Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Февраль » 25 » 21:23:54

15 жителей области уехали на заработки, а попали в рабство

25.02.2008, 21:23:54 5535 0
15 жителей области уехали на заработки, а попали в рабство

Нещодавно працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Житомирській області викрито ланцюжок злочинних дій, в результаті яких жителі Житомирщини потрапляли у рабовласницькі пута.

Про це «Журналу Житомира» сьогодні повідомила Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України.

Наразі встановлено понад 15 постраждалих, яких упродовж минулого року незаконно вивезли у Російську Федерацію з метою подальшої трудової експлуатації. Усі вони – чоловіки різних вікових категорій. Слід зазначити, що серед них і кілька неповнолітніх хлопців.

17-річний Леонід, житель одного з районів Житомирської області, навчається і 11-му класі загальноосвітньої школи. В період літніх канікул хлопчина вирішив трохи підзаробити грошенят, проте у рідному селі перспектива заробітку була мінімальною. А тут сусідка запропонувала свою допомогу, мовляв, може підсобити у працевлаштуванні за кордоном, а саме в одній з областей Російської Федерації. Сама по собі робота досить прийнятна для сільських хлопців – сільськогосподарська: збирання картоплі, яблук і подібне. Умови проживання теж пристойні, а обіцяний заробіток – по 50 доларів США за день. Порадившись з батьками, Леонід з рішенням зволікати не став, навіть його батько подумував про те, щоб податися на заробітки разом із сином.

На початку серпня хлопець прибув до Росії, де його зустріли супроводжувачі та одразу ж запропонували віддати їм паспорт на зберігання нібито для того, щоб уникнути шахрайств.

Але на території чужої держави рожеві мрії про неймовірне багатство перетворились на безпорадний стан. У закинутому приміщенні, куди призвели Леоніда та ще декількох його земляків, і мали розташуватися новоприбулі. Окрім них там вже проживало понад півсотні таких самих заробітчан, теж українців. Пристойними умовами проживання назвати було нічого, оскільки їх просто не існувало: голі бетонні стіни та підлога, на якій чоловікам довелося спати на брудних матрацах або ж власних речах. Про харчування теж мова не йшла: годували абичим. Робочий день починався о шостій годині ранку і тривав аж до 23-ї, а то й до опівночі. Ніяких вихідних, майже ніякого відпочинку. А за роботу господарі так і не платили. Найбільш виснажені щоденною тяжкою працею на землі були готові будь-що повернутися додому, але відпускати „дешеву робочу силу” ніхто не збирався.

Врешті-решт, нашим землякам таки вдалося повернутись додому в листопаді. Але омріяного заробітку вони не отримали. Господарі видали їм тільки певну невеличку суму, якої ледь вистачило на те, щоб електричками дістатися рідної домівки.

Наразі за фактом торгівлі людьми та трудової експлуатації слідчим управлінням УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу за ст.149 Кримінального кодексу України. Слідство наразі з’ясовує обставини скоєння цих злочинів та встановлює осіб трафікерів, що до них причетні.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: