Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Январь » 17 » 16:54:53

Любарський район перетворять на туристичний центр. ФОТО

17.01.2008, 16:54:53 7816 0
Любарський район перетворять на туристичний центр. ФОТО

У селі Нова Чортория Любарського району (Житомирська обл.) знаходиться 3 об'єкти, які мають статус пам'яток архітектури Національного значення.

Це палац подружжя Оржевських, які мешкали тут наприкінці 19 століття, виконаний у псевдовізантійському стилі, 150 - річний паровий млин, побудований на кошт того ж подружжя та парк, який оточує садибу також вважається пам’яткою садової архітектури.

Як повідомили «Журналу Житомира» керівництву Любарського району доручено у найкоротший термін створити бізнес - проект розвитку інфраструктури.

"Ще років п'ять і ми втратимо назавжди таку унікальну історичну спадщину, яку залишили по собі Оржевські. Я переконана, що Любарський район можна і варто перетворити на туристичний центр, рівних якому не буде. Це не просто збереження духовного начала, це і питання життя даного села. Адже з припливом туристів розвинеться й інфраструктура.",- зауважила голова обласної ради Ірина Синявська.

Перші 500 тисяч гривень на створення проектної документації голова обласної ради планує виділити з обласного бюджету. Капітальні видатки на реконструкцію пам'яток архітектури Національного значення проситимуть у відповідних Міністерствах.

У разі повної реконструкції садиби Оржевських, постане питання добудови ще одного навчального корпусу для аграрного технікуму. Так як частина студентів технікуму навчається у колишньому палаці.
   
У приміщенні палацу збереглися унікальні дзеркала та вітражі візантійських майстрів, ковка ручної роботи і окремі кімнати, оздоблені з підлоги до стелі мореним дубом.

Задля вивчення ситуації із збереженням та відродженням пам'яток архітектури у Любарському районі працювала ціла група спеціалістів та депутатів обласної ради, закріплених за районом.


В вересні минулого року Ірина Синявська подарувала церкві – усипальниці Петра Оржевського ікону Смоленської Пресвятої Богородиці.





Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: