Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2008 » Март » 3 » 22:57:37

В Житомире планируют установить памятники Аскольду и Житомиру

03.03.2008, 16:14:24 4884 0
В Житомире планируют установить памятники Аскольду и Житомиру

Жителі Житомира звертаються відкритим громадським листом до Житомирського міського голови Віри Шелудченко та депутатського корпусу міськради стосовно надання дозволу на встановлення двох пам'ятників-погрудь.

Планується встановити пам'ятники першим ваятелям міста, воєводі раднику Аскольда - Житомиру і його соратнику, князю першому праукраїнському київському Аскольду, з імені і справ якого пішла держава київська і міста перші її (зокрема Житомир, на древньому урочищі неприступної скелі ріки Кам'янка та древньої Рудавки).

Житомиряни підтримують ідею створення та встановлення автором-виконавцем Владиславом Бялецьким вказаних історичних пам'ятників Житомира, пише житомирська газета "Меркурій".

Вказані монументальні пам'ятникові витвори житомирський автор планує встановити з нагоди вересневого ювілею 1125-ліття Житомира, яке відбудеться в 2009 році та "Євро-2012". Це унікальний шанс популяризувати через зведені пам'ятники Житомир у світ. А разом з ними розглянути питання створення історичного замкового майдану Житомира на Замковій горі, який автор пропонує назвати "Майдан Замковий імені 1125-ліття Житомира", а другий (біля кафедральної церкви св. Софії) майданом Святого Аскольда (з зведенням на ньому пам'ятника погруддя вказаному князю праукраїнському кіпрському першому.

Вказані проекти є в роботі і виконані житомирською асоціацією "ФАБ-Замкова Гора", керованої автором вказаних проектів. Вказана структура очолює громадський рух житомирян за встановлення пам'ятників історії Житомира, і просить всіх мешканців міста, кому не байдужа історія Житомира, доля і стан історичного осередку - Замкової Гори, підтримати цей рух. Просимо міськраду Житомира розглянути дане питання, і в міру можливостей взяти участь у фінансуванні виготовлення і встановлення пам'яток на вказаних автором історичних майданах міста.

Звернення вже підписали понад 40 керівників громадських організацій та відомих в місті громадян.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: