Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Июль » 16 » 09:55:37

Житомирская милиция задержала похитителей телефонных линий. ФОТО

16.07.2008, 09:55:37 5740 0
Житомирская милиция задержала похитителей телефонных линий. ФОТО

У Коростені працівники міліції затримали злочинну групу, що спеціалізувалась на викраденні повітряних телефонних ліній.

Як повідомила «Журналу Житомира» Алла Ващенко, в березні-квітні відразу у декількох селах Коростенського району (Житомирська обл.), та й у самому Коростені, зв’язківці, прибувши на виклики про несправність телефонних ліній, виявили відсутність кабелів повітряного електричного зв’язку. Невідомі, скориставшись механічними ножицями, просто вирізали значні проміжки дроту.

Щотижня до чергової частини надходили повідомлення про демонтаж повітряних телефонних ліній. Правоохоронці посилили нічні наряди, що заступали на охорону громадянського порядку у місті. До нічного патрулювання у селах району долучились і добровільні помічники - працівники філії ВАТ „Укртелекому”.

Водночас працівники міліції відпрацьовували пункти прийому металобрухту кольорових та чорних металів, адже кінцева мета демонтажу ліній – вилучення міді та його реалізація. Жодних слідів, що вказували б на причетність до крадіжок телефонних дротів.

Увагу оперативників привернув до себе 35-річний місцевий житель, що, як згодом з’ясувалось, нелегально відкрив пункт прийому металобрухту, до якого і надходили уже відомі нам кабелі.

Троє чоловік, серед яких, до речі батько та 15-річний син, організували таке собі спільне підприємство. З періодичністю раз на тиждень, попередньо оглянувши місцеві околиці, уночі виходили на „роботу” (усі четверо офіційно ніде не працюють). Визначившись із об’єктом демонтажу та засобами праці, на велосипедах під’їздили до місця „роботи”. Найменшому учаснику групи допомагали вилізти на стовп. Потім він просто повисав на дротах та масою свого тіла обтягував їх до землі. А далі справа техніки – тобто ножиць. І так декілька разів.

Як розповів «Журналу Житомира» перший заступник начальника Коростенського МВ Андрій Васьківський, підозрювані, аби не залишати зайвих слідів та не витрачати часу на чищення дротів, обпалювали їх на спеціально пристосованому електричному тені або пічному опалюванні.

За кожен такий нічний похід вони заробляли до 200 гривень, однак матеріальних та моральних збитків завдавали значно більших. Відновлення лише однієї лінії електрозв’язку між селами Поліське та Рудня Поліська обішлося майже у 6 тисяч гривень, – повідомив заступник центру зв’язку №4 Житомирської філії ВАТ „Укртелеком” Олег Гончаренко.

Окрім того, не слід забувати, що завдяки такій незаконній діяльності практично без зв’язку, а значить можливості викликати „швидку допомогу” чи інші оперативні служби, зателефонувати до рідних, залишились жителі цих сіл, переважно літні люди.

Наразі розслідування закінчено, кримінальну справу за даними фактами передано до суду. Однак, як стверджують правоохоронці, допоки законодавство буде лояльно ставитись до існування нелегальних видів підприємницької діяльності, у тому числі і пунктів прийому металобрухту, доти будуть і бажаючі цим займатись.

ДОВІДКА: Статею 213 Кримінального кодексу України за здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, або надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту, організацію незаконних пунктів прийому передбачено покарання у вигляді накладення штрафу від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.








Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: