Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Февраль » 27 » 11:52:01

Прокуратура возбудила уголовное дело за продажу ресторана «Смоленск»

27.02.2008, 19:22:39 9738 0
Прокуратура возбудила уголовное дело за продажу ресторана «Смоленск»

У житомирської громади останнім часом усе більше забирають її майна. Причому забирають за копійки. Звісно на цьому нагріваються деякі чиновники при владі.

Наразі мова піде про колишній ресторан «Смоленськ». В Інтернеті можна зустріти оголошення про продаж половини майнового комплексу цього обєкту.

«Житомир. Центр, Михайловская. Здание (развлекательный центр) разел. назначения, общ.п.п. 4000 кв.м., /3 эт., отличное сост.; кондиц,, оборудование; отд. фасадн. вход; действующий бизнес; возможное прим.: кафе, ресторан, клуб, спортивный, развлек.компл.; пешеходная часть города, кухонное оборудование, бильяpд автоматы» І виставлена ціна - 10 мільйонів доларів.

Ось так от майно, яке будували і наживали наші батьки, за якихось десять мільйонів доларів іде з молотка. При цьому всі ці мільйони потрапляють у чиюсь кишеню...

Щоб не бути голослівним наведемо деякі докази. От зокрема, витримки із листа І. Синявської до голови регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області:

«Житомирська обласна рада інформує регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області, що на адресу обласної ради надійшли два звернення АТЗТ «Агробудкомплект" від 21 вересня 2007 року та від 15 листопада 2007 року з проханням утриматися від подальших оскаржень судових рішень, які набрали законної сили, і не вчиняти в подальшому дій, які будуть спонукати АТЗТ „Агробудкомплект» до пред'явлення нових позовів до суду про стягнення з Житомирської обласної ради завданих збитків.

[...] Вважаємо подальше оскарження судових рішень безперспективним, у зв'язку з чим просимо регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області не оскаржувати у касаційному порядку судові рішення по спорах з АТЗТ „Агробудкомплект", які набули законної сили, та виконати рішення господарського суду Житомирської області від 7 вересня 2007 року по справі № 8/209 „НМ", уклавши з АТЗТ „Агробудкомплект" договір купівлі-продажу частини будівлі колишнього ресторану „Смоленськ" за ціною експертної оцінки, визначеної постановою Житомирського апеляційного господарського суду від 8 листопада 2007 року по справі № 8/1209, що становить 5 510 960 грн. без ПДВ».

Але є надія розібратися з дєрибанщиками і тими, хто їм допомагав. Нещодавно прокуратура області зайнялася цим питанням.



7 лютого перший заступник прокурора Житомирської області Анатолій Чумаченко повідомив, що прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу майна комунальної власності Житомирської обласної ради - частини будівлі колишнього ресторану «Смоленськ» загальною площею понад 4 тис. квадратних метрів.

У прокуратурі кажуть, що обласному бюджету спричинено тяжкі наслідки на у декілька мільйонів гривень. (Як мінімум у 1 млн 200 тис. грн., а якщо врахувати нинішню ринкову вартість квадрату комерційної нерухомості в центрі Житомира - 1500 доларів за кв.м. - то житомирська громада не одержала близько 25 мільйонів гривень, за майно яке їй належить).

Кримінальну справу порушено за частиною 2 ст. 364 (зловживання службовою владою) Кримінального кодексу України і доручено розслідувати слідчому відділу прокуратури області.

Одночасно з порушенням кримінальної справи до Вищого господарського суду України прокуратурою області внесено касаційне подання на незаконні судові рішення, які спонукали до укладення незаконної угоди про продаж частини приміщення «Смоленська».
Правоохоронці побачили у цій справі те, що при детальному розгляді може побачити будь-яка більше-менш тямуща у господарських справах людина.

Але про все попорядку. Так у вересні минулого року Господарський суд Житомирської області приймає рішення на користь підприємтсва “Агробудкомплект” і зобовязав регіональне відділення Фонду державного майна в Житомирській області продати цьому підприємтсву частину “Смоленську” за ціною експертної оцінки в 5,5 мільйонів гривень. Проте коли ще у 2005 році обласна рада приймала рішення щодо приватизації приміщення колишнього ресторану, то встановила ціну продажу не менше ніж у 6,7 мільйонів гривень.

Однак наприкінці того ж 2005 року обласна рада приймає нові рішення, якими скасовує попередні рішення про приватизацію “Смоленська”. Цікаво, що приміщення колишнього ресторану мали приватизувати згідно з програмою приватизації обєктів яку ухвалили на 2000-2002. Тобто термін дії програми приватизації закінчився, але приміщення ресторану чомусь все одно намагалися продати.

І ще декілька слів про ціну за якою було подєрибанено “Смоленськ”. У рішенню суду вказано, що “Агробудкомплект” має купити ресторан за ціною експертної оцінки (тобто за 5,5 мільйонів гривень. Якщо перевести, то це 1337 грн. за кв. м. При тому, що ринкова вартість площі в центрі міста за 1 кв. м. становить як мінімум 6500 грн.) Оскільки почалася судова тяганина, то спливав час. А рішення експертної оцінки діє всього лише півроку. Тобто через цей час треба оцінювати вже по-новому. Якщо зараз поцікавитися у фахівців, то вийде, що громада, як уже сказано, недоотримала майже 25 мільйонів гривень від продажу ресторану.

І наостанок ще один цікавий факт. Громада не лише недоотримала грошей, а ще й має приплатити. Тобто за рішенням суду з бюджету області треба заплатити новому власнику, який купив ресторан, компенсацію за “виконання невідємних поліпшеннь”. Тобто майже два мільйони гривень треба віддати за те, що колись арендар, а нині власник, робив для себе для покращення умов для свого бізнесу. Виходить як у анектоді: “батьку давайте закінчувати торгувати, бо нема чим здачу давати”...

Щоправда є надія, що правоохоронці все таки розберуться у цій справі і тоді не лише не доведеться нічого платити, а ще й ресторан повернеться у власність громади.

Стас Любченко, для «Журналу Житомира»





Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: