007 Радою блоку політичних партій "Блоку Юлії Тимошенко" відкликано та достроково припинено їх повноваження, використовуючи їх службове становище, всупереч інтересам служби, достовірно знаючи, що заступник голови ТВК керувався судовою постановою та постановами державного виконавця, але ігноруючи цей факт, узгоджено прийняли 08.08.2007 рішення №65 про скасування підписаних ним рішень щодо призначення наступних по списку депутатів, чим заподіяли істотну шкоду законним правам кандидатів у депутати, в інтересах яких суд постановив рішення.

За вказаним фактом заступником Генерального прокурора України 09.11.2007 порушено кримінальну справу стосовно членів Житомирської обласної території виборчої комісії, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 КК України. На даний час по справі провадиться досудове слідство.

Відповідно до ч.ч. 11, 14 ст. 46, ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 6, 7, 28 Регламенту роботи обласної ради, затвердженого рішенням від 14.07.06 сесія ради є правомочною, якщо в ЇЇ пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради. Для визначення її правомочності беруться дані про реєстрацію депутатів, яка проводиться перед початком пленарного засідання. Засідання облради відкриває, веде і закриває голова обласної ради, а в разі його відсутності —заступник голови обласної ради, який виконує обов'язки голови. У разі відсутності необхідної кількості депутатів, голова ради після консультації з головами (керівниками, уповноваженими особами) фракцій оголошує засідання таким, що не відбулося, і визначає подальший порядок роботи. Рішення ради приймаються більшістю голосів депутатів від загального складу облради.

Таким чином, прокуратура області буде змушена опротестувати або звернутись до суду про визнання нечинними рішень обласної ради, прийнятих неправомочним складом ради, а саме, якщо при визначенні більшості поданих голосів "за" будуть враховуватись голоси колишніх 9 депутатів ради, повноваження яких припинено згідно з рішенням Ради виборчого блоку політичних партій “Блок Юлії Тимошенко” від 02.06.07.

Крім того, з приводу викладених у зверненні доводів щодо чинності рішень територіальної виборчої комісії від 08 липня та 14-15 листопада 2007 року, а також щодо правомірності обрання головою виборчої комісії Радецького С.І. прокуратурою області продовжується перевірка про результати якої Вас буде повідомлено додатково.

В.о. прокурора області
А.І.Чумаченко


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: