Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Июль » 10 » 21:57:16

Откроют ли в Житомире консульство республики Польша?

10.07.2008, 21:57:16 5455 0
Откроют ли в Житомире консульство республики Польша?

8 липня в Житомирському прес-клубі реформ була проведена прес-конференція, що стосувалася необхідності відкриття в Житомирі Консульства Республіки Польща.

Під час виступу, Ірина Першко, голова Житомирського обласного об’єднання польських громадських організацій „Житомирська конфедерація” розповіла присутнім, що починаючи з січня, до Сейму та Сенату Польщі були надіслані неодноразові звернення з проханням відкрити в Житомирі польське консульство, але тільки зараз отримали майже позитивну відповідь, адже на консульство претендують також й Вінниця, Івано-Франківськ та Тернопіль.

Що ж нам, житомирянам та жителям області дасть відкриття дипломатичного представництва?

В першу чергу, це:
  • збільшення товарообігу між регіоном та партнерами в Польщі, адже майже кожний районний центр Житомирської області має місто-побратим;
  • поліпшення інвестиційного клімату (а це все кошти, які будуть надходити в бюджет області) та саме головне – набагато легше стане простим людям, які змушенні вистоювати в черзі в Генеральному консульстві в Луцьку, щоб отримати візу чи карту поляка.

Хочеться «подякувати» представникам генконсульства, які приїздять щопонеділка та проводять прийом громадян, але хіба таким чином вирішується ситуація в області, в якій по офіційним даним проживає близько 50-ти тис. етнічних поляків, а неофіційним близько 300 тис., пише Саша Ушлий, "За Житомир!".

В підтвердження викладеному свідчать слова Стефана Кур’яти, заступника голови „Житомирської конфедерації”, голови Товариства поляків ім. Яна Павла ІІ у Довбиші, який зазначив, що в даний час в селищі проживає близько п’яти тисяч жителів, з яких 75 відсотків – поляки. Лише з цього селища 1500 чоловік виказали бажання отримати карту поляка, але реально подали заявку 120. А що ж робити іншим? Багато хто з мешканців Житомирщини на даний час не має змоги виїхати до Польщі мотивуючи неможливістю отримання візових документів.

Ірина Першко також розповіла присутнім про те, що польська сторона здивована відсутністю офіційної позиції української влади по відкриттю консульства.

Але ж дочекалися: за день до проведення конференції обласна адміністрація нарешті написала лист до Міністерства закордонних справ України з проханням посприяти у вирішенні зазначеного питання.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: