Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Апрель » 10 » 14:05:38

Сегодня в Житомире пройдет митинг-реквием

10.04.2008, 10:04:34 5148 0
Сегодня в Житомире пройдет митинг-реквием

Сьогодні, 11 квiтня о 12.00 в районi Богунiї, бiля пам'ятника "Жертви фашизму" вiдбудеться мiтинг-реквiєм з нагоди 63-ої Мiжнародної рiчницi з дня визволення з фашистських таборiв.

9 квітня, напередодні Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Черненко провів брифінг для журналістів житомирських ЗМІ.

Микола Черненко повідомив, що згідно з рішенням ООН щороку в ці дні світова громадськість згадує загиблих у нацистських таборах та вшановує тих, хто вижив після пекельних страждань у них. 11 квітня 1945 року від вірної смерті було врятовано в’язнів сумнозвісних Бухенвальду та Дори.


Своїми спогадами про перебування в одному з найстрашніших концентраційних таборів у роки Другої світової війни „Майданек”, який був розташований на території Польщі, поділився колишній його в’язень житомирянин Франц Карлович Бржезицький. Зокрема він розповів, що перший ешелон із військовополоненими з України до „Майданека” було доправлено в лютому 1943 року. Серед них були політв’язні з міст Житомира та Бердичева – загалом 1240 чоловік. Майже всі вони загинули. Цей табір діяв майже два роки і вважався справжньою „кузнею смерті”. „Пропускна спроможність” його крематорію досягала 1920 жертв на добу.


Пам'ятник "Жертви фашизму" в Житомирі, район Богунії
ДОВІДКА: В Європі в часи Другої світової війни налічувалося більше 14 тисяч концентраційних таборів, гестапівських тюрем та гетто. Із 18 мільйонів в’язнів фашизму – майже 6 мільйонів (кожен третій) були громадянами колишнього Радянського Союзу. 2 мільйони з них не дочекалися заповітного визволення. В більшості випадків не відомі навіть місця їхнього поховання.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: