Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Июль » 21 » 10:37:15

Житомирский краеведческий музей приглашает ознакомиться с новыми экспонатами. ФОТО

21.07.2008, 10:37:15 10288 0
Житомирский краеведческий музей приглашает ознакомиться с новыми экспонатами. ФОТО

Житомирський краєзнавчий музей – одна з найвизначніших памяток області і міста.

Його заснування відбулося у 1865 році при створенні російської публічної бібліотеки. Вже у квітні наступного року бібліотека відкрилась в будинку губернатора Черткова і колекція була виставлена на огляд. На той час у музеї налічувалось 8292 експонати. Згодом був відкритий ще й художній відділ. З 1 січня 1914 року музей стає самостійним закладом, а вже у 1953 році офіційно називається обласним краєзнавчим музеєм, пише Світлана Смоківська, газета "20 хвилин".

- Цей музей для мене є найулюбленішим ще з дитячих років, - говорить 44-річна житомирянка Марія Дмитрук. – Тут можна ознайомитися з нашим минулим і отримати масу задоволення при перегляді картинної галереї, оглянути шедеври світової класики різних епох. Шкода, що влада приділяє недостатньо уваги цьому закладу...

Від самого початку заснування культурного закладу тодішньою владою надавалися надто тісні приміщення, де для збереження фондів бракувало місця. Проте і зараз працівники музею скаржаться на маленькі площі для утримання великої кількості експонатів. Музейний фонд налічує 150 тисяч витворів мистецтва, з них 90 тисяч знаходяться у центральному приміщенні. Кожного року він поповнюється приблизно на 2 тисячі пам’яток.

- Сьогодні однією з головних проблем є відсутність спеціального приміщення, яке дозволяло б демонструвати всі надбання музею. Його площа має складати як мінімум три з половиною тисячі квадратних метрів, – зазначає директор музею Лариса Петрівна Грузська.- Проте питанням, яке потребує негайного рішення залишається реставрація художніх витворів, на що необхідно приблизно 300 тисяч гривень щорічно, а не 100 тисяч, які виділила держава декілька років тому.

Однак це не всі проблеми, які постали перед працівниками закладу. Решту складають обдерті стіни, на яких висять безцінні полотна митців, нестача молодих спеціалістів, які не хочуть працювати за низьку зарплатню і т.д.

Нині краєзнавчий музей – методичний центр для музеїв області. У його склад входить 12 відділів. З них окремі приміщення мають музей природи, музей партизанської слави Полісся, Коростенський краєзнавчий музей, меморіальні будинки-музеї письменника В.Г. Короленка, М.Т. Рильського , поетеси Лесі Українки. В рік ці відділи відвідує 100 тисяч осіб: це переважно школярі, студенти, туристи.

Попри всі негаразди музей продовжує виконувати свою місію, сподіваючись на те, що влада все ж задовільнить потреби культурного закладу.


Житомир, Замковая площадь. Житомирский областной краеведческий музей - один из самых старых музеев Украины. Основан в октябре 1865 года. Памятник архитектуры местного значения. Автор фото: Владимир Леоглюк

  • В музеї функціонує відділ, присвячений Житомирщині в роки Української Народної Республіки. Адміністрація щиро запрошує всіх бажаючих ознайомитись із цими експонатами за адресою: Житомир, площа Замкова, 1; тел. 37-44-58

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: